Hogyan javíthatja a testmozgás a szájüregi egészséget?

A testmozgásnak számos, dokumentáltan jótékony hatása van, így például csökkenti a szívbetegség, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és egyes ráktípusok kialakulásának esélyét. Egy nemrégiben publikált kutatás megállapította, hogy a rendszeres sportolás javíthatja a szájüregi egészséget is.

A Journal of Dentistry szakmai folyóiratban közzétett tanulmány rámutatott: a fizikai aktivitás javíthatja a szájüregi egészséget, ugyanis a rendszeres testmozgást végző emberek esetében 54%-kal kisebb valószínűséggel alakul ki fogágybetegség, mint a mozgásszegény életmódot folytató társaiknál.

Nem kell azonban élsportolónak lenni a jótékony hatás eléréséhez, a Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozásvizsgálati Felmérés ugyanis azt is megállapította, hogy már a heti három vagy annál kevesebb alkalommal testmozgást végző emberek számára is előnyös a mozgás – esetükben 33%-kal kisebb valószínűséggel alakul ki fogágybetegség.

(X) hirdetés

A BMI és a szájüregi egészség

Jelentős kapcsolat van az emberek testtömeg indexe (BMI) és a szájüregi egészségük között. A Journal of Periodontology szakmai folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy a normál testsúlyú emberek, akik a vizsgálat során ajánlott testmozgást elvégezték, 40%-kal alacsonyabb eséllyel szenvedtek fogágybetegségben.

Javíthatjuk egészségi állapotunkat például az egészséges, mediterrán típusú étrend követésével, mely kevés finomított cukrot tartalmaz, ugyanakkor rostban, gyümölcsökben, zöldségekben és egészséges zsírokban gazdag.

(X) hirdetés

Első lépések

A szájüregi egészséghez szükséges mozgás mértéke minden életkorban eltérő. A legtöbb egészséges felnőtt számára az amerikai Egészségügyi és Humánszolgáltatások Minisztériuma körülbelül 150 perc mérsékelt kardiovaszkulásris mozgást vagy 75 perc erőteljes kardiovaszkuláris mozgást javasol. Az erőnléti edzés szintén kulcsfontosságú legalább heti két alkalommal, mivel jót tesz a nagyobb izomcsoportoknak.

Azok esetében, akik most kezdik a mozgást, javasolt lassan kezdeni és a fejlődésüknek megfelelően növelni az edzés időtartamát, valamint fokozni annak intenzitását. Azok, akik súlyt emelnek javasolt egy edző által jóváhagyott edzésterv követése és a fájdalom enyhítésére egy masszírozó szivacsgörgő használata.

Fordítva is működik

Köztudott, hogy a testmozgás jótékony hatással van a szájüregi egészségre, de az összefüggés fordítva is igaz. Vagyis, ha megfelelően ápoljuk a fogainkat, az segít megvédeni a szívünket és ennek köszönhetően formában maradhatunk és aktív életet élhetünk.

Az Európai Kardiológiai Társaság friss tanulmánya szerint a gyakori fogmosásnak köszönhetően csökken a pitvari fibrilláció és a szívelégtelenség kockázata. Ennek egyik lehetséges oka a tudósok szerint az, hogy a gyakori fogmosás csökkenti a fogak és az íny közötti tasakokban előforduló baktériumok mennyiségét, így azok nem kerülnek be a véráramba.

Jóból is megárt a sok?

A testmozgás szájüregi egészségre gyakorolt kedvező hatásai ellenére azok, akik intenzív edzést végeznek (például profi és félprofi sportolók) mindenképpen vegyék figyelembe azt a brit tanulmányt, mely rámutatott, hogy az erőteljes edzés szájüregi betegségekhez vezethet, például lyukas fogakhoz, melyek oka a testedzés által kiváltott fogzománc erózió.

A fogzománc gyengülésének fő oka lehet a savas sportitalok fogyasztása és a szájlégzés, melynek következtében csökkenhet a nyál mennyisége, így a fogzománc kevésbé lesz védett a baktériumokkal szemben. A sportolók ellensúlyozhatják a káros hatásokat azzal, ha inkább víz-elektrolit italokat választanak és csukott szájjal próbálnak lélegezni edzés közben.

Item added to cart.
0 items - Ft