Hogyan válasszunk fogorvost magunknak?

Egy jó fogorvos minden pénzt megér. Ha találunk valakit, aki partnerként tekint ránk, aki bevonva minket a munkába értő és empatikus tanácsokat ad, akire számíthatunk, ha sürgős problémánk van, aki akkor is türelemmel fordul felénk, ha rossz napunk van, akkor minden valószínűséggel egy olyan fogorvosra bukkantunk, aki mellett a fogászat hétköznapi és könnyed elfoglaltsággá válik. Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy megkeressük ezt a személyt.

 

Bár nehéz és nem feltétlen szerencsés dolog az embereket, ez esetben fogorvosokat kategorizálni, most mégis erre adtuk a fejünket. Ezen a területen úgy érezzük, szükséges lehet egy olyan irány kijelölése, ami mentén bárki elindulhat, hogy ráleljen „saját fogorvosára”, aki mellett újból és újból elégedetten állhat fel a székből.
Íme tehát néhány alapelv, jellemző, amire ha odafigyelünk a keresgélés közben, feltehetően nem fog minket nagy meglepetés érni.

 

1. Empátia

(X) hirdetés

Mivel a fogászattól az emberek nagy része tart, ezért mindenképp olyan orvost kell találnunk, aki elég közvetlen, empatikus és emberbarát személyiség. Ha a beteg érzi, hogy az előtte álló ember tudja, mit él át, esetleg néhány megnyugtató mondattal, humoros megjegyzéssel is segíti az oldódást, akkor hamar kialakul egyfajta bizalom orvos és beteg között.
Szerencsések vagyunk, hiszen hazánk szakemberei világviszonylatban is elismertek, továbbá elég sok praktizáló fogorvos van Magyarországon, szóval tényleg ne riadjunk vissza a keresgéléstől –biztosan találni fogunk olyat, aki kellő együttérzéssel fordul felénk.

 

2. Fájdalomcsillapítás, altatás

Hazánkban nem bevett szokás az altatásos fogászat. Vannak esetek, amikor indokolt lehet, de szinte az összes beavatkozás elvégezhető helyi érzéstelenítéssel. Újból írjuk: érzéstelenítéssel. Nem zsibbasztással, hanem az érző idegek valódi kikapcsolásával, amikor a beteg semmit, azaz semmit nem érez abból, amit a szájában „művelnek”.
A legtöbb magánrendelés hirdeti is magáról, hogy kezeléseik fájdalommentesek. A körzeti orvosnál szintén használnak érzéstelenítőket, csak épp gyengébb minőségben, hiszen ott szűkebb pénzügyi keret áll a rendelkezésükre. Mert bizony egy jó érzéstelenítő nem olcsó.
Ha megtehetjük és apránként, több lépcsőben, akár hónapra lebontva, de a megfelelő magánorvosnál kezeltetjük magunkat, akkor tényleg nem kell fájdalomra számítanunk. Nyugodtan mondjuk el neki, hogy számunkra valóban fontos a teljes érzéstelenítés és olyan orvost keresünk, akinek lehetősége van ilyen eszközökkel dolgozni. Ezt mindenképp tisztázzuk még az első kezelés előtt.

(X) hirdetés

 

3. Fontos a szakterület!

Hazánkban a fogászat a következő szakterületekből áll:

Konzerváló fogászat: a legtöbb általános fogorvos területe – prevenció, fogak helyreállítása fogtöméssel vagy fogpótlásokkal, a rágóképesség helyreállítása.

Endodoncia: a foggyökérrel kapcsolatos problémákra, gyökérkezelésre szakosodott terület.

Esztétikai fogászat: kozmetikai fogászat, fogfehérítés, fogékszerek, fogászati héjak felhelyezése.

Fogszabályozás: helytelenül nőtt, torlódott fogak vagy a nem megfelelő harapás korrigálása.

Parodontológia:  ínybetegségekkel foglalkozó szakterület.

Protetika: fogpótlások elkészítésének szakterülete (implantátumra vagy saját fogra épített koronák, hidak, műfogsorok).

Szájsebészet: bölcsességfog, ciszták eltávolítása, állcsontot érintő beavatkozások elvégzése, implantátum beültetése.

Implantológia: implantátumok beépítése az állcsontba, azok ellátása és a megfelelő protetika elkészítése.

Láthatjuk, hogy számos szakterületre ágazik a fogászat, ami nem véletlen. Egy-egy terület speciális szaktudást és gyakorlatot igényel, ezért ne féljünk a számunkra legmegfelelőbb szakembert kiválasztani. Ha a kiszemelt orvos rendelkezik weblappal, fussuk át a bemutatkozó részt, ott általában feltüntetik a szakvizsgáikat, speciális területüket.
Persze végezhet csodálatos gyökérkezelést egy általános fogorvos, illetve nagyszerűen illeszkedő koronát egy protetika szakvizsga nélküli fogorvos, de mondjuk egy szájsebészeti vagy implantációs beavatkozást ne bízzunk akárkire!

 

4. Referencia megismerése

Miért ne kérhetnénk referenciát? Még a legelső beavatkozást megelőzően nyugodtan rákérdezhetünk, hogy megnézhetnénk-e néhány már elkészült munkát az adott orvostól. Egy esztétikus fogtömés, egy fogszabályzással gyönyörűen helyreállított mosoly, egy élethű korona vagy műfogsor – ezek mind olyan munkák, melyek meggyőzhetnek minket, hogy jó helyen vagyunk. Még jobb, ha egy ismerősünkön saját magunk nézhetjük meg az elkészült „művet”, hiszen a személyes érzésein túl a munka minőségéről is szolgáltathat információkat.
(Az önálló honlappal rendelkező fogorvosok nagy része tölt fel referenciaképeket a munkákról.)

Vannak olyan rendelők, ahol táblagépek segítségével prezentálnak a fogorvosok. Kép: University of the Pacific

 

5. Rendelési idő, rugalmasság

Számos esetben előfordul, hogy a legváratlanabb időpontban akad valami fogászati problémánk, ám nem szívesen mennénk el az ügyeletre vagy más fogorvoshoz. Épp ezért érdemes olyan szakembert keresnünk, aki vagy sűrűn rendel vagy telefonos bejelentkezést követően hajlandó sürgős eseteket is ellátni. Persze egy meglazult fogtömés várhat egy napot, de egy begyulladt, letört, kiesett fog már nem annyira.

 

6. Földrajzi elhelyezkedés

Érdemes olyan fogorvost keresnünk, aki a közelünkben praktizál. Egy kis városból persze átjárhatunk nagyobbakba, ha ez nem terheli meg súlyosan a pénztárcánkat. De több száz kilométert azért nem érdemes rendszeresen megtennünk, főleg, mert ha valamilyen nem várt mellékhatás, panasz jelentkezik, mind időben mind pedig anyagilag elég frusztráló lehet fogorvosunk újbóli felkeresése.

 

7. Árak

Egy korábbi cikkünkben kitértünk rá, hogy mely módszerrel lehet a leghatékonyabban pénzt spórolni, ha a fogászatról van szó. Természetesen érdemes tájékozódnunk jó előre a kezelések áráról, de akkor se legyünk szégyellősek, ha ott a székben kell megkérdeznünk a díjakat, majd mérlegelni saját pénztárcánk függvényében.

Nem muszáj minden kezelést egy hónap alatt elvégezni, nyugodtan mondjuk meg, ha anyagi lehetőségeink miatt csak hónapokra lebontva tudjuk állni a beavatkozások költségeit. Kereshetünk olyan helyet, ahol egészségpénztári megtakarításainkkal is fizethetünk, ezt is kipuhatolhatjuk már előre, de vannak olyan rendelők is, ahol hitel felvételére is van lehetőség.

Magyarország viszonylag kis ország, mégis előfordulhat, hogy bizonyos beavatkozások nem annyiba kerülnek Kelet-Magyarországon, mint a Dunántúlon vagy a nyugati határszélen. Egy fogtömés esetében persze nincs lényeges különbség, egy implantációnál viszont elég erősen érezhető differenciák vannak.

Item added to cart.
0 items - Ft