hirdetés (X)

Hogyan szüntessük meg a leggyorsabban fogérzékenységünket?

2018-11-15T09:15:59+00:00 2018. november 15.|Kategóriák: Fogászati panaszok, Fogérzékenység|

Aki tapasztalt már valaha éles, nyilalló fájdalmat a fogában/fogaiban, miközben épp valamilyen hideg vagy meleg italt vagy ételt fogyasztott, ismeri a fogérzékenység kellemetlen jelenségét. Tudnunk kell azonban azt is, hogy legtöbbször egészen hétköznapi dolgok állnak a dolog hátterében, melyeket igen egyszerű megszüntetni is.

fogerzekenyseg megszuntetese

1. Cseréld le a fogkefédet!

Sokszor azért alakul ki fogérzékenység az embereknél, mert az íny túlságosan visszahúzódik a fogakról, s ezáltal a dentin-csatornák, melyek a hideg-meleg ingereket közvetítik, szabaddá válnak. A fogíny több okból is visszahúzódhat a fogakról, például fogkő, ínysorvadás miatt, vagy egyszerűen azért, mert túl agresszíven mosunk fogat. Nem súrolni, csak szépen tisztogatni kell a fogainkat, s ha nem bízunk fogmosási technikánkban, váltsunk inkább puhább sörtéjű fogkefére, azzal kevesebb bajt okozhatunk. A modern elektromos fogkefék például képesek jelezni, ha túl erősen nyomjuk a fejet a fogainkra.

 

2. Vizsgáld felül étkezési szokásaidat!

hirdetés (X)

Bár a szervezet elég szélsőséges körülményeket is képes kibírni, semmiképp nem használunk vele fogainknak, ha egy tálka forró levest néhány gömb jéghideg fagylalt követ ebédkor. A drasztikus hőmérséklet-változásra reagálhat érzékenyen a fogunk, ráadásul a fogzománc is károsodhat a hirtelen hőhatás-változásoktól.

 

3. Savas, cukros ételek, italok – ne tovább!

Minden, ami túlságosan savas, nyomot hagyhat a fogzománcon, ami meggyengülve érzékenyebben reagál a hőhatásokra. PH érték tekintetében a szénsavas üdítők, a sportitalok, energiaitalok mind közül a legrosszabbak, bár a túl sok gyümölcs ugyanígy károsíthatja a fogakat. Fontos, hogy miután savas ételt/italt fogyasztottunk, legalább egy óra elteltéig ne mossunk fogat, ekkor ugyanis meggyengült fogzománcunkat még tovább koptathatjuk.

 

4. Ne vidd túlzásba a fogfehérítést!

Bár mindenki ragyogóan fehér mosolyról álmodik, a túl erős kémiai szerek hosszú távon károsítják a fogzománcot és a fogínyt. Ha mindenképp fogfehérítésre adjuk a fejünket, érdemes szakemberrel konzultálni, egyrészt a beavatkozás szükségességéről, másrészt a profi kezelésről, hiszen az otthoni fogfehérítők nem rendeltetésszerű használata jelenti a legnagyobb veszélyt fogainkra!

 

5. Találd meg a legmegfelelőbb fogkrémet!

Ma már léteznek kifejezetten a fogzománc károsodását megelőző, fogérzékenységet megszüntető fogkrémek, természetesen ezekkel is nyugodtan kísérletezhetünk, kinek ez, kinek az válik be igazán.

 

6. Pótold a vitaminokat, ásványi anyagokat!

Fogaink egészségének szempontjából számos vitamin és ásványi anyag szükségeltetik, hiszen ezek csak együttesen képesek megóvni fogzománcunkat és ínyünket az esetleges károsodásoktól. A D-vitamin és a kalcium kiemelten fontos!

 

7. Keresd fel szakorvosodat!

Van, hogy a fogérzékenységet egy kis felhalmozódott fogkő vagy egy kezdődő fogszuvasodás okozza. Érdemes mielőbb ellátogatni fogorvosunkhoz, hogy megtudjuk, nem áll-e valami fogászati probléma a fogérzékenységünk hátterében.

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!