Az FDA megváltoztatta a fogászati amalgámmal kapcsolatos álláspontját

Az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) aktualizálta a fogászati helyreállító kezelések során használt amalgámra vonatkozó irányelveit. A hivatal szeptemberben kijelentette, hogy a fogászati amalgám alkalmazása bizonyos csoportok esetében lehetőség szerint kerülendő, ide tartoznak a várandós nők, a gyermekvállalást tervező nők, a gyermekek, valamint a hosszabb ideje fennálló neurológiai betegségben szenvedő páciensek.

A fogászati amalgám alkalmazása továbbra is széles körben elterjedt az Egyesült Államokban, annak ellenére, hogy számos országban kivonták vagy bizonyos csoportok esetében megtiltották annak alkalmazását. (Az Európai Unió 2018-ban hozott részleges korlátozó jogszabályt, 2020-ra pedig a fogászati anyag végleges betiltását tervezték.)

A friss bejelentést megelőzően az FDA úgy gondolta, hogy a fogászati amalgám fogászati helyreállító kezelések során történő alkalmazása biztonságos a felnőttek és 6 éves kor fölötti gyermekek körében. Amint azt a szeptemberi közleményben részletezték, az FDA új álláspontja a fogászati amalgámmal kapcsolatban az, hogy bizonyos csoportok esetében a káros egészségügyi hatások fokozottabb kockázatát okozhatja, így azt javasolja, hogy ezen csoportok esetében az amalgám alkalmazása – „amikor csak lehetséges és megoldható” – kerülendő.

(X) hirdetés

A védett csoportok a következők:

– várandós nők és fejlődő magzatuk;
– gyermekvállalást tervező nők;
– szoptató kismamák és újszülöttjeik, valamint csecsemőik;
– gyermekek, különösen 6 éves kor alatt;
– hosszabb ideje neurológiai betegségben szenvedők, ilyen például szklerózis multiplex, Alzheimer kór, és Parkinson kór;
– csökkent veseműködésű páciensek; valamint
– olyan páciensek, akik esetében ismert fokozott érzékenység (allergia) a higanyra vagy a fogászati amalgám más összetevőire.

Amint arra a Multiple Sclerosis News Today nevű folyóirat rámutatott, a hivatal nem tiltotta be a fogászati amalgám alkalmazását, vagy nem állította kifejezetten, hogy az nem alkalmazható, azonban aktualizálta irányelveit és új tájékoztató füzetet adott ki annak használatával és a fogászati helyreállító kezelések során történő mellőzésével kapcsolatban. Az FDA nem javasolja a jó állapotban lévő amalgámtömések eltávolítását vagy cseréjét.

(X) hirdetés

A hivatal tájékoztató füzetében azt közölték, hogy “az amalgámtömésekkel rendelkező páciensek esetében nem áll rendelkezésre meggyőző bizonyíték azzal kapcsolatban, hogy az amalgám az általános népesség körében káros hatást gyakorolna az egészségre”.

A nemzetközi orvosi és tudományos közösségen belül vitatott, hogy létezne bizonyíték a fogászati amalgám használata és a neurológiai betegségek (például szklerózis multiplex) előfordulása közötti okozati összefüggésre.

A Nemzetközi Fogorvosi és Toxikológiai Akadémia közzétette a kutatás eredményeinek összegzését, mely a higanyszennyezéssel és a szklerózis multiplex előfordulásával kapcsolatos, és további forrásokkal együtt elérhető az akadémia weboldalán.

A Dental Tribune International adatai szerint 2018 májusában 9287 fontnyi (4,212 kg) higanyt használtak amalgámtömésekhez az Egyesült Államokban. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala szerint ez a mennyiség az országban felhasznált teljes elemi higanymennyiség 46,8 %-át tette ki abban az évben.

Item added to cart.
0 items - Ft