Elektromos fogkefe vagy kézi fogkefe? Előnyök, hátrányok, összehasonlítás

Ma már szinte várható, hogy előbb vagy utóbb mindenki elgondolkozik rajta, vajon jó döntés lenne-e a hagyományos, jól bevált kézi fogkeféjét elektromosra cserélni. Tényleg alaposabb munkát végez, valóban elér mindenhova, egyáltalán milyen használni? Cikkünkkel elsősorban a döntés előtt állóknak, na meg a szájhigiéniájukra odafigyelőknek szeretnénk segítséget nyújtani.

Az első elektromos fogkefét az államokbeli Squibb cégcsoport vezette be az 1960-as években. Bár hozzánk néhány évtizeddel később jutott el a találmány, ma már itthon is egyre nagyobb iránta a kereslet. Ha ugyanis elkezdünk kicsit komolyabban odafigyelni a szájápolásra, akkor szinte magától adódik a kérdés, nem végeznénk-e még alaposabb munkát, ha nem magunkra, hanem egy automatizált fogkefére bíznánk a reggeli és esti fogmosásokat. A kérdés jogos, megválaszolásához azonban több tényezőt is figyelembe kell vennünk.

Személyes preferencia

Különbözőségeink, eltérő igényeink miatt soha nem lesz mindenkinek ugyanaz jó, és ez így van rendjén. Mert hiába léteznek mosogatógépek már évtizedek óta, van, aki még mindig a hagyományos kézi mosogatásra esküszik. Hogy miért? Mert ő így szokta meg, így szereti. Nincs ez másképp a szájápolással sem, nem biztos, hogy mindenkiben felmerül az igény, hogy egy elektromos kütyüt tegyen a szájába, még akkor sem, ha az jobb munkát végezne, mint ő. És tényleg jobb munkát végezne? Nem biztos. Az a használattól függ. Lehet jól használni a kézi fogkefét és rosszul az elektromost, na meg fordítva is. Fogmosáskor a lényeg: a hatékonyság.

(X) hirdetés

Tények, meg egy kis matematika

Felmérések szerint kézi fogkefével kb. 300 mozdulat megtételére vagyunk képesek percenként – feltéve, hogy helyesen mosunk fogat. Ha tehát betartjuk a két perces fogmosási időt, akkor is csak 600 mozdulatra lesz lehetőségünk.

Bár nem olyan kis szám ez sem, egy elektromos fogkefe 3000-8000 mozdulatot tesz percenként, típustól függően. Ez nem csak, hogy gyorsabb és hatékonyabb fogmosást tesz lehetővé, de kényelmesebbet is, hiszen az izommunkát nem mi végezzük, nekünk csak tartani kell a fogkefét – jól és jó helyen, persze ez sem elhanyagolható.

Ennél is profibb teljesítményre képesek a legújabb szónikus fogkefék, a maguk 30 000 – 60 000 percenkénti mozdulatukkal.

(X) hirdetés

Előnyök, hátrányok

Az elektromos és szónikus fogkefe előnyei:

– a kézi fogmosáshoz képest akár tízszeres (elektromos) vagy százszoros (szónikus) teljesítmény
– kényelmesebb fogmosások, az izommunkát nem mi végezzük, nekünk csak a helyén kell tartani a fogkefét
– bizonyos típusokban: beépített időmérő, a megfelelő fogmosási idő betartásáért
– bizonyos típusokban: nyomásérzékelő, figyelmeztet minket a fogkefe, ha túl erősen nyomnánk a fogainkhoz, így megóvva a fogzománcot a felesleges kopástól
– bizonyos típusokban: mobilapplikációval összekötve fogkefénket, nyomon követhetjük fogmosási hatékonyságunkat, extra motivációt kaphatunk

Az elektromos és szónikus fogkefe hátrányai:

– magasabb beszerzési ár
– a kézi fogkeféhez képest magasabb fenntartási költség: elemcsere vagy hálózati töltés
– pótfejek beszerzési ára
– zaj, erős rezonancia a szájban
– 3 éves kor alatt nem ajánlott

A kézi fogkefe előnyei:

– alacsonyabb beszerzési ár
– nagyobb választék: míg elektromos fogkefefejből gyártónként csak néhány típus létezik, addig kézi fogkeféből többfélét és specializáltabb típusokat is kaphatunk
– nincs fenntartási költség
– csendes, rezonancia-mentes fogmosások
– gyermekeknél néhány hónapos kortól már használható

A kézi fogkefe hátrányai:

– a 2-3 perces fogmosási időt betartva sem lehetséges annyi mozdulatot megtenni, mint egy elektromos fogkefével
– nincs beépített nyomásérzékelő vagy időmérő
– személyes tényezők (pl. kedélyállapot, fáradtság) befolyásolhatják a fogmosás minőségét
– belső fogfelszínek és hátsó fogak tisztítása garatérzékenység esetén kényelmetlenebb, mint elektromos fogkefével

A felsorolt tényezőket figyelembe véve mindenki döntse el maga, számára melyik a jobb választás. Bár több felmérés igazolta már, hogy elektromos fogkefével hatékonyabban csökkenthető a felgyülemlett plakk a fogakon, ezáltal eredményesebben előzhető meg a fogszuvasodás, egy biztos: a kézi és az elektromos fogkefét is meg kell tanulni használni, a fogközök tisztán tartásáról pedig akkor sem szabad elfeledkezni, ha a piac legnívósabb elektromos vagy szónikus fogkeféjét tartjuk a fürdőszobánkban.

Item added to cart.
0 items - Ft