Fogmosás vagy fogköz tisztítás következzen először?

Aki hódol a fogköztisztítás felettébb hasznos szenvedélyének, nagy valószínűséggel feltette már magában a kérdést: vajon baj lenne-e, ha szakítana a mindennapos rutinnal és előbb tisztítaná meg a fögközeit, s csak utána mosná meg a fogait. Mert a legtöbben előbb fogat mosunk és ezt követően nyúlunk a fogselyem vagy az interdentális fogkefe után. De vajon helyesen járunk el ilyenkor?

fogmosas fogkoztisztitas

 

Szerintünk igen, főleg, ha fogselymet, nem pedig fogközkefét használunk a fogak közötti apró területek tisztán tartására. A fogselyemmel ugyanis nagyszerűen kimozdíthatók az ételmaradékok a fogközökből, azonban ha fogmosás előtt fogselymeztünk, akkor fogmosás közben visszatolhatjuk a fogkefével az apró darabkákat a fogközökbe, melyek amúgy a nyállal egyszerűen lemosódnának a fogaink felszínéről.

Ezzel ellentétben, ha interdentális fogkefét használunk, akkor a sörték nem csak kimozdítják az ételmaradékokat, hanem magukban is tartják azokat, amivel garantálhatjuk, hogy fogközeink környékén nem marad semmilyen lerakódás. Ebben az esetben valóban nincs különösebb jelentősége, hogy a fogközeink tisztításával vagy a fogmosással kezdtük a napi rutint.

(X) hirdetés

Miért fontos a fogköztisztítás?

Fogmosás során nem tudjuk megtisztítani fogaink minden felszínét, hiszen csak a külső, a belső és a rágófelszínt érjük el. Legyen szó bármilyen hatékony fogkeféről vagy sörtekialakításról, fogközeink annyira szűkek lehetnek, hogy oda tényleg csak a megfelelő célszerszámmal tudunk benyúlni.

Bármennyire is körülményesnek hangzik plusz egy lépcsőt beépíteni a napi szájápolási rutinunkba, a legtöbb észrevehetetlen fogszuvasodás fogközeinkből indul el, mi pedig már csak akkor leszünk rá figyelmesek, ha a fogorvosunk szól, vagy ha fájdalmat, érzékenységet tapasztalunk.

(X) hirdetés

Nem csak eredeti fogaink, de fogpótlásaink, fogtöméseink, koronáink, implantátumaink élettartamának meghosszabbítása érdekében is ragadjunk fogselymet vagy fogköztisztító kefét, legalább naponta egyszer.

Item added to cart.
0 items - Ft