hirdetés (X)

Fogfehérítésnek nevezünk minden olyan kémiai vagy fizikai eljárást, amely során eltávolításra kerül a fogzománc apró repedéseibe rakódott szennyeződés, vagy a fog belső szerkezetének színe oxidációs folyamat által válik világosabbá.

A FOGFEHÉRÍTÉS CÉLJA

Számos ok miatt színeződhet el a fogazat, ilyen a táplálkozás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, bizonyos gyógyszerek mellékhatása vagy az öregedés. A fogfehérítés célja, hogy visszaálljon a fogak eredeti színe vagy annál több árnyalattal világosabb legyen a fogazat.

A fogfehérítés speciális ám igen gyakori esete, amikor sérült, gyökérkezelt fogat kell fehéríteni, ami csak kémiai úton, szakorvos felügyelete mellett valósítható meg.

A fehér fogak egészséget, fiatalosságot sugallnak, éppen ezért a fogfehérítés napjaink egyik legnépszerűbb esztétikai fogászati eljárása.

A FOGFEHÉRÍTÉS TÍPUSAI

Fogfehérítésen belül kétféle fő típus különböztethető meg: a kémiai és a fizikai fogfehérítés. Kémiai fogfehérítés esetében a fogat külsőleg vagy belsőleg hidrogén-peroxid tartalmú fogfehérítő anyaggal kezelik, majd speciális fénnyel történő megvilágítás által oxidációs folyamatot indítanak be, ami tartósan fehérebbé teszi a fogakat, akár több színárnyalatot is világosítva rajtuk.

Fizikai fogfehérítés során ezzel szemben valamilyen dörzshatású anyaggal polírozzák fel a fogzománc külső felszínét, ami az eltávolított plakk és szennyezősek hiányában sokkal egészségesebbnek és fehérebbnek hat. Fizikai fogfehérítés megy végbe a legtöbb fogfehérítő hatású fogkrém használatakor is.

Lényeges különbség a két fogfehérítő módszer között, hogy míg fizikai eljárással csak a fogak eredeti színe állítható vissza, addig kémiai fogfehérítéssel az eredetinél néhány árnyalattal világosabb eredmény is elérhető.

A FOGFEHÉRÍTÉS TARTÓSSÁGA

Fizikai fehérítéssel vagy polírozással a fogfelszínre tapadt lepedék és szennyezettség távolítható el, ami önmagában csak ideiglenes eredményt hoz. Ha kezelés után a fogazat ugyanúgy ki van téve a dohányzás, alkoholfogyasztás vagy étkezések miatti elszíneződés veszélyének, akkor a fogzománc ismét elszíneződhet. A fizikai fehérítés csak úgy lehet tartós, ha mindennap gondoskodunk a megfelelő szájhigiéniáról.

Kémiai fogfehérítés útján már tartósabb eredmény érhető el, ám az így elért színárnyalat hosszú távú fenntartásához a beavatkozást félévente-évente érdemes megismételni.

A FOGFEHÉRÍTÉS ÁRA

A fizikai fehérítés, polírozás ára általában 10-15 ezer forint, az otthoni fehérítő szettek ára változatos, általában néhány tízezer forintba kerülnek, míg a professzionális rendelői fehérítés akár a 70-90 ezer forintos árat is elérheti.

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!