Elhalt fog – okok, tünetek, kezelés

Elhalt fogról akkor beszélünk, ha valamilyen okból kifolyólag megszűnt benne a véráramlás és a fogbél pusztulásnak indult. Jellemzően fogszuvasodás vagy valamilyen sérülés idézi elő a fog elhalását. A jelenség megelőzhető és kezelhető probléma, lássuk a lehetőségeinket!

fog-elhalasa-elhalt-fog

Fogaink kívülről befelé haladva három rétegből épülnek fel: fogzománc, dentin és pulpa vagy fogbél. A pulpában az idegek mellett vérerek is találhatók, melyek ha elhalnak, a fog többé nem kap friss vérellátást, így a fogbél elhal.

ELHALT FOG TÜNETEI

Előfordulhat, hogy a fogbél elhalása nem okoz különösebb tüneteket, de leggyakrabban fájdalom és a fog elszíneződése jelzi a problémát.

(X) hirdetés

FÁJDALOM

Egy halott vagy épp elhalóban lévő fog enyhe, szinte észrevehetetlen vagy nagyon erős, szűnni nem akaró fájdalmat is előidézhet. Fogfájást az idegek gyulladása és fertőzés egyaránt okozhatnak.

A fogbélbe jutó baktériumok, az elhalt fogideg maradványok valamint a gyulladás miatt a fogbélkamrában felgyülemlő genny nyomást gyakorolhatnak a fogágy érzékeny idegvégződéseire, ami erős fájdalmat idéz elő.

Amennyiben az érintett fogban fertőzés alakul ki, a fájdalom mellett kellemetlen lehelet, rossz szájíz, duzzanat és sipoly is jelentkezhet.

(X) hirdetés

SZÍNVÁLTOZÁS

A fájdalom mellett az elhalt fog második leggyakoribb tünete a fog színének változása. Amennyiben egy fog elhal, színe gyakran válik sötétebbé, sárgás, szürkés, feketés árnyalatúvá. A színváltozás oka általában a vörösvérsejtek pusztulása.

Színváltozás jellemzően akkor következik be, ha az elhalt fog hosszú ideig kezelés nélkül marad.

A FOG ELHALÁSÁNAK OKA

A fog elhalásának két legfőbb okozója a fogszuvasodás és valamilyen külső, fizikai sérülés.

FOGSZUVASODÁS

Fogszuvasodás a szájüregben élő baktériumok szénhidrát-lebontó tevékenységének eredményeképp alakul ki. A szénhidrátokkal, főként cukorral táplálkozó Streptococcus mutans baktérium a cukrok lebontása közben savakat termel, ami meggyengíti a fogzománc külső védőrétegét és először ásványi anyag veszteséget (demineralizációt), majd idővel fogszuvasodást okoz.

Ha a fogszuvasodást nem kezelik időben, az bejut a fog mélyebb rétegeibe, szép lassan elérve a fogbél területét. A fogbélbe jutva a fertőzés elkezdi pusztítani a fogidegeket.

Az egészséges fogbél gyulladásos válaszreakciót indít a betolakodó baktériumok ellen, megpróbálja legyőzni a fertőzést, ám a fehérvérsejtek csak ideig-óráig tudják kordában tartani a gyulladást.

A gyulladásos reakció folytán a fogbélben megnő a nyomás, ami megakadályozza a normál véráramlást, így idézve elő a fog elhalását. A folyamat általában erős fájdalommal jár.

TRAUMA, SÉRÜLÉS

A fogat ért külső sérülések (balesetek, esés, ütés, stb.) hatására a fogbélben található vérerek is károsodhatnak, így a fog vérellátása akadályozottá válik. Mivel a véráram megszűnik a fogban, az idegek és a többi élő szövet pusztulásnak indulnak.

ELHALT FOG KEZELÉSE

A sérült, szuvas, elhalt fog időben történő kezelése elengedhetetlen a fog megmentéséhez. Ha hagyjuk a bakteriális fertőzést elburjánzani, a gyulladás a foggyökéren keresztül átterjedhet a csontállományra és más fogakra is.

Ha nem érzünk fájdalmat, azonban arra gyanakszunk, hogy fogunk elhalt, mindenképp forduljunk fogorvoshoz, mielőtt fájdalmas panaszok alakulnának ki.

GYÖKÉRKEZELÉS

Mivel a fog megmentése elsődleges cél a fogászatban, fogorvosunk először gyökérkezelést ajánl a probléma megoldására.

Gyökérkezelés során a fogidegek eltávolításra kerülnek a fogból, majd megtörténik az üreg teljes tisztítása. Ezt követően fogorvosunk töméssel vagy koronával zárja le a fogat, megakadályozva a jövőbeli bakteriális fertőzöttség kialakulását.

A gyökérkezelés többlépcsős folyamat, szükség lehet ideiglenes fogtömés kialakítására, mielőtt véglegesen lezárnák a területet. Kezelést követően a fog továbbra is funkcionál, bár a gyökérkezelt fogak sérülékenyebbek, ezért idővel szükség lehet korona készítésére.

Gyökérkezeléssel megakadályozható a fog elvesztése!

ELHALT FOG ELTÁVOLÍTÁSA

Előfordulhat, hogy már nem végezhető gyökérkezelés az érintett fogon, ekkor az elhalt fog eltávolítása mellett kell döntenünk.

A fogeltávolítás megfelelő érzéstelenítők beadását követően teljesen fájdalommentes. Az elveszített fog helyére fogorvosunk javasolhat implantátumot vagy többtagú hidat.

A FOG ELHALÁSÁNAK MEGELŐZÉSE

A fog elhalása megfelelő odafigyeléssel megelőzhető, jóllehet a balesetekre, sérülésekre jóval nehezebb felkészülni, mint a fogszuvasodás kialakulására.

Néhány jó tanács a panaszok megelőzésére:

– sportolás közben fogvédő viselete,

– fogcsikorgatás esetén éjszakai fogvédő viselete,

– körömrágás, kemény felületű tárgyak (ceruzavég, jég) rágcsálásának kerülése,

– napi 2×2 percig tartó fogmosás,

– mindennapos fogköztisztítás (fogselyemmel, interdentális fogkefével vagy szájzuhannyal),

– cukros ételek és italok kerülése,

– rendszeres fogászati ellenőrzés.

Item added to cart.
0 items - Ft