Arcüreggyulladás és fogfájás – Okok, tünetek, kezelés

Az orrmelléküreg-gyulladás vagy arcüreggyulladás, orvosi néven szinuszitisz akkor alakul ki, amikor vírusok vagy baktériumok fertőzik meg az orrmelléküreg belső részét. Ennek eredményeként kellemetlen tünetek jelentkezhetnek, például fájdalom, nyomásérzet, orrfolyás, fejfájás, valamint időnként fogfájás is.

Az orrmelléküregek anatómiája

Az orrmelléküregek léggel teli üregek, melyeket csillóknak nevezett apró szőrszálak szegélyeznek. A csillószőrök biztosítják a levegő, nyálka, baktériumok és vírusok áthaladását az orrmelléküregeken, megszűrve azokat.

Az orrmelléküregek utat biztosítanak a levegő számára, valamint felmelegítik az orron keresztül beáramló levegőt.

(X) hirdetés

A koponyában található orrmelléküregek a következők:

– Frontális orrmelléküregek: Páros arcüregek a szemöldök fölött, az ember homlokát alkotó homlokcsontban helyezkednek el.

– Ék alakú orrmelléküreg: A fejben található egyetlen páratlan orrmelléküreg, az ék alakú orrmelléküreg enyhén bemélyed a koponyába, a látóideg és az agyalapi mirigy közelében helyezkedik el.

(X) hirdetés

– Rostasejtek: Levegőcellák gyűjteménye az ék alakú orrmelléküreg csontban a szemek és az orr felső része között. Ez a csont választja el az orrüreget az agytól.

– Arcüregek: Nagy méretű, páros orrmelléküregek az arccsontok mögött vagy az orr egyik oldalán. Piramis alakúak és az emberi fejben található legnagyobb méretű orrmelléküregek.

Orrmelléküregek nélkül az emberi koponya nehezebb lenne, sőt, ezek az üregek segítik a hangképzést is, mivel a hang a levegő rezgései által változik az orrmelléküregekben.

Az orrmelléküreg-gyulladás okozhat fogfájást?

Az orrmelléküreg-gyulladás okozhat fogászati fájdalmat. A Brit Fogorvosi Folyóiratban publikált korábbi cikk szerint a legjellemzőbben fogfájást okozó orrmelléküreg-gyulladás kiindulási pontja az arcüreg.

Az orrmelléküregek, fogak és az íny hasonló idegekből állnak, melyek képesek a fájdalominger közvetítésére.

Az orrmelléküreg-gyulladás következtében kialakuló gyulladás vagy fogászati betegség okozhatja ezen idegek nyomását, mely fájdalomhoz vezet. A páciens ezen jelzéseket értelmezheti fogfájásként is.

Okozhat fogeredetű fertőzés orrmelléküreg-gyulladás?

A fogászati fertőzés orrmelléküreg-gyulladást okozhat.

Egy 2012-ben felülvizsgált tanulmány becslése alapján a krónikus arcüreggyulladások 40%-a fogfertőzés következtében alakul ki.

Korábbi tanulmányok megállapítása szerint az arány mindössze 10%, de a képalkotó eljárások fejlődésével (például CT vizsgálat) a fogászati fertőzéseket sokkal gyakrabban előforduló, hosszabb ideje fennálló betegségként tartják számon.

Mivel a felső fogak gyökér része az arcüreg közelében helyezkedik el, a fertőző organizmusok keresztül tudnak haladni az üregeken.

A páciens ezen fertőzéstípus esetén az arcüreggyulladás tüneteit tapasztalja. A páciensek a következő, fogaikhoz kapcsolódó kockázati tényezőkkel rendelkezhetnek:

– korábbi áll – vagy fogfájás
–  jelenleg is fennálló fogászai fertőzés
– korábbi szájsebészeti, száj vagy fogíny műtét, különösen fogeltávolítás

Az ilyen típusú fertőzések esetében antibiotikumra, valamint a régebb óta fennálló fogfertőzés kezelésére van szükség, ami segít csökkenteni a gyulladás újbóli kialakulásának esélyét.

Orrmelléküregi fogfájás vagy általános fogfájás

Az orvos a különböző tüneteket vizsgálja, melyek segítenek diagnosztizálni, hogy a fogfájást orrmelléküreg–gyulladás vagy fogászati probléma okozza.

Az orrmelléküreg-gyulladás okozhat:

– zavart a páciens szaglásában
– egyoldali vagy kétoldali orrdugulást
– orrfolyást főleg az egyik oldalon

Az orrmelléküreg-gyulladás tüneteitől eltérő jelek, melyek azt jelzik, hogy fogászati probléma áll fenn:

– fogfájás hőmérsékletváltozás esetén, például hideg vagy forró étel vagy ital fogyasztása esetén
– arcduzzanat
– ínyduzzanat egy fog közelében
– fájdalom olyan fog közelében, melyen fogászati beavatkozást végeztek

Bizonyos esetekben a képalkotó eljárások, például a CT felvétel, jelezhetnek régebb óta fennálló fogeredetű problémákat.

Az orrmelléküreg-gyulladás egyéb tünetei

Az orrmelléküreg-gyulladásban szenvedő páciensnek általában valamilyen felső légúti fertőzés, pl. megfázás szerepel a kórtörténetében. Amikor a betegek elkezdenek felépülni a megfázásból, tapasztalhatják az orrmelléküreg-gyulladás tüneteit.

Ilyen tünetek lehetnek:

– orrfolyás
– arcfájdalom
– orrdugulás

Néhány ember krónikus orrmelléküreg-gyulladásban szenved, mivel az orrmelléküregeik nem ürülnek ki megfelelően. Ilyen esetben a tünetek 8-12 héten keresztül is fennállhatnak.  A krónikus orrmelléküreg-gyulladásban szenvedő páciensek az akut orrmelléküreg- gyulladásban szenvedő társaikhoz képest kisebb valószínűséggel tapasztalnak fogfájást vagy arcfájdalmat.

Az orrmelléküreg-gyulladás kezelése

Bizonyos esetekben az orrmelléküreg-gyulladás otthon is kezelhető.

Otthoni gyógymódok

Az orvos a következő otthoni gyógymódokat javasolhatja:

– Orröblögetés: Az orrüreg meleg vagy szobahőmérsékletű sós oldattal történő öblögetése segíti a nyálka mennyiségének csökkentését. A meleg sós oldatot egy 10-20 ml-es fecskendőbe kell tölteni és a mosdókagyló vagy egy tál fölé hajolva lassan az orrjáratokba fecskendezni. Az oldatnak le kell folynia az arcon, és nem juthat vissza az orrmelléküreg járatokba sem a torokba. A sós oldat ne legyen forró és desztillált, steril vagy korábban vízben felforralt legyen, mivel előfordulhat, hogy a csapvíz nem elég tiszta.

– Helyi orrdugulást megszüntető szerek: Helyi orrdugulást megszüntető szerek alkalmazásával, mint például az efedrin, több levegő áramolhat keresztül az orrmelléküregeken. Az orrdugulást megszüntető szerek alkalmazása 7 napnál hosszabb ideig nem javasolt.

– Meleg borogatás: Meleg borogatás elhelyezése az orrmelléküregekre csökkentheti a nyomásérzetet. Helyezhető a homlokra vagy az orr valamelyik oldalára.

– Pihenés és folyadékok: A pihenés és a nagyobb mennyiségű folyadék fogyasztása segít a csökkenteni az orrváladék mennyiségét.

Orvosi kezelés

Amennyiben az orrmelléküreg-gyulladással küzdő páciensnek láza van vagy a fertőzés átterjedt az orrmelléküregről például a fülekre, az otthoni kezelés nem lehetséges.

A gennyes orrfolyástól szenvedő páciensek számára előnyös lehet az antibiotikumok alkalmazása. A fertőző orrmelléküreg-gyulladás kezelésére az amoxicillin megfelelő. Amennyiben a páciens allergiás az amoxicillinre, az orvos felírhat doxiciklint vagy klaritomicint.

Ha a páciens folyamatosan orrmelléküreg-gyulladást tapasztal, mely hatással van a légzésére és az életminőségére, az orvos orrmelléküreg műtétet javasolhat.

A műtét során szélesítik az orrmelléküreg járatait, annak érdekében, hogy csökkentsék a fertőzés és irritáció kialakulásának esélyét.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A következő tünetek esetén orvoshoz kell fordulni:

– súlyos orrmelléküreg fájdalom
– láz
– súlyos fogfájás
– a páciens nem tud enni vagy inni a fog-vagy arcfájdalom miatt
– több mint 10 napon keresztül javulás nélkül fennálló tünetek

Amennyiben a páciens egy éven belül több alkalommal szenved orrmelléküreg-gyulladástól, orvoshoz kell fordulnia. Az orvos javaslatot tehet a krónikus fertőzések kockázatának csökkentésére.

Összefoglalás

A fogfájás az akut orrmelléküreg-gyulladás tünete lehet, ugyanakkor fogászati fertőzésből is kialakulhat. Nem szabad elhanyagolni a tüneteket, amennyiben azok több napon túl is fennállnak vagy rosszabbodnak, mindenképp orvoshoz kell fordulni.

Item added to cart.
0 items - Ft