A napi kétszeri fogmosás ellenére sem megfelelő az élsportolók szájhigiéniája

Egy frissen közzétett UCL tanulmány szerint az élsportolók körében gyakoribbak a szájüregi betegségek, holott a statisztikák szerint az atléták gyakrabban mosnak fogat, mint az átlagemberek. A British Dental Journal folyóiratban megjelent eredmények ugyanakkor kiemelik a fejlődés lehetőségét, hiszen a megkérdezett sportolók többsége hajlandó változtatni szájápolási szokásain annak érdekében, hogy javítson szájüregi egészségén.

Az UCL Eastman Fogászati Intézet kutatócsoportja a 2012-es londoni olimpia óta 352 olimpikont és profi sportolót vizsgált meg 11 sportágból, beleértve a kerékpározást, úszást, rögbit, futballt, evezést, jégkorongot és atlétikát. A felmérés során fogászati szűrővizsgálat kereteiben elemezték a férfi és női sportolók fogszuvasodási rátáját, az ínyük egészségét és a fogzománc savas eróziójának mértékét.

A kutatók azt is megkérdezték a sportolóktól, hogy mit tesznek a szájuk, fogaik és ínyük egészségének megőrzése érdekében.

(X) hirdetés

Egy 2018-as részadat szerint a sportolók körében a szájüregi betegségek aránya igen magas; a megkérdezettek közel fele (49,1%) szenvedett kezeletlen fogszuvasodástól, a többségük az ínygyulladás korai jeleit mutatta és majdnem harmaduk (32%) kijelentette, hogy a szájüregi egészségük negatív hatással van edzéseikre és teljesítményükre.

Az élsportolók szájhigiéniája nem megfelelő annak ellenére sem, hogy átlagon felül igyekeznek ápolni a fogaikat: az új tanulmány rámutatott, hogy a résztvevők 94%-a naponta legalább kétszer mos fogat, 44% pedig rendszeresen tisztítja a fogközöket is (fogselyem használatával), ami pedig jelentősen magasabb arány, mint az általános népesség körében (75% napi kétszeri fogmosás és 21% fogselyem használat).

A kutatók ugyanakkor megállapították, hogy a sportolók rendszeresen fogyasztanak sportitalokat (87%), energiaszeleteket (59%) és energiagéleket (70%), melyek tartósan károsítják a fogaikat.

(X) hirdetés

 „Megállapítottuk, hogy a kísérletben résztvevő sportolók többsége igyekszik óvni a szájüregi egészségét, olyannyira, hogy naponta kétszer fogat mos, rendszeresen jár fogorvoshoz, nem dohányzik és általánosságban egészségesen táplálkozik” mondta Dr. Julie Gallagher kutató (UCL Eastman Fogászati Intézet).

„Azonban sportitalokat, energiagéleket és energiaszeleteket fogyasztanak az edzések és a versenyek során; a termékekben található cukor növeli a fogszuvasodás esélyét, savtartalmuk pedig fokozza az erózió kialakulásának esélyét. Ez hozzájárulhatott a fogászati ellenőrzések során tapasztalt fogszuvasodáshoz és erózióhoz.”

A tanulmány a 2012-es londoni olimpia óta folytatott UCL kísérletre épül, melyet Ian Needleman professzor vezet. A korábbi eredmények azt mutatták, hogy az élsportolóknak is szembe kell nézniük az intenzív edzés során fellépő szájszárazságból adódó szájüregi betegségek kockázatával.

Biztató jel, hogy a vizsgált sportolók hajlandóak javítani szájhigiéniás gyakorlatukon annak érdekében, hogy leküzdhessék a szájüregi problémákat.

Dr. Gallagher elmondta: „A sportolók hajlandóak voltak megfontolni a változtatások bevezetését szájüregi egészségük megőrzése érdekében, ilyen például a magasabb fluoridbevitel szájvizek segítségével, még gyakoribb fogorvosi ellenőrzések, és az elfogyasztott sportitalok mennyiségének csökkentése.”

 „A vizsgálatot követően felkértünk néhány sportolót és csapattagot, hogy vegyenek részt egy újabb klinikai vizsgálatban, mely során a bevezetett változtatások hatását vizsgáljuk. Ennek eredményeit rövidesen nyilvánosságra hozzuk.”

Item added to cart.
0 items - Ft