Fogmeder gyulladás tünetei, megelőzése, kezelése

Az egyik leggyakoribb foghúzást követő panasz a fogmeder gyulladás, ami napokig, akár hetekig tartó fájdalmat okozhat. Bár előfordulhat, hogy a foghúzás módja, körülményei vezetnek a fogmeder gyulladás kialakulásához, vannak esetek, amikor akaratlanul mi magunk idézzük elő a problémát. Egy 2018-as statisztika szerint fogmeder gyulladás az összes foghúzás 1-5 százalékában, valamint a bölcsességfog eltávolítások 3 százalékában alakul ki.

Foghúzást követően a gyógyulási folyamat normál részeként vérrög alakul ki a fogmederben, ami megvédi a csontban található idegvégződéseket. Néhány esetben a vérrög sajnos nem formálódik megfelelően vagy később elmozdul, melynek eredményeként a csont és a fogmederben található idegek szabaddá válnak. A fogmeder gyulladás nem csak késlelteti a gyógyulást, de nagyon fájdalmas is lehet.

A fogmeder gyulladás tünetei

Amennyiben fogmeder gyulladástól szenvedünk, a foghúzást követően kellemetlen érzést, duzzanatot, erős fájdalmat tapasztalhatunk. Ha a fájdalom enyhül, de néhány nap multán visszatér vagy a foghúzást követően azonnal fokozódik, akkor annak oka általában a fogmeder gyulladása.

(X) hirdetés

A fogmeder gyulladás jellemző tünetei:

– nincsen vérrög a fogmederben
– súlyos fogfájáshoz hasonló lüktető vagy állandósult fájdalom a páciens ínyében vagy állcsontjában
– az üres fogmeder kellemetlen szagú
– a fogmederben kellemetlen íz érezhető
– az arc egyéb részeibe sugárzó fájdalom
– akár a csont is láthatóvá válhat a foghúzás helyén

A fogmeder gyulladás megelőzése

Foghúzást követően kerüljük az olyan tevékenységeket, melyek megzavarhatják a vérrögképződést és foghúzás utáni fájdalmat okozhatnak.

(X) hirdetés

Az Amerikai Fogorvosok Szövetsége (ADA) szerint így előzhetjük meg hatékonyan a fogmeder gyulladás kialakulását:

– Szívóhatás létrejöttének kerülése: a dohányzás és a szívószál használata szívóhatást hozhat létre, melyek elmozdíthatják a vérrögöt és késleltethetik a gyógyulást.

– Dohányzás kerülése: a dohányzás késlelteti a gyógyulást és növeli a vérnyomást, ami fokozhatja a foghúzást követő vérzést.

– Erőteljes szájöblítés kerülése: foghúzást követően kerülniük kell az erőteljes szájöblítést. Bár öblögetni szabad foghúzást követően, de nagyon fontos, hogy óvatosan végezzük, így a vérrög a fogmederben marad.

– Alkohol kerülése: legalább 24 órán keresztül kerüljük az alkoholos italokat vagy az alkohol tartalmú szájvizeket annak érdekében, hogy csökkentsük a vérrög elmozdulásának esélyét. Az alkohol fokozhatja a vérzést és késleltetheti a gyógyulást.

– Fizikai aktivitás csökkentése: a foghúzást követő első 24 órában kerüljük a fizikai tevékenységeket annak érdekében, hogy csökkenjen a vérzés és kialakulhasson a vérrög.

A foghúzás utókezelése

Fontos, hogy pontosan kövessük a fogorvos utókezelési javaslatait, így javulhat az állapotunk, illetve megelőzhetővé válik a foghúzás utáni fájdalom kialakulása.

Amennyiben bármilyen egyéb kérdésünk van, melyeket az utasítások nem tartalmaznak, kérjük ki fogorvosunk javaslatait! Az utasítások az egyes fogorvosok esetében eltérőek lehetnek, de valószínűleg kitérnek a következőkre:

– Ne köpjünk és ne használjunk szívószálat a foghúzást követő 24 órában!

– Ne rágjunk a foghúzás oldalán azért, hogy minimálisra csökkenjen a vérrög elmozdulásának esélye!

– A foghúzást követően ne dohányozzunk legalább 24 órán keresztül, ideális esetben 48 órán keresztül!

– Fogyasszunk puha ételeket a kemény vagy ropogós ételek helyett, mivel ez csökkenti a fogmeder sérülésének esélyét és nem ragadnak bele az ételmaradványok sem!

– Ne fogyasszunk szénsavas vagy forró italokat, mivel mindkettő a vérrög elmozdulását idézheti elő!

Hogyan tartsuk tisztán a szájüreget foghúzás után?

Az ADA ajánlása szerint egy napig kerüljük a foghúzással érintett terület közelében elhelyezkedő fogak tisztítását, azonban a többi fog esetében mind a fogmosás, mind pedig a fogköztisztítás (fogselyemmel vagy interdentális kefével) ajánlott. Fogmosáshoz lehetőség szerint puha sörtéjű fogkefét vagy speciálisan műtét utáni szájápoláshoz kifejlesztett fogkefét használjunk!

A foghúzást követő napon elkezdődhet a foghúzás közelében lévő fogak tisztítása is. Étkezést követően óvatosan öblítsük ki a szájüreget antiszeptikus öblítővel vagy meleg sós vízzel (fél teáskanál só 2-3 dl meleg vízben feloldva). Fontos, hogy ne zubogtassunk erősen a szájöblítővel!

Az ADA javaslata szerint a magas vérnyomással küzdő páciensek kerüljék a sós vizes öblögetést!

Fogmeder gyulladás, foghúzás utáni fájdalom kezelése

A fogmeder gyulladás lehetséges kezelési módjai:

 • a foghúzás helyének öblítése az étel és ételmaradványok eltávolítása érdekében
 • fogorvos által a fogmederre helyezett gézcsík, mely védi azt a gyógyulásig
 • fogorvos által a foghúzás helyének kitöltése cink oxid-eugenollal a fájdalom enyhítése érdekében
 • egyéb fájdalomcsillapító gyógyszerek használata (például ibuprofen)

Mikor kell fogorvoshoz fordulni?

Mindenképp forduljunk fogorvoshoz, ha foghúzást követően a következőket tapasztaljuk:

 • láz
 • hányinger
 • hányás
 • genny szivárog a foghúzás helyén
 • folyamatos erős fájdalom
 • folyamatos vérzés
 • folyamatos duzzanat

Ha fennáll a fogmeder gyulladásának lehetősége, mindenképp lépjünk kapcsolatba fogorvosunkkal! A fogorvosi kezelés enyhíti a fájdalmat és elősegíti a gyorsabb gyógyulást.

A fogorvos a személyes vizsgálat során meggyőződik arról, hogy a fájdalmat nem fertőzés okozza, hanem a fogmederből kiesett véralvadék hiánya. Amennyiben fertőzés alakult ki, úgy antibiotikumot javasolhat, ezzel előzve meg a súlyosabb problémák kialakulását, a gyulladás átterjedését a csontállományra.

Item added to cart.
0 items - Ft