Amalgám vagy esztétikus fogtömés? Melyiket válasszam?

Minden fogászati eset egyedi, így nehéz általános, mindenkire érvényes kijelentéseket hozni a fenti kérdés megválaszolásában. Ugyanúgy megvan a maga előnye az amalgám tömésnek, mint a kompozit fogpótlásoknak, személyes igényeinken túl pedig fogorvosunk véleménye is sokat nyomhat a latba, ha a helyreállításhoz használt típus kiválasztásáról van szó.

amalgam vagy kompozit

Amalgám tömés

Amalgám töméseket már több mint 100 éve alkalmaz az orvostudomány. Cinből, ezüstből, rézből és higanyból készül a fogtömés, melyet a helyszínen állít össze a fogorvos.

Az amalgám egészségkárosító hatása régóta áll kutatások középpontjában, s az eredmények szerint jobb, ha kompozit tömőanyagot választunk helyette. Az amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) álláspontja szerint egyes csoportoknál kifejezetten kerülendő az amalgám tömőanyag, az Európai Unióban pedig 2018 júliusától tilos amalgám tömést készíteni 15 év alatti gyermekeknek, várandós nőknek valamint szoptató anyáknak.

(X) hirdetés

amalgam fogtomes

Előnyök:

– az amalgám tömések ára még mindig töredéke az esztétikus tömések árának
– akár kétszer, háromszor olyan tartós lehet egy amalgám tömés, mint egy kompozit
– ellenállóságban szintén maga mögött hagyja a fogszínű töméseket, ezért hátsó nagyőrlőkhöz – melyek nincsenek esztétikai tartományban – esetenként jobb döntés lehet, mint a kompozit
– TB által támogatott kezelési forma

Hátrányok:

– sajnos az amalgám tömések elég feltűnőek a fogban, így az esztétikai tartományban szinte kizárt a használatuk, hátsó részeken is van, akit zavar
– más fém (pl. arany) fogpótlás mellé nem minden esetben javasolt
– az amalgám jobban reagál a hideg-meleg hőhatásokra, így a kezelt fog könnyebben törhet
– esetleges egészségkárosító hatása miatt van, aki kerüli a használatát

Esztétikus fogtömések

Először az 1960-as években jelentek meg az esztétikus fogtömések. Azóta a technológiát egyre finomították, így ma már valóban észrevehetetlenül lehetséges az apróbb-nagyobb fogszuvasodások kezelése. A legelterjedtebb kompozit tömések mellett újabban egyre elterjedtebbek az üveg ionomer-alapú pótlások is, melyek fluoridtartalmuk miatt megelőzhetik az újbóli fogszuvasodás kialakulását. Egyetlen hátrányuk, hogy még a kompozit tömésnél is sérülékenyebbek, így alábéleléshez, vagy az íny vonalához közel, esetleg két fogfelszín között használják őket.

(X) hirdetés

kompozit tomes front fog

Előnyök:

– láthatatlan megjelenésével nem zavar minket a mindennapok során
– semmilyen egészségkárosító hatásról nem tudunk
– az üveg ionomer tömések képesek megelőzni az újbóli fogszuvasodás kialakulását
– TB által támogatott kezelési forma

Hátrányok:

– mind a kompozit mind pedig az üveg ionomer sérülékenyebb, mint az amalgám tömés
– a kompozit tömések – fogainkhoz hasonlóan – elszíneződhetnek
– drágább az amalgám töméshez képest

Item added to cart.
0 items - Ft