hirdetés (X)

Foghúzásnak, fogeltávolításnak vagy extractio-nak nevezzük valamely fog mesterséges eltávolítását az állcsontból. Szakorvosi foghúzással általában maradófogakat távolítanak el, de előfordul, hogy a természetes módon ki nem eső tejfogakat is húzással kell eltávolítani, hogy elegendő hely maradjon a maradófogak számára.

A FOGHÚZÁS CÉLJA

Foghúzásra vagy fogeltávolításra van szükség, ha a fog mélyen szuvas, gyökérkezeléssel már nem menthető meg, gyökércsapos korona készítésére nem alkalmas, esetleg visszatérő panaszokat (fogbélgyulladást, foggyökérhártya gyulladást, csonthártyagyulladást, gennyesedést) okoz.

Tejfogak esetében akkor van szükség a fog eltávolítására, ha akadályozza a maradófog előtörését vagy panaszokat okoz.

Előfordul, hogy teljesen egészséges maradófogakat kell eltávolítani, erre általában számfeletti vagy beékelődött fogaknál, daganatban ülő fogaknál, egyes gyulladásos betegségek esetében illetve fogszabályozás idején van szükség.

A bölcsességfogak eltávolítása is igen gyakori beavatkozás, erre részben akkor van szükség, ha a bölcsességfog számára nincs elegendő hely, ezért egyáltalán nem vagy csak részben képes áttörni, ami gyulladást idézhet elő. Ezen kívül a bölcsességfogak megelőző jelleggel is eltávolíthatók, például fogszabályozáskor vagy ha a leghátsó fogak rendszeres tisztítása akadályozott.

A FOGHÚZÁS MÓDJA

A fogeltávolítást minden esetben érzéstelenítés előzi meg. A szakorvos előzőleg röntgenfelvételt készíthet az érintett fogról/fogakról, hogy megbizonyosodjon azok pontos állapotáról, gyökereik nagyságáról és irányáról, így elkerülhetők a foghúzás közbeni komplikációk.

A foghúzás lehet egyszerű, ekkor fogó segítségével az egész fog egyben kiemelhető, de előfordulhat, hogy a röntgenfelvétel alapján előre tudható, esetleg foghúzás közben derül ki, hogy feltárásra is szükség van a fog maradéktalan eltávolításához.

A feltárt terület kiterjedésétől, a szövetek állapotától függően a sebet varratokkal is lezárhatják, ekkor néhány nap múlva varratszedésre is szükség van, egyéb esetben az eltávolított fog helye elsődlegesen már 1 héten belül begyógyul, a csontállomány teljes regenerációjához viszont egy évre is szükség lehet.

A FOGHÚZÁS ÁRA

A foghúzás a TB által finanszírozott eljárások közé sorolható, bármely életkorban. Magánrendeléseken a fog típusától és elhelyezkedésétől függően 10-20 ezer forintba kerül a beavatkozás.

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!