hirdetés (X)

A fogékszer olyan néhány milliméter átmérőjű kristály vagy nemesfém ékszer, amit fogorvosi ragasztóanyaggal rögzítenek a fog/fogak felszínére.
A fogékszer nem végleges, általában 2-3 év után a ragasztóanyag meggyengül és az ékszer magától leesik, de fogorvosi segítséggel is leválasztható a fogzománcról.

FOGÉKSZEREK TÍPUSAI

A legelterjedtebb típus a klasszikus kristályból csiszolt, kerek, áttetsző vagy színes fogékszer, melynek hátoldala speciális anyaggal van bevonva – a csiszolás mellett ez biztosítja a hosszan tartó csillogást. A másik típus általában 18-24 karátos, sárga- vagy fehéraranyból készülő figurális fogdísz, amit gyakran kristályokkal tesznek különlegessé. Népszerű forma a szív, a pötty, egyes horoszkóp jelek, különböző jelképek.
A fogékszerek apró, 0,4-0,9 milliméter vastag és 1,8-3 milliméter átmérőjű kiegészítők, így viseletük nem zavaró, az első pár napban igényel csak egy kis megszokást.
A fogékszer viselete nincs nemhez kötve, vannak olyan formák, melyek a férfiaknak is megfelelnek.

FOGÉKSZER RÖGZÍTÉSE

Korábban a fogékszerek felhelyezéséhez csiszolással egy sekély üreget kellett kialakítani a fogzománcban, ma azonban a fogorvosi praxisban gyakorta használt ragasztóanyaggal rögzítik a fogékszereket.
A procedúra kb. 10-15 percet vesz igénybe, teljesen fájdalommentes, nincs szükség érzéstelenítésre vagy fúrásra – a fogékszer felragasztása és leválasztása nagyon hasonlít a fogszabályzó rögzítéséhez vagy levételéhez.
A fogékszert tökéletesen tiszta és egészséges, de csak természetes fogra rögzítik, jellemzően a 2-es kismetszőre.
Felhelyezés előtt a fogorvos ellenőrzi harapást, hogy a fogékszer a későbbiekben nehogy megsérüljön. A kiszemelt fogat és környékét ezután nyál- és szennyezettség mentessé kell tenni, hogy a ragasztóanyag tökéletesen megkössön a fogékszer alatt.
A fogékszer a folyékony állapotban felvitt ragasztóanyagba kerül elhelyezésre, majd speciális UV fény hatására a ragasztóanyag 10-20 másodperc alatt teljesen szilárd halmazállapotúvá válik, tökéletes rögzítést biztosítva a fogékszernek.

A FOGÉKSZER TARTÓSSÁGA

Az ékszer, a ragasztóanyag és a fogorvosi munka minőségétől függően 6 hónaptól egészen 2-3 évig is tarthat a fogékszer, de fogorvosi segítséggel tetszés szerint bármikor leválasztható a fogról.
A fogékszer után a fogzománcon maradt ragasztóanyagot a fogorvos eltávolítja a fogról, így semmilyen látható nyom nem marad a fogon.
Ha a fogékszer evés vagy alvás közben esik le és véletlenül lenyeli a viselője, nem kell aggódni, a kis ékszer lekerekített formája gond nélkül áthalad az emésztőrendszeren.

A FOGÉKSZER TISZTÍTÁSA

A fogékszer úgy kerül kialakításra, hogy az évek során ne veszítsen fényéből, de ettől függetlenül a természetes fogaknak szükségük van a rendszeres tisztításra.
Mivel a ragasztott fogékszer környékén erősebb lehet a lepedékképződés, érdemes kiemelt figyelmet szentelni a terület tisztán tartására. Ehhez a mindennapos hagyományos fogmosás mellett egycsomós fogkefe használata ajánlott, amivel precízen megtisztítható a fogékszer területe.

A FOGÉKSZER ÁRA

A fogékszerek ára változó, a kiválasztott ékszer típusától (kristály, arany, kombinált) 10-30 ezer Ft foganként.

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!