Hogyan gondozd a fogtömésedet, hogy az minél tovább tartson?

A fogszuvasodás megállításának egyik legkézenfekvőbb módszere továbbra is a fogtömés. Többféle anyaggal készíthetők fogtömések, a modern eljárásoknak hála ezek a pótlások teljesen összeolvadnak a fog eredeti szerkezetével, így aztán az esztétika miatt sem kell aggódnunk. De mit kell tennünk akkor, ha ezeket a szép és igen hasznos fogtöméseket sokáig a fogainkban szeretnénk tudni?

fogtomes tisztan tartasa

Általános élettartam

A kompozit, vagy „fehér” fogtömések élettartama általában 8-10 év, míg az amalgám töméseké 15 év is lehet. A tapasztalat azonban azt mutatja, a fogtömés előkészítésének és behelyezésének minősége nem csak lerövidítheti, de meg is hosszabbíthatja ezt az időtartamot.

Megfelelő szájápolási rutin

Nem csak a fogorvoson, rajtunk is múlik, hogy mennyi ideig maradnak a helyükön ezek a fogtömések, ráadásul, ha szépen tisztán tartjuk a tömött fogunkat, akkor a másodlagos, azaz a fogtömés környezetében kialakuló fogszuvasodástól sem kell tartanunk.

(X) hirdetés

Ajánlott napi szájápolási rutin:

– reggel: minimum 2 perces fogmosás, esetleg szájvizes öblögetés,
– napközben: az elfogyasztott cukros ételek, italok után legalább egy kis öblögetés tiszta vízzel, vagy egy cukormentes rágógumi elrágása,
– este: minimum 2 perces fogmosás, alapos, minden fogközre kiterjedő fogköz-tisztítás fogselyemmel , interdentális fogkefével  vagy szájzuhannyal, esetleg szájvizes öblögetés.

3. Táplálkozási javaslatok

(X) hirdetés

A cukros ételek, szénsavas üdítők, energiaitalok kerülése legalább annyira ajánlott azoknak, akiknek fogtömésük van, mint azoknak, akiknek nincs. Ezek ugyanis nagyon hamar kikezdik a fogzománcot és meggyengítve azt újabb szuvasodás megindulását idézhetik elő.

Az esztétikus, kompozit fogtömésekről azt is tudnunk kell, hogy fogainkhoz hasonlóan elszíneződhetnek, így a kávésok, dohányosok kiemelten ügyeljenek a szájhigiéniájukra és próbálják megelőzni a fogak és tömések elszíneződését.

4. Fogszorítás, fogcsikorgatás

Ha tudvalevő, hogy éjszaka vagy akár napközben csikorgatjuk, szorítjuk a fogainkat, akkor kezdjük el elsőként azt kideríteni, hogy mitől alakult ki ez a szokásunk.

Ha a napi feszültség miattszorítjuk vagy csikorgatjuk a fogainkat, akkor érdemes életmódbeli változtatásokat eszközölni, ha azonban önkéntelenül álmunkban is előjön ez a szokásunk, akkor mindenképp szerezzünk be éjszakai fogvédőt.

A túlságosan hosszú ideig tartó, felesleges erőhatások nem csak az ép, de a tömött fog szerkezetét is gyengítik, így a fogtömésünk sem lesz olyan tartós.

Item added to cart.
0 items - Ft