Kiesett fogtömés – Otthoni teendők, helyreállítás

Mivel a fogszuvasodás napjaink egyik leggyakoribb betegsége, a fogászati panaszok között pedig magabiztosan az élen áll, így elég sokan rendelkezünk fogtöméssel, legyen az esztétikus fehér tömés, amalgám vagy éppen aranyból, porcelánból készített betét. Idővel a fogtömés ragasztása meggyengülhet annyira, hogy a pótlás kiesik a helyéről, ilyenkor egy kis odafigyelésre és mielőbbi szakszerű ellátásra van szükségünk.

Ha fogtömésünk kiesett, minél hamarabb keressük fel fogorvosunkat a sikeres helyreállítás érdekében. /Kép:illusztráció, amazonaws.com/

A fogtömés meglazulása

A fogtömések 10-15 év alatt elhasználódnak annyira, hogy időszerű lesz a cseréjük. Ha félévente rendszeresen eljárunk a szűrésre, akkor kisebb eséllyel kell aggódnunk, hogy véletlenül „elhagyjuk” fogtömésünket, hiszen fogorvosunk jóval hamarabb figyelmes lesz a fogtömés kilazulására, mint hogy az elvándorolhasson a helyéről.

Legyen szó amalgám tömésről, esztétikus kompozit tömésről, arany vagy porcelán betétről (inlay-ről), a pótlást minden esetben ragasztóanyaggal rögzítik a helyére. Ez a ragasztóanyag az évek során a nyál, az elfogyasztott ételek, italok és a rágás közben fellépő erőhatások következtében meggyengülhet, így a fogtömés idővel kilazulhat annyira, hogy magától kiessen.

(X) hirdetés

Kiesett fogtömés – azonnali teendők

Leggyakrabban evés közben szoktuk „elhagyni” fogtöméseinket, hiszen ilyenkor is a rágás közben fellépő erőhatások segítik a pótlás elmozdulását. Ha észrevettük, hogy idegen anyag került a szánkba, semmiképp ne harapjunk rá vagy nyeljük le, hanem azonnal köpjük ki, nehogy a gyomorba vagy a tüdőbe kerüljön.

Ha mégis lenyeltük a fogtömésünket, akkor az rendszerint gond nélkül áthalad a bélrendszeren, ha azonban véletlenül a tüdőbe kerül, akkor mindenképp forduljunk szakorvoshoz, mert a tüdőben gyulladást okozhat az idegen anyag.

A hagyományos amalgám vagy esztétikus fogtömést nem szükséges megtartani, mert bármilyen gyorsan is jutunk el fogorvosunkhoz, a használt fogtömést már nem fogja visszahelyezni a fogunkba, hanem minden esetben újat készít. Ha azonban aranyból vagy porcelánból készült betéttel (inlay-vel) rendelkezünk, akkor érdemes lehet megtartani a pótlást, a sürgősségi ellátás kereteiben még van esély a pótlás visszaragasztására.

(X) hirdetés

Ha várni kell a fogorvosra…

Bármennyire is igyekszünk minél gyorsabban helyreállíttatni az érintett fogunkat, előfordulhat, hogy éjszaka vagy hétvége van, esetleg fogorvosunk ment szabadságra. Ilyen esetben mindenképp figyeljünk oda a megfelelő szájhigiéniára, hiszen a megcsiszolt, kifúrt fog ürege kiváló búvóhelyet jelent az ételmaradékoknak, baktériumoknak.

Próbáljunk meg ne az érintett oldalon rágni, étkezések után, de legalább naponta két alkalommal pedig alaposan mossuk meg fogainkat, kiemelt hangsúlyt fektetve az érintett fog tisztán tartására. Fogkefénkkel nyugodtan nyúljunk be a fogtömés helyén tátongó üregbe, fogmosás után pedig használjunk antibakteriális szájvizet, amivel megfelelő higiéniát biztosíthatunk a fognak.

Ha megfájdul a fog…

Előfordul, hogy megfájdul az a fogunk, amiből kiesett a fogtömés, ennek hátterében több dolog is állhat. Ha a fogtömés elvesztése után szinte azonnal jelentkezik fájdalom, főleg hideg és meleg ingerekre, akkor vélhetően a dentincsatornák váltak szabaddá, melyeket korábban a fogtömés szépen lezárt. Ezek a dentincsatornák az ingereket a fogidegekhez vezetik, ilyenkor éles, ám hamar múló fájdalmat érzünk.

A fogérzékenység elkerülése érdekében a házi megoldások (pl. rágógumi „beragasztása”) helyett használhatunk gyógyszertárban kapható, ún. ideiglenes fogtömést, ami általában antibakteriális cink-oxidot is tartalmaz. Mindenképp csak átmeneti megoldásként gondoljunk az ilyen ideiglenes tömésekre, mi magunk ugyanis nem tudjuk eléggé kitisztítani az üreget ahhoz, hogy ne maradjanak baktériumok az érintett területen, melyek komolyabb gyulladást is előidézhetnek, veszélyeztetve az érintett fog egészségét.

A fogtömés kiesése után jelentkező tompa, szűnni nem akaró fogfájás hátterében már komolyabb gyulladás állhat, melyet mindenképp szakorvossal kell kezeltetnünk. A fogbél gyulladásának enyhítésére alkalmazhatunk vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat, azonban minél hamarabb keressük fel fogorvosunkat, hogy a fogtömés még helyreállítható, az érintett fog pedig megmenthető legyen.

Új fogtömés/fogpótlás elkészítése

Ha korábban meg voltunk elégedve a fogtömés típusával (pl. amalgám vagy kompozit), akkor természetesen kérhetjük fogorvosunkat, hogy ugyanolyan pótlást készítsen, ha azonban már elgondolkoztunk a cserén, itt az ideje, hogy meglépjük.

Amennyiben korábbi fogtömésünk kiterjedése már nagy volt és az eredeti fog koronájából túl nagy rész hiányzik, akkor a tartósság érdekében fogorvosunk javasolhatja betét/inlay vagy korona felhelyezését.

A porcelánból vagy aranyból készülő betétet fogtechnikus készíti el lenyomatvétel alapján, melyet a helyszínen fogorvosunk ragaszt be a helyére. Az arany betét igen tartósnak mondható, míg a porcelán betét tökéletesen esztétikus hatást kelt. Betéteket általában rágófogakba helyeznek, az elülső front fogak hagyományos fehér színű kompozit töméssel vagy koronával állíthatók helyre.

Korona elkészítésére általában akkor van szükség, ha az eredeti fog szerkezetének túlságosan nagy hányada hiányzik, ilyenkor felesleges töméssel vagy betéttel próbálkozni, mert azok néhány hónap, év múlva ugyanúgy kiesnének a helyükről.

A korona elkészítéséhez szintén fogtechnikus bevonására van szükség – a visszacsiszolt fogról a fogorvos mintát vesz, majd elküldi technikusának, aki a lenyomat alapján elkészíti a vázat (fémből vagy cirkóniumból), majd a vázpróbát követően elkészül a kerámialeplezés is. Ezt követően csak a felragasztás marad és a gondtalanság, hiszen az így helyreállított foggal 10-15 évig megint nem lesz problémánk.

Item added to cart.
0 items - Ft