Fogfehérítés utáni fogérzékenység – Sokat tapasztalt mellékhatás

Azok, akik részt vettek már rendelői fogfehérítésen vagy használtak valamilyen otthoni peroxidos fogfehérítő szettet, azok tudják, hogy bár fogaik látványos változáson mennek keresztül, néhány kellemetlen mellékhatással is szembesülniük kell. Ilyen az íny kivilágosodása vagy az oly sokat emlegetett fogérzékenység.

fogfeherites_fogerzekenyseg

 

Miért lesznek érzékenyek a fogaink fogfehérítés után?

Az eredményesebb fogfehérítés érdekében a fehérítő készítmények és a fogorvosi rendelőben használt anyagok is hidrogén-peroxidot tartalmaznak, ami kiváló oxidálószer lévén számos háztartási célú vegyszerben is megtalálható (pl. fehérítőszer, fertőtlenítő), de a hajfestékekben is gyakran előfordul. Különböző hígításban kapható, erősségét a felhasználás célja határozza meg.

(X) hirdetés

A hidrogén-peroxid, miközben fogzománcunkról és fogfelszínünk apró repedéseiből kiválóan eltávolítja a lerakódásokat, ezáltal optikailag kifehéríti azt, a fog szerkezetére is hatással van: a szer megnyitja a dentin csatornákat, ezáltal a fogidegekhez akadálytalanul eljutnak azok az ingerek, amiket a hideg- vagy meleg ételek, italok okozhatnak. Ilyenkor éles, nyilalló fájdalmat érezhetünk.

Meddig tart a fogérzékenység?

Szerencsére a fogfehérítés utáni fogérzékenység csak átmeneti állapot, egyénenként változó ideig tarthat, maximum néhány héten belül elmúlik. Ha ezután is fennáll a fogérzékenység, vagy már a fogfehérítés előtt is voltak panaszaink, akkor érdemes felkeresni a fogorvosunkat.

(X) hirdetés

Hogyan kezelhető a fogérzékenység?

Ebben az időszakban érdemes kerülni a túlságosan meleg vagy hideg ételeket és italokat, ezáltal csökkenthetjük a panaszaink intenzitását. A fogérzékenység enyhítésére használhatunk olyan speciális, zománcvédő- és építő fogkrémeket vagy kifejezetten fogérzékenységre kifejlesztett termékeket, melyek segíthetik a gyors regenerációt.

Hogyan előzhető meg a fogérzékenység kialakulása?

A fogfehérítés folyamatába mindenek előtt egészséges fogakkal érdemes belevágni. Ha ínyünk visszahúzódott, fogkő borítja fogaink felszínét, esetleg van néhány lyukas fogunk, ezeket érdemes kezeltetni a fehérítő eljárás előtt.

Ha rendelői fehérítés mellett döntünk, nem kell aggódnunk a szakszerű ellátás miatt, ha azonban otthoni használatra szánt terméket vásárolunk, be kell tartanunk néhány alapszabályt:

– mindig kövessük a gyártó utasításait,
– csak megbízható forrásból vásároljunk fogfehérítőt,
– kerüljük a túlságosan erős, magas hidrogén-peroxid tartalmú szereket,
– ne essünk túlzásba a fogfehérítővel – ne ismételgessük túl gyakran a fogfehérítést és ne húzzuk el egy-egy kezelés időtartamát!

A fogfehérítő fogkrémektől is kialakulhat fogérzékenység?

A legtöbb fehérítő fogkrém apró dörzsszemcsékkel éri el a hatást (ami kevésbé látványos, mint a fogfehérítő szettek által elérhető eredmény), ám léteznek olyan fogkrémek, amikben hidrogén-peroxid van. Ezek a termékek annyira kevés hidrogén-peroxidot tartalmaznak és használat közben olyan rövid ideig érintkeznek a fogfelszínünkkel, hogy általában nem várható fogérzékenység kialakulása.

Item added to cart.
0 items - Ft