Szájszag megszüntetése 10 lépésben

Kellemetlen lehelet szinte bármilyen életkorban, még gyermekeknél is jelentkezhet. Kialakulásának hátterében túlnyomórészt az étkezési szokások, a szájhigiénia elhanyagolása vagy valamilyen betegség áll. A szájszag mögött húzódó problémák kivizsgálása után megkezdődhet a panaszok kezelése, mellyel akár végleg megszabadulhatunk ettől a zavaró jelenségtől.

kellemetlen-lehelet-megszuntetese

HOGYAN ALAKUL KI A SZÁJSZAG?

A szájszagot általában a baktériumok elszaporodása okozza. Egyes baktériumfajok, miközben lebontják a szájüregünkben található ételmaradékokat, kénvegyületeket termelnek, melyek kellemetlen szagot áraszthatnak. Mielőtt azt gondolnánk, hogy egy sima fogmosás elegendő a baktériumok elszaporodása elleni védekezésben, tévedünk, hiszen fogközeinkben és nyelvünkön ugyanúgy megtapadhatnak a bacilusok.

Kellemetlen leheletet okozhatnak ételek is, ilyenek a hagymafélék, a fokhagyma, a kávé, az alkoholok, bizonyos fűszerek, az édességek és a tejtermékek. Van, hogy elég, ha jó alaposan megtisztítjuk a szájüregünket, de ha például fokhagymás ételt ettünk, még fogmosás után is órákig számítanunk kell a kellemetlen leheletre.

(X) hirdetés

Szájüregünk egészségi állapota nagyban befolyásolja leheletünk üdeségét: a fogszuvasodás, az ínybetegség, a fogkő vagy a szájpenész egyaránt okozhatnak kellemetlen leheletet. Bizonyos belgyógyászati megbetegedések is előidézhetik a szájszagot, így a cukorbetegség, szájszárazság, egyes máj- és vesebetegségek, allergiák, autoimmun betegségek, orrmelléküreg gyulladás, savas reflux, tüdőgyulladás.

A SZÁJSZAG MEGSZÜNTETÉSE 10 LÉPÉSBEN

1. TARTSD TISZTÁN A NYELVED!

A szájszag elleni küzdelemben alapvető fontosságú, hogy tisztán tartsuk a nyelvünket. A nyelv óriási felületet tesz ki a szájüregben, melyen könnyen megtapadhatnak az ételmaradékok, baktériumok. Az indiai kultúrában több száz éves hagyomány a nyelv tisztán tartása, ami elengedhetetlen része az egészségmegőrzésnek, a vírusok, baktériumok elleni védekezésnek.

Nyelvtisztításhoz használjunk nyelvkaparót, mellyel hátulról előre haladva lehúzhatjuk az elhalt sejteket, baktériumokat a nyelv szinte teljes felületéről. Érdemes külön nyelvkaparót beszerezni, a fogkefével vagy a fogkefe hátuljával végzett nyelvtisztítás nem elég hatékony, ráadásul a sörték közé beszoruló baktériumok tovább szaporodhatnak, míg a nyelvkaparó felületét könnyen fertőtleníthetjük használat után.

(X) hirdetés

Amennyiben nem tudunk nyelvkaparót használni, mert erős hányingerünk van tőle, úgy használjunk szájvizeket a nyelv tisztán tartásához. A szájvíz kiválasztásakor tartsuk szem előtt, hogy az erős, alkoholos szájvizek kiszáríthatják a szájüreget, ami tovább kedvez a szájszag kialakulásának.

2. HIDRATÁLD MAGAD!

Ha elegendő vizet iszunk, a szájüreg pH értéke hamarabb áll vissza a normál értékre étkezés után. Mivel táplálkozás során az elfogyasztott élelmiszerek miatt savassá válik szájüregünk, a baktériumok könnyebben elszaporodhatnak. Amennyiben savas refluxtól szenvedünk, különösen fontos, hogy rendszeresen öblítsük ki szájüregünket tiszta vízzel.

Ha a szájüreg nem elég hidratált, szájszárazság alakul ki, ami szintén hozzájárul a plakk felhalmozódásához, kellemetlen leheletet okozva. Fontos, hogy a napi folyadékbevitel nagy részét vízből, ne pedig üdítőitalokból fedezzük! A cukros, savas üdítők szintén támogatják a baktériumok elszaporodását, így a kellemetlen lehelet kialakulását.

3. HASZNÁLJ SPECIÁLIS SZÁJÁPOLÁSI SZEREKET!

Ma már léteznek speciálisan a kellemetlen lehelet kezelésére kifejlesztett szájápolási szerek, melyek segítenek semlegesíteni a kénvegyületeket okozó baktériumokat és megfelelően hidratálják a szájüreget.

Ha kellemetlen lehelettől szenvedünk, érdemes kerülni a nátrium-lauril-szulfátot (sodium lauryl sulphate, SLS) tartalmazó szájápolási szereket. Az SLS egy olyan habosító anyag, ami feleslegesen irritálja, szárítja a szájüreget és elősegítheti az afta kialakulását.

Nap közben, ha szeretnénk felfrissíteni a leheletünket, szerezzünk be olyan szájspray-t, ami a baktériumölő hatás mellett friss, mentolos aromával rendelkezik. Fontos, hogy szájspray-ből és szájvízből is alkoholmentes típust keressünk.

4. VÁLASZD MEG AZ ÉTELEIDET!

Vannak olyan élelmiszerek, melyek erősíthetik a szájszagot. Minden olyan étel vagy ital kerülendő, ami erősen szárítja a szájüreget (pl. kávé, kóla, cukros, fűszeres élelmiszerek), ha mégis a fogyasztásuk mellett döntünk, gondoskodjunk a megfelelő vízbevitelről!
A tejtermékek erjedésük következtében szintén fokozhatják a kellemetlen leheletet.

5. KEZELD A SZÁJSZÁRAZSÁGOT!

Ha esetedben szájszárazság miatt alakul ki szájszag, akkor érdemes utánajárni, mi okozza a szájüreg kiszáradását. Hölgyek esetében a hormonális változások (pl. terhesség, menopauza) hatással lehetnek a nyáltermelésre, de vannak olyan genetikai rendellenességek is, melynek következtében kevesebb nyál termelődik a szájüregben.

Előfordulhat, hogy a szájszárazság valamilyen más betegség vagy gyógyszeres kezelés következménye. Ha utóbbira gyanakszunk, érdemes felkeresni háziorvosunkat és kérjük a gyógyszerek felülvizsgálatát.

Szájszárazság kezelésére szintén léteznek speciális szájápolási szerek, melyek fokozzák a nyáltermelést és összetevőik révén nem szárítják a szájat. Mivel éjszaka a nyáltermelés amúgy is csökken, akinek ilyen panaszai vannak, szerezzen be speciális éjszakai fogkrémet, ami segít, hogy reggel is üde lehelettel ébredjünk.

6. ELLENŐRIZD A VÉRCUKORSZINTED!

Mivel a cukorbetegséget gyakran kíséri kellemetlen szájszag, mindenképp bizonyosodjunk meg róla, hogy vércukorszintünk a normál tartományon belül helyezkedik el. Ha kiderül, hogy vércukorszintünk magas, inzulinnal hatékonyan szabályozható, így csökkentve a kellemetlen tüneteket.

7. HAGYJ FEL A DOHÁNYZÁSSAL!

Dohányzás, szivarozás közben szájüregünkben megannyi káros vegyület rakódik le, melyek kellemetlen leheletet eredményeznek. A napi kétszeri alapos fogmosás és fogköztisztítás mellett használjunk nyelvkaparót vagy szájvizet is.
Próbáljunk meg felhagyni a dohányzással, amihez kérhetjük háziorvosunk segítségét is.

8. TISZTÍTSD MEG A FOGKÖZEIDET!

Fogmosás során nem vagyunk képesek fogközeink területét is megszabadítani a lepedéktől és ételmaradékoktól, ezért mindennap külön gondoskodnunk kell a fogköztisztításról. Fogköztisztításhoz használhatunk fogselymet, fogköztisztító kefét és szájzuhanyt is.

Ha eleinte ínyvérzést tapasztalunk, nem kell megijedni – ez jelzi, hogy az adott terület gyulladásban van, tehát éppen ideje volt elkezdenünk a mindennapos fogköztisztítást. Ha egyszer megtapasztaltuk, milyen tiszta érzés megszabadulni a fogközökbe gyűlt lepedéktől, a jövőben nem tudunk lemondani róla.

9. KEZELD AZ ÍNYGYULLADÁST!

A szájszag mögött húzódó egyik leggyakoribb probléma az ínygyulladás. Ha fogainkról és fogínyünkről nem távolítjuk el a baktériumokat és ételmaradékokat, akkor néhány nap elteltével már kialakul egy enyhe ínyulladás, ami fogínyvérzést, duzzadt, vöröses ínyt eredményez. Ha ezt a kezdeti gyulladást nem kezeljük, akkor a gyulladás krónikussá válik, hosszú távon az íny sorvadását eredményezve.

Az ínygyulladás kezeléséhez otthon használjunk klór-hexidint tartalmazó szájápolási szereket (fogkrémet, szájöblítőt), gondoskodjunk a mindennapos fogköztisztításról és ha van rá lehetőségünk, szerezzünk be szájzuhanyt. Amennyiben komolyabb gyulladásról van szó, mindenképp keressük fel fogorvosunkat, aki fizikai tisztítással és/vagy gyógyszeres kezeléssel állíthatja helyre ínyszövetünk egészségét.

10. KEZELTESD A SZUVAS FOGAIDAT!

Sajnos egy szuvas fog szintén okozhat kellemetlen leheletet. Gyakran előfordul, hogy mi magunk észre sem vesszük a szuvasodást, mert az a fogközök területénél alakult ki, tehát mindenképp keressük fel fogorvosunkat, hogy ellenőrizze, van-e kezelésre váró szuvas fogunk.

Mentés

Item added to cart.
0 items - Ft