Energiaital, sportital, szénsavas üdítő – a fogzománc legádázabb ellenségei

Főleg a fiatal korosztály körében számítanak népszerűnek a szénsavas üdítők, az energiaitalok és a sportitalok, pedig ezek a frissítők savasságuk miatt könnyen erodálhatják a fogzománcot, melynek egyenes következménye lehet a fogérzékenység, illetve a fogszuvasodás kialakulása. Ha megszállottan, napi rendszerességgel fogyasztunk ezekből a jóízű üdítőkből, hamar elbúcsúzhatunk egészséges fogainktól.

Abban eddig is általános egyetértés volt, hogy a savas pH-értékű italok maró hatással vannak fogaink vékony zománcrétegére, ami a fog érzékeny, belső szerkezetét hivatott megóvni. Sajnos ma már azt is tudjuk, hogy nem csak a külső réteg, de a foggyökért borító elmeszesedett szövet, a fogcement is károsodhat a frissítő, ám közel sem ártalmatlan italok következtében.

Egy 2006-os, Amerikában végzett kísérletben öt népszerű üdítőt hasonlítottak össze: az almalevet, a diétás kólát, a sima kólát, a Red Bull energiaitalt és a Gatotrade izotóniás sportitalt. Négy kihúzott fogat áztattak mindegyikbe, összesen 25 órára, úgy, hogy minden ötödik órában az állott üdítőket frissre cserélték.

(X) hirdetés

A vizsgálati idő letelte után mikroszkóp alatt a fogcement és a fogzománc erózióját elemezték. Meglepő módon a legártalmasabbnak a Gatotrade minősült, ami 131 mikrométer mélységű eróziót hozott létre a fogakon, ezt követte a sima kóla 92 mikrométerrel, a diétás kóla 61 mikrométerrel, majd az almalé, 57 mikrométerrel.

Hogy ez mit is jelent a gyakorlatban? Nos, minél mélyebb az erózió, annál nagyobb eséllyel alakul ki fogérzékenység, ha ugyanis a zománc elkopik, a dentin szabaddá válik. A külső kemény védőréteget, mely épp fogaink védelmét szolgálná, egyszerűen felmarják a savas üdítők. Természetesen nem kell elhatároznunk, hogy mostantól csak vizet iszunk – még akkor sem, ha egészségünknek amúgy ez lenne a legjobb -, ha ugyanis mértékletesek vagyunk, semmi probléma nem származik egy-egy pohár üdítőital elfogyasztásából – teszik hozzá a kutatást végző orvosok.

Item added to cart.
0 items - Ft