Gyökérkezelt fog színének változása, helyreállítása

Noha kiváló fogmegtartó eljárásról van szó, a gyökérkezelésnek is lehetnek kisebb-nagyobb mellékhatásai, utóhatásai. Ezek közül a legtöbben minden bizonnyal a sárgás, szürkés elszíneződéseket ismerjük, hiszen ez egy igen szembetűnő változás annak, aki gyökérkezelésen esett át, főleg, ha esztétikai tartományba esik a kezelt fog. Ilyenkor sokakban felmerülhet a kérdés, ez vajon miért alakult így és egyáltalán hogyan lehet helyreállítani az érintett fog színét.

gyokerkezeles

A GYÖKÉRKEZELÉS OKA, MENETE

Gyökérkezelésre általában akkor kerül sor, ha egy beteg fogbélben a szövetek és az idegek begyulladnak, ezzel fájdalmat, érzékenységet okozva a páciensnek. A gyökérkezelés célja az, hogy az érintett gyökér/gyökerek ellátása által továbbra is megtartható legyen a fog.

Gyökérkezelés végrehajtható akkor is, ha a fogbél még élő illetve akkor is, ha már előzetesen elhalt. Utóbbi esetben is szükségszerű a gyökérkezelés, hiszen az elhalt szövetmaradványokat és fertőzött részeket mindenképp el kell távolítani a fogból.

(X) hirdetés

Gyökérkezelés során a gyökércsatornát kitisztítják, gyógyszeresen kezelik majd betömik, így biztosítva a fog további funkcióját. Egy megfelelően helyreállított fog idegek nélkül is tökéletesen funkcionálhat akár több évtizeden keresztül; a gyökérkezelés éppen ezért az egyik leghatékonyabb fogmegtartó eljárás napjainkban.

MIÉRT SZÍNEZŐDIK EL A GYÖKÉRKEZELT FOG? 

A gyökérkezelésen átesett fog több ok miatt is elszíneződhet.

– Fogbél elhalása

(X) hirdetés

A gyökérkezelt fog elszíneződésének egyik leggyakoribb oka az elhaló szövetállomány. A szövetek lebomlása közben létrejövő anyagok illetve a dentin csatornába beszivárgó vér általában barnás-szürkés színűre változtatják a fogat, de előfordulhat ennél is sötétebb, kékes-feketés árnyalat is. Ennek hátterében vélhetően egy vas-szulfid tartalmú anyag áll, ami egyrészt a vérben található vasból másrészt pedig a baktériumok által termelt szulfidból tevődik össze.

– Gyökérkezeléshez használt gyógyszerek, anyagok mellékhatása

Bizonyos gyógyszerek és tömőanyagok, amit a gyökérkezelés során használnak, szintén okozhatnak elszíneződést. A leggyakoribb bűnösök az ezüst-nitrát és az ezüsttartalmú gyökércsatorna tömőanyagok, de a cink-oxid – eugenol tartalmú anyagok is előidézhetik a fog színének megváltozását.

– Amalgámtömések

Miután a gyökércsatornát lezárják egy tömőanyaggal, következhet a fog íny feletti koronájának helyreállítása, amihez használhatnak esztétikus, fehér kompozit tömést vagy amalgámtömést is, ami azonban idővel elszínezheti a fogat.

Mivel a dentin közvetlen érintkezésben van az amalgám tömőanyaggal, előfordul, hogy az egész fog kékes-szürkés színűvé válik, éppen ezért frontfogak töméséhez egyáltalán nem javasolt az amalgám, főleg azért, mert a tömőanyag okozta elszíneződést nagyon nehéz fehérítéssel helyreállítani.

Ilyenkor valójában nem a gyökérkezelés okozza az elszíneződést, hanem a tömőanyag, de mivel egyszerre történt a gyökérkezelés és a fogtömés, sokan előbbinek tudják be a fog elszíneződését.

GYÖKÉRKEZELT FOG ELSZÍNEZŐDÉSÉNEK KEZELÉSE

Az elszíneződött fogat többféleképpen kezelhetjük, a kezelési mód kiválasztása nagyban függ a gyökércsatorna, a gyökértömés és a fogtömés állapotától.

– Fogfehérítés

A gyökérkezelés okozta elszíneződés egyik legkézenfekvőbb kezelési módja a kémiai anyagokkal végzett fogfehérítés. A beavatkozást általában röntgenfelvétel készítése előzi meg, ami alapján felmérhető a gyökércsatorna és a gyökértömés állapota. Ha a gyökértömés nincs lezárva megfelelően, a fogorvos javasolhatja annak cseréjét, mert a fogfehérítés során felszabaduló gázok irritálhatják a fogszöveteket.

Ha a gyökértöméssel nincsen semmi probléma, a fog koronájában lévő tömést mindenképp el kell távolítani. A fehérítéshez a legtöbb rendelőben hidrogén-peroxidot használnak, amivel körbeecsetelik az egész fogat, annak külső és belső részeit is, majd következhet a speciális fénnyel való kezelés, ami beindítja az oxigén felszabadulását és a fehérítő folyamatot.

A fogfehérítési folyamat befejeztével új fogtömés kerül a kezelt fogba, ami általában esztétikus, fehéres, esetleg rózsaszínes árnyalatú kompozit.

A gyökérkezelt fog fehérítését néhány évente meg kell ismételni, hogy fenntartható legyen az esztétikus állapot.

Gyökérkezelt fog helyreállítása fehérítéssel, meglévő tömés cseréje. /Kép: Queensway.co.uk/
Gyökérkezelt fog helyreállítása fehérítéssel, meglévő tömés cseréje. /Kép: Queensway.co.uk/

– Korona

Mivel a gyökérkezelt fog jóval gyengébb és sérülékenyebb, mint az élő fogidegekkel rendelkező fogak, ezért sok esetben korona felhelyezésével korrigálják az elszíneződött fogat. Ez különösen hasznos akkor, ha már többször lett fehérítve, majd újratömve a fog, ilyenkor a fog eredeti koronájából egyre kevesebb marad, így egy idő után a korona a legcélszerűbb megoldás.

Ha a gyökérkezelést megfelelően hajtották végre és a gyökércsatorna/gyökércsatornák formája szabályos, a fogorvos készíthet ún. gyökércsapos szóló koronát. A csapos korona elkészítése előtt mindenképp szükség van röntgenfelvétel készítésére.

Amennyiben nincs lehetőség gyökércsapos korona készítésére, úgy lehetőség van többtagú korona készítésére is, ilyenkor azonban a gyökérkezelt fog melletti akár teljesen ép fogakat is vissza kell csiszolni a fogpótlás elkészítéséhez.

Gyökérkezelt fog helyreállítása szóló koronával. /Kép: Gangwisch.com/
Gyökérkezelt fog helyreállítása szóló koronával. /Kép: Gangwisch.com/

– Porcelán héj

Bár ilyen esetben ritkábban alkalmazott eljárás, ún. porcelán héjjal is lehetséges helyreállítani az elszíneződött fogat. Mivel azonban a héj csak részben, a látható részeken borítja a gyökérkezelt fogat, az továbbra is sérülékeny marad, ezért nem mindig javasolt annak elkészítése.

Gyökérkezelt fog helyreállítása porcelán héjjal. /Kép: Durhamdentistry.com/
Gyökérkezelt fog helyreállítása porcelán héjjal. /Kép: Durhamdentistry.com/

– Implantáció

Ha gyökércsapos koronát nem tudnak készíteni a foggyökerek pozíciója miatt és nem szeretnénk több fogunkat is visszacsiszoltatni csak azért, hogy a gyökérkezelt fogat helyreállítsuk, lehetőség van implantátum, vagy más néven műgyökér beültetésére is.

Ilyenkor a gyökérkezelt fogat kihúzzák és akár azonnal behelyeznek a helyére egy implantátumot. Ha a műgyökér megfelelően csontosodott, ugyanolyan erős alátámasztást ad a fognak, mint az eredeti gyökere egykor, így teljesen természetes hatás érhető el általa. Az implantátum beültetésekor nincs szükség a szomszédos fogak csiszolására, azok teljesen épek maradhatnak.

Item added to cart.
0 items - Ft