Fémes szájíz oka, kezelése

A szájüregben érzett fémes íz bizonyos orvosi kezelések vagy alapbetegségek kísérő tünete lehet, de várandós kismamák vagy sugárterápiában részesülők is tapasztalhatják. A kellemetlen fémes szájízt köhögés hatására, étkezés vagy ivás közben is érezhetjük, ami olyan zavaró lehet, hogy akár megnehezítheti a táplálkozást is.

Okok és egyéb tünetek

A következő betegségek okozhatnak fémes ízt a szájüregben:

Ínybetegség

(X) hirdetés

Az ínybetegség vagy parodontitis a szájban található lágyszövetek bakteriális gyulladását jelenti, mely kezdetben enyhébb tüneteket okoz, később azonban átterjedve a fogakat megtámasztó csontállományra, fogínysorvadást, majd a fogak kilazulását eredményezi.

A szájban felhalmozódó baktériumok megfelelő szájhigiénia híján ínybetegséget okozhatnak, de a dohányzás vagy a fogkő felhalmozódása is eredményezhet ínygyulladást.

Az ínybetegség további tünetei:

(X) hirdetés

– szájszag
– duzzadt és fájdalmas íny
– ínyvérzés
– a rágás nehézséget okoz
– érzékeny fogak

Megfázás/nátha

A rhinovírus fertőzés, hétköznapi megnevezéssel megfázás vagy nátha az orr, a torok és a tüdő vírusos fertőzésének eredménye, ami igen ragályos megbetegedés.

A legtöbb megfázással küzdő ember olyan enyhébb tüneteket tapasztal, mint a torokfájás, orrfolyás, vagy orrdugulás, míg mások akár be is lázasodhatnak. A megfázás hatással lehet a szaglásra, ami az ízlelést is befolyásolja, így előfordulhat, hogy fémes szájízt tapasztalunk, mely azonban felgyógyulás után elmúlik.

Arcüreggyulladás

A szinusz- vagy arcüreggyulladás a szaglás elvesztéséhez vezethet, melynek következtében nem érezzük az ételek ízét, mindössze egy fémes ízt a szájban.

A szinuszok tulajdonképpen az orcák és a homlok mögött elhelyezkedő üregek, melyek az orrhoz csatlakoznak. Az orrmelléküreg-fertőzés vagy szinuszitisz, az orrmelléküregek gyulladását okozhatja, ami szerteágazó tüneteket eredményezhet.

Az arcüreggyulladás egyéb tünetei lehetnek:

– orrból távozó zöld, folyékony váladék
– orrdugulás
– köhögés
– fáradtság
– láz
– torokfájás
– szájszag
– fogfájás
-fejfájás

Az orrmelléküreg-fertőzés nem azonos az orrnyálkahártya-gyulladással, az utóbbi kizárólag az orrjáratokat érinti.

Gyógyszer mellékhatások

Néhány gyógyszer fémes szájízt okozhat, például az antibiotikumok vagy a lítium.

Ha a gyógyszer mellékhatások a hétköznapi életre is hatással vannak, vagy megnehezítik az étkezést és ivást, keressük fel orvosunkat! Fontos, hogy ne hagyjuk abba a gyógyszerek szedését az orvossal történő konzultációt megelőzően!

Emésztési zavar

Az emésztési zavar kifejezés egy tünetcsoportra vonatkozik, mely hatással van az emésztőrendszerre, beleértve a légutakat, a gyomrot és a beleket is. Az emésztési zavar okozhat:

– gyomorfájást
– kellemetlen teltségérzetet étkezés után
– teltségérzést közvetlenül étkezés után

Az emésztési zavar nem önálló betegség, sokkal inkább más megbetegedések tünete. Ilyen a gyomorhurut, a gasztroezofagális reflux betegség (GERD), valamint az irritábilis bélszindróma, de akár ételek, italok vagy stressz is okozhat emésztési zavarokat.

Rákterápia

A rákterápiák hatással lehetnek az érzékelési funkciókra és megváltoztathatják a nyál normál áramlását. A kemoterápia és a sugárkezelés fémes szájízt okozhatnak.

A rákterápiában részesülő páciensek körülbelül 80%- a tapasztalja az ételek ízének megváltozását, így néhány étel íze – például sós, keserű vagy édes ételek – kellemetlen ízűvé válhatnak.

Onkológiai kezelés hatására jellemzően a hús íze válik fémessé, míg más ételek ízetlenebbek lehetnek a szokásosnál.

Terhesség

Néhány várandós nő az ízérzékelés torzulása (dysgeusia) miatt tapasztalhat fémes ízt a szájában. A dysgeusia-ban szenvedő páciensek az ízérzetük megváltozását tapasztalják, így az ízek sósak, avasak vagy fémesek lehetnek, de előfordulhat, hogy az ételek teljesen íztelenné válnak.

A terhességi hormonok is okozhatnak ízérzékelés változást az első trimeszterben, ami azonban a várandósság további szakaszában magától helyreáll.

Fémes szájíz kezelése

A szájüregben érezhető fémes íz kezelése függ annak okától. Néhány esetben könnyen kezelhető, míg máskor hosszabb időt vehet igénybe.

Az ínybetegség okozta fémes szájíz általában hatékonyan kezelhető megfelelő szájhigiénia kialakításával. Ez magában foglalja a napi kétszeri fogmosást, a fogselyem használatot és az antiszeptius szájvíz használatot is, amennyiben szükséges. A dohányzás abbahagyása szintén jótékony hatású lehet ínygyulladás esetén.

Arcüreggyulladás esetén az orvos általában antibiotikumot ír fel a panaszok kezelésére. Egyéb gyógyszereket is javasolhat, például orrdugulást megszüntető szereket vagy antihisztamint.

Emésztési zavarok esetén a vény nélkül kapható gyógyszerek legtöbb formája hatékonynak bizonyul (pl. savlekötők), de előfordulhat, hogy vényköteles gyógyszerek alkalmazására is szükség van.

Amennyiben a fémes szájízt a rákterápia okozza, nagyon fontos, hogy ne végezzünk öngyógyítást. Kerüljük a vitaminok, étrend kiegészítők, és egyéb termékek alkalmazását az orvossal történő konzultációt megelőzően, mivel ezek befolyásolhatják a kezelés hatékonyságát.

Soha ne változtassunk a fémes szájízt okozó gyógyszeres kezelésen, előbb forduljunk orvoshoz!

Item added to cart.
0 items - Ft