Foghúzás után: vérzés, fájdalom, étkezés, teendők

Életünk során sajnos elérhetünk ahhoz a pillanathoz, amikor muszáj kihúzni fogainkat ilyen vagy olyan okból. Van, hogy erre már fiatalon szükség lehet – egy rosszul növő bölcsességfog vagy fogszabályzó felhelyezése előtt -, máskor csak idős korban kell megszabadulni kilazult, elszíneződött, sérült vagy gyökérkezelt fogainktól. A foghúzás után még számos dologra oda kell figyelnünk, hogy a gyógyulás rövid idő alatt és minél sikeresebben bekövetkezzen.

Teendők az első 24 órában:

– Vérzés: gyakran előfordul azonnal, vagy pár órával a foghúzás után. Ahhoz, hogy enyhítsük a vérzést, érdemes egy steril gézlapot a sebre helyezni és enyhén, de határozottan ráharapni. Próbáljunk folyamatos nyomást gyakorolni, legalább 45 percen keresztül. Egy megnedvesített teafilter is jó megoldás lehet, a teában lévő csersav ugyanis segít a véralvadék képződésében. Ha a vérzés csak enyhe, folytathatjuk a kezelést a fenti módszerekkel, ha azonban erősnek ítéljük, mindenképp keressük fel fogorvosunkat. Ne öblögessünk, vagy szívogassuk a sebet a foghúzást követő 24 órában, és ez nem csak a közvetlen szívogatásra értendő, hanem a dohányzásra is, vagy a szívószállal történő ivásra. Kerüljük a forró italokat vagy leveseket, ezek ugyanis előidézhetik a véralvadék kiesését, ami egy-két hétig elhúzódó gyulladáshoz és fájdalomhoz is vezethet.

– Duzzanat: az arc megdagadása gyakori tünet foghúzás után. Ezt hideg kendővel vagy jéggel hamar lelohaszthatjuk: 10 percig tartsuk rajta a hideget, majd 20 percig pihentessük a területet. Az első 24 órában ezt többször is megismételhetjük.

(X) hirdetés

– Fájdalomcsillapítás: foghúzást követően nyugodtan bevehetünk fájdalomcsillapítót, általában elég a recept nélkül kapható gyógyszereket bevenni, de ha a fogorvos úgy dönt, írhat fel erősebb medicinákat is. Mindig kövessük a betegtájékoztatón javasoltakat, figyeljünk az ajánlott mennyiségre, soha ne lépjük túl.

– Antibiotikum kúra: azért szokták javasolni foghúzás után, hogy a gyógyulási időszak alatt ne alakuljon ki semmiféle gyulladás az érintett területen. Jellemzően bölcsességfog eltávolítás után ajánlott.

– Étkezés: a foghúzás utáni első napon csak folyékony állagú táplálékot vegyünk magunkhoz, utána még pár napig kerüljük a kemény, apró szemű ételeket, melyek könnyen felsérthetik a területet vagy belekerülhetnek a sebbe. Kerüljük az alkohol, a kávé, a tea, az erős fűszerezésű ételek fogyasztását.

(X) hirdetés

– Fogmosás: foghúzás után mindenképp mossunk fogat, csak épp kerüljük el az érintett területet. Egy-két nap elteltével nagyon óvatosan, lehetőleg puha sörtéjű fogkefével áttörölhetjük a fog helyét. Erős, alkoholtartalmú öblögetőket inkább ne használjunk, inkább kifejezetten foghúzás után javasolt szájvizet vásároljunk.

Teendők az első 24 óra után:

– Duzzanat: ha az arc a foghúzás utáni napon továbbra is meg van dagadva, a hideg borogatást váltsa fel meleg. 20 perc erejéig tegyünk meleg törölközőt vagy meleg vizes palackot az érintett területre, majd tartsunk 20 perc szünetet. Ismételjük a folyamatot addig, amíg nem enyhül a tünet.

– Öblögetés: evés után vagy lefekvés előtt tegyünk egy fél teáskanálnyi sót egy csésze meleg vízbe és öblögessünk vele. Nem szabad lenyelni, mindig köpjük ki!

– Kontroll: ha foghúzás után össze kellett varrni az érintett területet, akkor kb. 1 hét után varratszedésre kell mennünk.

Foghúzás utáni fájdalom: figyeljünk oda, nem jelentkezik-e a foghúzás után 1-4 nappal fájdalom. Ha igen, tudnunk kell, hogy ez egy gyakran előforduló rendellenesség, ilyenkor érdemes felkeresnünk a fogorvosunkat, hogy gyógyszeres kezelést alkalmazva enyhítse tüneteinket.

– Lábadozási idő: a foghúzás utáni teljes gyógyuláshoz nem szükséges több hétnek vagy hónapnak eltelnie. Optimális esetben egy-két hét után már kielégítően tudunk étkezni. Komplikált esetben a fogorvos biztosan szót fog ejteni a várható gyógyulási időről.

Item added to cart.
0 items - Ft