Amalgám vagy esztétikus fogtömés? Melyiket válasszam?

Minden fogászati eset egyedi, így nehéz általános, mindenkire érvényes kijelentéseket hozni a fenti kérdés megválaszolásában. Ugyanúgy megvan a maga előnye az amalgám tömésnek, mint a kompozit fogpótlásoknak, személyes igényeinken túl pedig fogorvosunk véleménye is sokat nyomhat a latba, ha a helyreállításhoz használt típus kiválasztásáról van szó.

amalgam vagy kompozit

 

Amalgám tömés

Ár: 5 000 – 8 000 Ft

(X) hirdetés

Amalgám töméseket már több mint 100 éve alkalmaz az orvostudomány. Cinből, ezüstből, rézből és higanyból készül a fogpótlás, melyet a helyszínen állít össze a fogorvos. Régóta beszédtéma az orvosok és páciensek körében is az amalgám egészségkárosító hatása, a jelek szerint azonban mihelyt napvilágot lát egy tanulmány ennek alátámasztására, egyből születik egy új, annak megcáfolására. Se az amerikai, se több európai ország nem tiltja a használatot, így Magyarországon is végezhető fogtömés amalgámmal.
Ellenjavallat általában a fémmel szembeni allergia vagy várandósság idején fordulhat elő, ilyen esetekben tényleg jobb választás lehet az esztétikus, fémmentes fogtömés.

amalgam fogtomes

Előnyök:

– az amalgám tömések ára még mindig töredéke az esztétikus tömések árának,
– akár kétszer, háromszor olyan tartós lehet egy amalgám tömés, mint egy kompozit,
– ellenállóságban szintén maga mögött hagyja a fogszínű töméseket, ezért hátsó nagyőrlőkhöz – melyek nincsenek esztétikai tartományban – esetenként jobb döntés lehet, mint a kompozit,
– TB által támogatott kezelési forma.

(X) hirdetés

Hátrányok:

– sajnos az amalgám tömések elég feltűnőek a fogban, így az esztétikai tartományban szinte kizárt a használatuk, hátsó részeken is van, akit zavar,
– más fém (pl. arany) fogpótlás mellé nem minden esetben javasolt,
– az amalgám jobban reagál a hideg-meleg hőhatásokra, így a kezelt fog könnyebben törhet,
– esetleges egészségkárosító hatása miatt van, aki kerüli a használatát.

 

Esztétikus fogtömések

Ár: 10 000 – 15 000 Ft

Először az 1960-as években jelentek meg az esztétikus fogtömések. Azóta a technológiát egyre finomították, így ma már valóban észrevehetetlenül lehetséges az apróbb-nagyobb fogszuvasodások kezelése. A legelterjedtebb kompozit tömések mellett újabban egyre elterjedtebbek az üveg ionomer-alapú pótlások is, melyek fluoridtartalmuk miatt megelőzhetik az újbóli fogszuvasodás kialakulását. Egyetlen hátrányuk, hogy még a kompozit tömésnél is sérülékenyebbek, így alábéleléshez, vagy az íny vonalához közel, esetleg két fogfelszín között használják őket.

kompozit tomes front fog

Előnyök:

– láthatatlan megjelenésével nem zavar minket a mindennapok során,
– semmilyen egészségkárosító hatásról nem tudunk,
– az üveg ionomer tömések képesek megelőzni az újbóli fogszuvasodás kialakulását,
– TB által támogatott kezelési forma.

Hátrányok:

– mind a kompozit mind pedig az üveg ionomer sérülékenyebb, mint az amalgám tömés,
– a kompozit tömések – fogainkhoz hasonlóan – elszíneződhetnek,
– drágább az amalgám töméshez képest.

Item added to cart.
0 items - Ft