Biztonságos és hatékony fogfehérítési eljárás

Jóllehet, a legtöbben hófehér fogsorra vágyunk, mégis a fogfehértési módszerek – melyek valóban látványos eredmény elérésére képesek – bizonyítottan roncsolják a fogzománcot. Az Európai Unió évekkel ezelőtt ezért is korlátozta az otthoni fogfehérítők használatát és kizárólag professzionális felhasználás illetve ellenőrzés keretében engedélyezi azokat. Egy új típusú fogfehérítő anyag a jelek szerint azonban jóval biztonságosabb, ugyanakkor kellőképp hatékony, tehát a jövőben akár otthoni felhasználásra is engedélyezhető lehet.

Talán még soha nem volt annyira fontos külső megjelenésünk mint napjainkban, a közösségi média korában. A szép, ápolt megjelenés elválaszthatatlan kellékének tekinthető az egészséges, fehér fogazat, ezért egyre többen fordulnak segítségért fogorvoshoz vagy vásárolnak otthon használható fogfehérítőket – sajnos utóbbiak egy részének eredete, megbízhatósága és biztonságossága azonban erősen megkérdőjelezhető. 

Az ACS Biomaterials Science & Engineering kutatási szaklapban publikált tanulmány szerint létezik egy új, a fogzománcra és a szájüregre nézve jóval kíméletesebb fogfehérítő eljárás, ami azonban fehérítési hatékonyságban nem marad el elődjétől, a hidrogén-peroxidtól. 

(X) hirdetés

A fogak külső felszíne a pigmentált ételek és italok (pl. kávé, vörösbor, tea, stb.) fogyasztása vagy dohányzás miatt jelentősen elszíneződhet, melyet egy idő után már nem lehet hatékonyan eltávolítani kizárólag fogmosással, hiszen a pigmentált lerakódások a fogzománc mikrorepedéseiben telepszenek meg. 

Napjainkban az efféle elszíneződések eltávolításának létezik otthoni és rendelői módszere is, míg az előbbi olcsóbb, addig az utóbbi jóval hatékonyabb és legalább kontrollált körülmények között folyik az eljárás, így elkerülhető a túl gyakori kezelés vagy a fogíny szöveteinek sérülése. 

Sajnos azonban jelenleg a fogorvosi rendelők számára is csak a hidrogén-peroxidot tartalmazó  fogfehérítő módszerek jelentik a megoldást pácienseik panaszára. A hidrogén-peroxid kivonja az elektronokat az elszíneződést okozó, pigmentált molekulákból, ezáltal fehérebbé teszi a fogfelszínt. A folyamat felgyorsítható koncentrált kék fény alkalmazásával. 

(X) hirdetés

Az eredmény eléréséhez nélkülözhetetlenül magas koncentrációjú hidrogén-peroxid azonban megbontja a fogzománc szerkezetét, ezáltal sejtelhalást és fogérzékenységet okoz. 

Xiaolei Wang, Lan Liao és kollégái éppen ezért olyan új típusú fogfehérítő anyag után kezdtek kutatni laboratóriumokban, ami biztonsággal helyettesíthetné a hidrogén-peroxidot a fogfehérítő eljárásokban. 

A csapat a leghatékonyabb helyettesítő anyagnak a polidopaminnal módosított titán-dioxid nanorészecskéket (nano-TiO2@PDA) találta, melyet aztán a fogfehérítő eljárásokból megszokott kék fénnyel aktiváltak. 

Négy órányi kezelést követően a végeredményül kapott színárnyalat-javulás megegyezett a hidrogén-peroxid alapú eljárásokkal. 

Ennél is fontosabb azonban, hogy a kutatócsoport jelentése szerint a kezelést követően a fogfelszínen nem találtak zománckárosodást és a kezelés kevésbé bizonyult citotoxikusnak (sejt-mérgező hatásúnak), mint a hidrogén-peroxiddal végzett fogfehérítés. További plusz előnyt jelenhet, hogy a nano-TiO2@PDA egyes baktériumokra antibakteriális hatással is bír. 

Item added to cart.
0 items - Ft