Kapcsolat feltételezhető az elhízás és a szájhigiénia között?

Világszerte egyre gyakrabban beszédtéma az elhízás kormányzati szinteken, számos országban pedig egyenesen járványként tartják számon. Nemrégiben aggasztó összefüggésre derült fény az elhízás és a szájhigiénia között, mely szerint a fogágybetegség egyértelmű jelei mutatkoznak azoknál, akik 30-nál magasabb BMI-vel (testtömeg index) rendelkeznek. Habár a tanulmány néhány szempontját figyelembe véve nem teljesen egyértelműek ezen megállapítások (például nem világos, hogy a nem, a kor, a dohányzás és a genetika hogyan befolyásolja a túlsúly következményeit), több okból is érdemes fontolóra vennünk az életmódváltást.

A válasz talán az étrendben rejlik

A tanulmány azon résztvevői, akik az elhízottak csoportjából kerültek ki, több cukrot és zsírt vittek be a szervezetükbe, mely összetevők bizonyítottan elősegítik a fogágybetegségek kialakulását.

Amennyiben az étrend szinte kizárólag ilyen üres kalóriákból áll, az érintett kis eséllyel fogyaszt olyan ételeket, melyek elegendő nyomelemet tartalmaznak és fontosak az íny, valamint a szájüreg védelme szempontjából.

(X) hirdetés

A túl sok zsírszövetet idejekorán jelezheti a fogágybetegség kialakulását, ami bizonyítottan gyakrabban fordul elő elhízott emberek körében.

Baktériumok a tanulmány középpontjában

A tanulmányt végző kutatók egy csoport 27-32 közötti BMI-vel rendelkező nő nyálát küldték laboratóriumi elemzésre. Az eredmények szerint az alanyok 98,4%-ának mintájában igazolható a Selenomonas noxia nevű baktérium jelenléte. Ezen baktérium melegágyának a magas glikémiás indexű étrendet tartják.

Az egészségügyi szakemberek szerint leggyorsabban akkor küzdhetjük le az elhízást és javíthatjuk a szájüreg baktériumállományának összetételét, ha bizonyos életmódbeli változtatásokat hajtunk végre, így például kerüljük az olyan ételeket, melyek könnyen megerjednek és cukorrá alakulnak a szájüregben. A finomított szénhidrátok és a cukor a lista élén találhatók.

(X) hirdetés

Fiatal korban kezdődik?

A tanulmány egyik legnyugtalanítóbb feltételezése az, hogy az elhízás és a szájhigiénia közötti kapcsolat a gyermekkorból is eredhet. Egy vizsgálat például megállapította, hogy a túlsúlyos és elhízott kategóriába tartozó tinédzserek esetében gyakoribb a fogszuvasodás a normál BMI-vel rendelkező társaikhoz képest.

Más tanulmányok azonban semmilyen kapcsolatot nem találtak a BMI és a fogszuvasodás között gyermekek esetében, így körükben nem kapcsolhatjuk össze egyértelműen a szájhigiéniát az elhízással (2019-ben 7 tanulmány szisztematikus felülvizsgálata során megállapították, hogy 5 nem mutatott kapcsolatot a BMI és a fogszuvasodás között).

Léteznek azonban olyan klinikai vizsgálatok is, melyek szerint a cukorban és finomított szénhidrátokban gazdag étrend igenis hatással van a szájhigiéniára és az elhízás mértékére gyermekek esetében is. A preventív oktatás minden esetre fontos szerepet játszik a megfelelő szájhigiénia és a normál testtömeg fenntartásában.

Habár a fenti tanulmányok eredményei nem teljesen azonosak, az valószínűsíthető, hogy ha odafigyelünk az elfogyasztott cukor és a finomított szénhidrát mennyiségre, könnyebben adhatunk le néhány kilót és csökkenthetjük a nyálban található baktériumok számát is.

Item added to cart.
0 items - Ft