Foghúzás utáni fájdalom

Optimális esetben foghúzás után csak enyhe, alig érezhető fájdalmat vagy kellemetlenséget kell éreznünk, azt is csak néhány óráig, azonban vannak esetek, amikor jóval erőteljesebb tünetek jelentkeznek a fog eltávolítását követően. Hisszük vagy sem, mi magunk is sokat tehetünk, hogy elkerüljük a foghúzás utáni fájdalmat.

A foghúzásról

Foghúzásra többféle ok miatt lehet szükségünk, van, hogy a kényszer, máskor az előrelátás miatt kell megválni egy-egy fogunktól.

A foghúzást minden esetben érzéstelenítés mellett végzik, hiszen legyen szó gyökérkezelt, sérült vagy teljesen ép fogról, foghúzás közben fájdalomcsillapító híján fájdalmat tapasztalnánk.

(X) hirdetés

Egyszerű esetben a fog a koronájánál fogva komplikációmentesen eltávolítható, azonban ha a húzásra ítélt fog nem egészséges, gyökérkezelt vagy sérült, akkor lehet, hogy csak darabokban van lehetőség a fog kiemelésére.

Bölcsességfogak esetében szükség lehet az íny megnyitására is, hiszen a rendellenes állású bölcsességfogak nem, vagy csak részben törik át a fogínyt.

Fogeltávolítás után szükség lehet a seb varrására is (ez inkább bölcsességfogak esetében javasolt, vagy ha a vérzés nem csillapodik) egyéb esetben nem kell a sebet összevarrni, az ugyanis néhány nap alatt összébb húzódik, véglegesen pedig néhány hónap alatt teljesen összezár.

(X) hirdetés

Foghúzás utáni fájdalom oka

Ha foghúzás után 1-4 nappal tompa, lüktető, szűnni nem akaró fájdalomra leszünk figyelmesek, ami napokon át tart, akkor a foghúzás utáni fájdalom tipikus esetével állunk szemben.

A jelenség oka a véralvadék kiesése a fog eltávolítása után maradt üregből – ilyenkor a foghúzás utáni seb elfertőződhet, megduzzadhat, a nyirokcsomók is megnagyobbodhatnak, akár hőemelkedés is jelentkezhet.

Az, hogy a fogat milyen módszerrel távolították el, a beavatkozás mennyire volt problémamentes, nincs mindenképp összefüggésben a foghúzás utáni fájdalom jelentkezésével.

A folyamatos fájdalmat általában sem a fájdalomcsillapító gyógyszerek, sem a borogatások nem enyhítik, s akár 10-14 napig is elhúzódik.

Amennyiben foghúzás utáni fájdalmat tapasztalunk, felkereshetjük fogorvosunkat, aki a seb kitisztítását követően helyi gyógyszeres kezelést alkalmazhat, azonban nincs rá garancia, hogy a beavatkozás azonnal megszünteti a panaszokat, persze a gyógyulást meggyorsíthatja.

Foghúzás utáni fájdalom megelőzése

Ahhoz, hogy a foghúzás utáni sebben a véralvadék biztosan a helyén maradjon, így megelőzhetővé váljon a foghúzás utáni fájdalom kialakulása, a következőkre mindenképp figyeljünk oda:

– a foghúzás utáni 24-48 órában kerüljük a dohányzást,
– ne szívogassuk a seb környékét, ne fogyasszunk semmit szívószállal,
– kerüljük a zubogtatást, öblögetést,
– ne használjunk szájvizet, öblögetőket,
– kerüljük a túlságosan forró ételeket, italokat,
– kerüljük az apró szemű, magvas ételeket,
– a sebbe ne nyúljunk semmivel, azonban a beavatkozás környékét tartsuk tisztán puha sörtéjű fogkefével!

Item added to cart.
0 items - Ft