A súlyos fogágybetegség elősegítheti a rákos megbetegedéseket

A parodontitis vagy fogágybetegség jellemzően a fogíny gyulladásával majd a fogakat megtámasztó csontállomány pusztulásával járó folyamat. A súlyos mértékű fogágybetegség veszélyezteti a fogak helyén maradását, hiszen azok kilazulását, mobilitását és elvesztését eredményezi. Egy friss kutatási anyag szerint az ilyen súlyos mértékű fogágybetegség általánosságban 24 százalékkal megnöveli a daganatos betegségek kialakulását.

A Journal of the National Cancer Institute szaklapban publikált vizsgálati anyaghoz az 1990-es évek végétől 2012-ig gyűjtöttek adatokat, összesen 7 466 résztvevőtől, az amerikai Észak-Karolina, Mississippi, Minnesota és Maryland területéről, különböző rasszokból. A kutatási időszak alatt az alanyok közül 1 648 főnél diagnosztizáltak újonnan kialakuló rákos megbetegedést.

Az elemzéseket követően kiderült, hogy a súlyos mértékű fogágybetegségtől szenvedő alanyoknál 24 százalékkal nagyobb az esélye valamilyen daganatos betegség kialakulásának, mint azoknál az alanyoknál, akik csak enyhe fogágybetegségtől szenvedtek vagy egyáltalán nem volt ilyen szájüregi betegségük a vizsgálati idő alatt.

(X) hirdetés

A teljesen fogatlan alanyoknál a kockázati ráta elérte a 28 százalékot (fogatlanság gyakran az intenzív fogágybetegség következtében alakul ki). Megvizsgálva a kialakult daganatos betegségek típusait, a legmagasabb kockázati rátát a tüdőrák és a vastagbél daganat mutatta.

Ez az eddigi legátfogóbb tanulmány, ami az ínybetegség és a rák kialakulásának kockázatát vizsgálta, ráadásul még a daganatos betegség kialakulását megelőzően felvett szájüregi státusz ismeretében.

Dr. Dominique Michaud professzor, a Tufts Orvosi Egyetem munkatársa szerint további vizsgálatokra van szükség annak megállapításához, hogy a fogágybetegség kezelésével vajon megelőzhetővé válhatnak-e bizonyos daganatos betegségek, mellyel akár csökkenthető lenne a rákos halálozások száma is.

(X) hirdetés

Michaud professzor azt is hozzátette, kutatási eredményük egybecseng a Science tudományos magazinban megjelent friss klinikai vizsgálattal, melyben megállapították, hogy a vastagbél daganatos sejtek olyan baktériumokat is tartalmaznak, melyek a szájüregben is megtalálhatók, ennél pontosabban pedig olyannal, ami például a fogágybetegséggel hozható összefüggésbe.

Enyhe összefüggést találtak továbbá a hasnyálmirigyrák és a súlyos fogágybetegség között, és bár jóllehet statisztikailag elhanyagolható a kockázati arány, más vizsgálati anyagok már találtak összefüggést a parodontitis és a hasnyálmirigy daganatos megbetegedése között.

A kutatócsoportnak a dohányzás egészségkárosító hatását is sikerült alátámasztania, a dohányosok körében ugyanis jóval gyakoribb a fogágybetegségre való hajlam, ráadásul a dohányzás a tüdő- és vastagbélrák kialakulását is elősegítheti.

A vizsgálati anyag nem talált összefüggést a súlyos fogágybetegség és a mellrák, a prosztatarák, a limfóma vagy a leukémia előfordulása között.

Szakértők szerint érdemes tovább elemezni a fogágybetegség egészségügyi következményeit, hiszen ahogy azt egyre több vizsgálati anyag is alátámasztja, a szájüregi betegségek szerteágazó hatással bírnak szervezetünkre.

Item added to cart.
0 items - Ft