Elszíneződött fehér fogtömés kezelése

A kompozit fogtöméseket évtizedek óta használják a fogak esztétikus helyreállítására. Az amalgám tömésekkel ellentétben a kompozit tökéletesen élethű, mások számára észrevehetetlen eredményt ad, éppen ezért lett annyira népszerű mind a betegek, mind pedig az orvosok körében. Előfordulhat azonban, hogy kompozit tömések idővel elszíneződnek, így már nem nyújtanak olyan esztétikus látványt, mint korábban.

 

A FEHÉR FOGTÖMÉS ELSZÍNEZŐDÉSÉNEK OKA

A kompozit fogtömések elszíneződésének többféle oka lehet. Régebben a kompozit tömések jóval hamarabb elszíneződtek, mint manapság. Ennek hátterében a tömőanyag minősége állt, a korai kompozitok sokkal jobban átitatódtak a nyállal, ezáltal jóval több lerakódás, baktérium tapadt meg bennük, felületi és mély elszíneződéseket okozva.

A modern tömőanyagokkal már nincs ilyen probléma, színstabilitásuk és az elszíneződésekkel szembeni ellenálló képességük jóval magasabb, mint elődeiknek.

(X) hirdetés

Mi okozhatja mégis a kompozit tömések elsárgulását, elszürkülését? Az egyik magyarázat a fogtömés alatt meginduló fogszuvasodás lehet, ami általában szürkés színezetet ad a tömésnek, a másik ok pedig a felületi elszíneződés; a kávé, tea, dohányzás miatt kialakuló sárgulás lehet.

 

ELSZÍNEZŐDÖTT FOGTÖMÉS KEZELÉSE

A kezelési mód meghatározásához először azt kell eldönteni, hogy valóban csak színbeli változásról van szó vagy más minőségbeli romlás is tapasztalható a fogtömésen.

Amennyiben az érintett fog érzékeny, fájdalmas, a fogtömés és a fog szélei nem illeszkednek már elég szorosan vagy röntgenfelvétellel fogtömés alatti másodlagos szuvasodás igazolható, akkor vélhetően a fogtömés teljes cseréjére szükség lesz.
Ebben az esetben először fúró segítségével eltávolításra kerül a régi tömés és a fog beteg részei, majd ugyanazzal az eljárással kerül tömés a fogba, mintha első alkalomról lenne szó.

(X) hirdetés

Ha semmiféle más tünet vagy minőségromlás nem tapasztalható a fogtömésen és környékén, akkor az eredeti tömés eltávolítása nélkül, kétféle módszerrel is lehetséges az elszíneződés kezelése.

Lehetőség van a fogtömés felpolírozására, mellyel a felületi elszíneződések mind az eredeti fogfelszínről, mind pedig a tömésről eltávolításra kerülnek. Ehhez a technikához általában hagyományos polír fejet vagy homokfúvó eljárást használnak.

Másrészt az elszíneződött tömés színének javítása megoldható úgy is, hogy az eredeti fogtömés felszínéből egy nagyon vékony réteg fúró segítségével eltávolításra kerül, majd friss, fehérebb árnyalatú kompozit réteg kerül a régi tömés felszínére. Ez a technika bár kiválóan alkalmazható, hiszen a két kompozit réteg kitűnően tapad egymáshoz, mégis csak akkor kivitelezhető, ha a tömés és a fog is megfelelő állapotban vannak.

Fontos megjegyezni, hogy a megszokott fehérítő eljárások (otthoni fogfehérítő szettek, hidrogén-peroxidos megoldások) nem segítenek a fogtömés színének megváltoztatásán, azok ugyanis csak az élő fogszövetekre hatnak.

A kompozit fogtömések színének hosszú távú megőrzésében mi magunk is részt vállalhatunk, korábbi cikkünkben összefoglaltuk a fogtömések otthoni ápolásának legfontosabb szabályait.

Item added to cart.
0 items - Ft