Fogfehérítés egyszerűen

Korunk előrehaladtával vagy bizonyos életmódbeli sajátosságok miatt fogaink folyamatosan veszítenek fehérségükből. Ez valamennyire természetes folyamat, persze napjainkban egy kissé ez is felgyorsult. A dohányzás, számos étel, ital, de még bizonyos szájápolási termékek is képesek elszínezni fogainkat. A fogfehérítésnek létezik professzionális, rendelői változata, de még mielőtt rávennénk magunkat a korántsem olcsó beavatkozásra, érdemes kipróbálni néhány megfizethetőbb alternatívát és elgondolkodni a megelőzésen is.

Amit azért tehetünk, hogy fogaink újra fehérek legyenek:

– Fogfehérítő fogkrém

(X) hirdetés

Talán a legkézenfekvőbb megoldás mind közül, a fogfehérítő termékek ugyanis olyan speciális kémiai anyagokat tartalmaznak, melyek eltávolítják fogzománcunk mikrorepedéseiből az oda nem illő lerakódásokat, ezzel azonnal és látványosan fehérebbé téve fogainkat.

– Fogkőszedés

Nem csak azért érdemes rendszeresen leszedetni a fogkövünket, mert ezáltal fogaink és ínyünk egészségét védhetjük, hanem azért is, mert a beavatkozást minden esetben professzionális polírozás követi, mellyel láthatóan fehérebbé válhatnak fogaink. Ráadásul sok helyen ingyenesen szednek fogkövet.

(X) hirdetés

– Fogpor vagy szódabikarbóna

A drogériákban kapható fogpor vagy szódabikarbóna egyazon elvre épül: az apró szemcsék felpolírozzák fogaink felszínét. A fogport kb. 500 Ft-os áron szerezhetjük be, míg egy csomag szódabikarbóna párszáz forint, tehát egyik sem túl nagy beruházás. A szódabikarbónához felhasználás előtt érdemes egy kis vizet keverni, hogy paszta állagú elegyet kapjunk, a fogpornál ez nem szükséges.

– Jótékony ételek

Ahhoz, hogy megelőzhessük fogaink sárgulását, érdemes naponta olyan zöldségeket-gyümölcsöket fogyasztani, melyek segítik a nyálképződést, a nyál ugyanis pont azért van, hogy lemossa fogaink felszínéről a lerakódott lepedéket, ételmaradékokat. Ilyen például a zeller, alma, körte vagy sárgarépa. Ugyanezt a célt szolgálja a cukormentes rágógumi is, napközben egyszerűbb megoldást jelenthet, mint elugrani a zöldségeshez.

– Gyakori fogmosás

Ha már megvagyunk a fogfehérítéssel, tegyünk meg mindent, hogy minél tovább várhassunk a következő fehérítő beavatkozással. Bár a savas zöldségek, gyümölcsök, innivalók elfogyasztása után néhány óráig nem szabad fogat mosni (a bennük lévő savak felpuhítják a fogzománcot, melyet a fogkefével ilyen állapotban csak tovább koptatunk), naponta legalább 2-3-szor mossunk fogat, ezzel is óvhatjuk fogainkat az elszíneződésektől. Savas élelmiszerek után inkább rágózzunk vagy öblítsük ki a szánkat.

Amiért pedig elsárgulnak a fogaink:

– Gyógyszerek mellékhatása

Kisgyermekek fogzási ideje alatt sajnos vannak olyan gyógyszerek, például antibiotikumok, melyek elszürkítik a fogakat. Néhány antihisztamin, vérnyomásgyógyszer vagy nyugtató szintén befolyással lehet fogazatunk színére.

– Fogászati termékek

Gondolnánk vagy sem, azok az antibakteriális szájvizek, melyek tartalmaznak klórhexidint vagy cetilpiridinum-kloridot (CPC), sajnos szintén befolyásolhatják fogaink színét. Ilyenkor érdemes fogszakorvos segítségét kérni az eredeti szín visszaállításához.

– Ártalmas ételek, italok

Általánosságban kijelenthető, hogy a savas vagy cukros ételek, italok egyike sem tesz jót a fogainknak. A cukor főleg a fogszuvasodást segíti elő, míg a savas termékek vékonyítva a fogzománcot, jóval áttetszőbbé, majd sárgává, szürkévé tehetik fogainkat. Elkerülni természetesen mindent nem tudunk, de a szénsavas üdítőket, kávét, energiaitalt és sportitalt jobb, ha hanyagoljuk, vagy elfogyasztásuk után egyből kiöblítjük szánkat tiszta vízzel, esetleg elrágunk egy rágót.

– Dohányzás

Mivel a cigarettázás szervezetünk egészére hatással van, hogy is maradhatna ép a szájüregünk, mely közvetlenül érintkezik a nikotinnal, dohányfüsttel? A dohányzás képes a leggyorsabban elszürkíteni fogainkat, épp ezért léteznek napi használatra szánt fogápolási termékek, melyek segítenek megőrizni fogaink eredeti színét, már ha az lehetséges. Nem csak esztétikailag lehet zavaró a dohányzás mellékhatása, kutatásokkal azt is alátámasztották már, hogy gyökérkezelésre is jóval többen szorulnak a cigisek, mint a nemdohányzók közül.

Item added to cart.
0 items - Ft