10 jel, amiből biztosan tudhatod, hogy fogorvoshoz kell menned

A legtöbben nagyon is tisztában vagyunk vele, hogy félévente el kellene látogatnunk a fogorvosunkhoz, ám a többség inkább csak próbálkozik ennek betartásával. Előfordul, hogy szimplán csak elfeledkezünk róla, esetleg nem érünk rá a hétköznapi teendőink közepette. Vannak azonban olyan esetek, amikor teljesen biztosak lehetünk benne: itt az ideje, hogy telefont ragadjunk és időpontot kérjünk a fogorvosunktól. 

kellemetlen lehelet

1. Nem tudsz önfeledten mosolyogni

Sajnos igen sokan rejtik el a mosolyukat a külvilág elől, ilyen-olyan gátlásaik, fogászati panaszaik miatt. Pedig a legtöbb „mosolygátló” probléma nagyon is orvosolható: fogtöméssel, fogpótlással, fogfehérítéssel vagy épp fogszabályozással.

(X) hirdetés

Ne féljünk időpontot kérni a fogorvosunktól, hogy megtudjuk, milyen módszerek állnak a rendelkezésünkre, az is lehet, hogy egyszerűbben és olcsóbban is orvosolható a probléma, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.

2. Kellemetlen a leheleted

Bizonyos mértékben mindenkinek van szájszaga, annak megítéléséhez, hogy kóros problémáról van-e szó, szakember segítségét kell igénybe vennünk.

(X) hirdetés

Teljesen normális például, ha reggel ébredés után kellemetlen a leheletünk, ezt a csökkent nyáltermelés miatt elszaporodó baktériumok okozzák.

Az viszont már problémát jelenthet, ha napközben is érezzük a szájszagunkat, ennek hátterében rengeteg panasz állhat, akár belgyógyászati probléma is, ezért mindenképp döntsünk a kivizsgálás mellett.

3. Vérzik a fogínyed

A fogíny vérzése egyáltalán nem normális állapot. Fogínyünk ideális esetben világos rózsaszín és szorosan tapad a fogaink felszínéhez, épp ezért a duzzadt, vörös, fájó íny mindenképp problémát jelez.

A legtöbb esetben az íny alatt vagy az íny és a fog találkozási pontjánál felhalmozódó baktériumok és ételmaradékok felelősek a fogíny gyulladásáért, melyet azonban mindenképp kezeltetnünk kell, hiszen a baktériumok okozta gyulladás továbbterjedhet a fogakat tartó csontállományra, ami a fogak kilazulását, majd elvesztését eredményezheti.

A letört fogat esztétikus fogtöméssel azonnal helyreállíthatják. /Kép: redrockdental.org/
A letört fogat esztétikus fogtöméssel azonnal helyreállíthatják. /Kép: redrockdental.org/

4. Letört a fogad

Mindegy, hogy mekkora darabka tört le, hogy meglévő tömést vagy látszólag egészséges fogat érint a dolog, mindenképp keressük fel a fogorvosunkat, hogy ne forduljon rosszabbra a dolog.

Ez a sérült rész ugyanis hajlamosabb a fogszuvasodásra, ráadásul a törés mentén újabb darabok is lepattanhatnak, melyek egyre nagyobb tömések, pótlások készítését vagy gyulladás esetén a foggyökér kezelését is eredményezhetik.

5. Kiesett a fogtömésed

Ha a fogtömésünk esett ki vagy lazult meg, szintén nem érdemes sokáig halogatni fogorvosunk felkeresését, hiszen a tömés alatti fog sérülékeny, könnyen kialakulhat másodlagos fogszuvasodás az érintett területen.

Ha mély, nagy kiterjedésű fogtömés esett ki, annál érdemesebb a sürgős ellátást választanunk, hiszen ha a fogideg begyullad, a fájdalom mellett gyökérkezelésre is számíthatunk.

6. Meglazult a koronád

A koronák alatti csiszolt fogak kiemelten sérülékenyek, ezért ha a korona vagy híd lazulására, mozgathatóságára leszünk figyelmesek, mindenképp keressük fel szakorvosunkat.

Ha a fogpótlásunk nem illeszkedik megfelelően vagy nincs elég ragasztó a korona alatt, akkor könnyedén bejuthatnak a baktériumok az eredeti foghoz, ahol gyulladást, szuvasodást idézhetnek elő.

7. Feldagadt az arcod

Az arc duzzanatának többféle oka is lehet, de a legtöbb esetben egy problémás fog gyulladása okozza a tüneteket. Jellemzően fájdalom is társul mellé, ám nem elegendő csillapítanunk a fájdalmat vagy lelohasztani a duzzanatot, mindenképp kezeltessük az érintett fogat, hiszen lehetséges, hogy még könnyedén megmenthető.

8. Fáj a fogad

Ez a leggyakoribb panasz mindközül, ami miatt meglátogatjuk a fogorvosunkat. A fájdalom lehet éles, tompa, rövid vagy elhúzódó, számtalan kiváltó ok állhat a háttérben, pl. fogérzékenység vagy fogszuvasodás.

Ahogy a többi esetben, ilyenkor sem érdemes elhúzni a fogorvosi látogatást, hiszen a problémát kezelni kell, így akár néhány órán belül megszabadulhatunk a kellemetlen fájdalomtól.

9. Nem rágsz mindkét oldalon

Ha étkezés közben nem rágunk szimmetrikusan, mindkét oldalon, akkor nem egyenlő mértékben terheljük állkapcsunkat és fogainkat, ilyen esetben előfordulhat, hogy az ételeket sem rágjuk meg kellő mértékben.

Általában hiányzó, lyukas fog/fogak, kilazult tömések vagy koronák miatt nem terheljük megfelelően valamelyik oldalt, ezeket érdemes kezeltetni, hogy újból önfeledten étkezhessünk.

10. Csikorgatod a fogaidat

A fogcsikorgatás nem újkeletű betegség, a 15. században élt uralkodó, III. Richárd is csikorgatta a fogait.

A fogcsikorgatás legfőbb okozója a stressz, amit különböző relaxációs módszerekkel, sporttal vagy szakember közreműködésével hatékonyan enyhíthetünk.

Amíg azonban nem vagyunk benne teljesen biztosak, hogy elhagytuk ezt a rossz szokást, érdemes ellátogatni a fogorvosunkhoz, hogy beszerezhessünk éjszakai fogvédőt, mellyel megkímélhetjük fogainkat a felesleges kopástól, roncsolódástól.

Item added to cart.
0 items - Ft