8 darab fölött már veszélyes lehet az amalgám tömés

A higanyból, ezüstből, cinből és egyéb fémekből készülő amalgám tömések tartósan megemelhetik a szervezet higanyszintjét, derül ki a Georgia-i Egyetem legújabb kutatásából. Az amalgámot még mindig gyakran használják fogtömésekhez, hiszen elég tartós tömőanyagról van szó, azonban szervezetbarát tulajdonságai egyre vitatottabbak.

amalgam-tomes-veszelyes

Közel 15 ezer egyén adatait vizsgálva íródott az a kutatási anyag, ami egyedülállóan széleskörű elemzést végzett a fogászati tömőanyagok és a higanymérgezés közötti összefüggésről. A Georgia-i Egyetem munkatársai által készített felmérés pontos eredményeit az Ecotoxicology and Environmental Safety toxikológiai folyóiratban publikálták.

„A fogszuvasodás az egyik legelterjedtebb krónikus megbetegedés” – mondja Lei Yin, a tanulmány vezető szerzője. „Azt gondolom az emberek többsége rendelkezik ugyan fogtöméssel, az elkészítéshez használt anyagokról mégis nagyon kevés szó esik.”

(X) hirdetés

A fogászati tömőanyagok által okozott higanymérgezés kérdése nem újkeletű, de a korábbi tanulmányok egymásnak ellentmondók és gyakran korlátozottak – mondja Xiaozhong „John” Yu professzor, a tanulmány társszerzője.

„Ez a vizsgálat megpróbálta a lehető legpontosabban megállapítani a mérgezés szintjét, ami aztán a tudományos alapját adhatja a jövőbeli kockázatkezelésnek” – mondja Yu, hozzátéve, hogy ez az első olyan tanulmány, ami figyelembe vette az életkort, a nemet, az iskolázottságot, az etnikumot, a faji hovatartozást, a dohányzási szokásokat valamint mérlegelte, hogy az egyén mennyi tengeri élőlényt fogyaszt, ami szintén hozzájárulhat a szervezet higanyszintjének megemelkedéséhez.

A kutatók megvizsgálták azt is, hogy pontosan milyen típusú higany található a szervezetben, kifejezetten magas szintet találva a metil-higanyból, ami az egyik legmérgezőbb higanytípus és sajnos a fogtömésekhez köthető.

(X) hirdetés

A fogászati amalgám több mint 150 éve használatos a fogászatban, népszerűségét a megfizethetősége és a tartóssága adja, holott az anyag közel fele higanyt tartalmaz. A higany olyan nehézfém, ami magas dózisban mérgező; károsíthatja az agyat, a szívet, a vesét, a tüdőt és  az immunrendszert is. Az új kutatás szerint a metil-higany már kis mennyiségben is kárt okozhat a szervezetben.

„Toxikológusként tudjuk, hogy a higany mérgező, de minden a dózis nagyságától függ. Ha egy amalgám tömésed van, akkor az még rendben van. Ha azonban több mint 8 amalgám töméssel rendelkezel, akkor a kockázat már jóval magasabb” – mondja Yu. Azoknak az embereknek, akik több amalgám töméssel rendelkeznek és amúgy is gyakran érintkeznek higannyal, már számolniuk kell a kockázatokkal.

Azoknál, akik több mint 8 amalgám töméssel rendelkeznek, átlagosan 150 százalékkal mérhető magasabb higanyszint a vérben, mint azoknál, akiknek egyetlen amalgám tömésük sincs. Amerikában átlagosan 3 fogtömése van egy embernek, míg a lakosság 25 százalékának 11 vagy ennél is több.

Az Amerikai Élelmiszeri és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) honlapja szerint a fogászati amalgám biztonságos felnőttek számára, azonban hozzáteszik: „várandós nők és hat évesnél fiatalabb gyermekek szülei, ha aggódnak a hosszú távú egészségkárosító hatások miatt, beszéljenek a fogorvosukkal”.

A tanulmány vizsgálta továbbá a kompozit fogtömések hatását, melyek ugyan nem tartalmaznak higanyt, de BPA-t igen, ami fejlődési vagy reproduktív károsodást okozhat a szervezetben. Az eredmények nem találtak összefüggést a fogtömések és a vizelet BPA szintje között, azonban további kutatásokra is szükség van, hogy pontosan feltárják a kompozit fogtömésekből származó BPA szervezetre gyakorolt hatását.

„Fontos az orvosok és a páciensek számára is, hogy megfelelő felvilágosítást kapjanak” – mondja Yin. „Most egy nagyszerű kiindulópontot találtunk, mellyel felmérhetjük a fogászati tömőanyagok emberi szervezetre gyakorolt hatását és a potenciális kockázatokat.”

Item added to cart.
0 items - Ft