Szokások, melyektől könnyen letörhet a fogunk

Nem csak fogszuvasodás miatt roncsolódhat a fog szerkezete. Van úgy, hogy tökéletesen egészséges fogunk egy darabkájától pusztán azért kell megválnunk, mert letört. Lehet, hogy észre sem vettük, de az is előfordulhat, hogy épp valami keménybe haraptunk, s ez váltotta ki a fog sérülését. Azt azonban tudnunk kell, hogy a fog szerkezete nem magától gyengül meg és válik törékennyé, hanem mi magunk tesszük sérülékennyé, számos, hétköznapinak tűnő szokással.

1. Ne rágcsálj jeget!

Lehet, hogy sokan azt gondolják, mivel a jég vízből van, amiben semmilyen színezék, cukor vagy sav nem található, így más halmazállapotban sem okozhat semmiféle sérülést fogainknak.

Ez sajnos nem így van, ha ugyanis rendszeresen rágcsálunk vagy ropogtatunk jégkockát a fogaink között, akkor a fogaink belsejében elhelyezkedő puha szövet irritálódik, amit gyakori fogfájás követhet.

(X) hirdetés

Ha rágcsálni támad kedvünk, inkább vegyünk elő egy cukormentes rágógumit!

2. Sport közben első a biztonság!

Nem véletlen lehet kapni speciális fogvédőket azokhoz a sportokhoz, ahol a fog és a száj könnyen károsodhat. Nem csak megrepedhet vagy letörhet, hanem akár ki is eshet a fog a helyéről egy-egy erősebb ütés következtében.

Ilyen veszélyes tevékenység például a jéghoki vagy a küzdősportok, de manapság még a focistákon is látni fogvédőt, így mi se legyünk lusták beszerezni egyet.

(X) hirdetés

3. Cumisüveg

Nem lehet túl korán elkezdeni a fogak védelmét. Sajnos még a babák is képesek megsérteni a fogaikat, például, ha a szájukban marad a cumisüveg vagy a csőrös pohár és elesnek vele.

Ilyenkor a tejfog akár teljesen visszaszaladhat az ínybe, megsértve vele a folyamatosan formálódó, maradandó fogakat. Cumisüveget amúgy sem érdemes sokáig a gyerek szájában hagyni, a gyorsan terjedő fogszuvasodás ugyanis igen gyakori megbetegedés a kisgyermekek körében.

4. Nyelvpiercing

Tény, ami tény, a fogorvosok nem szeretik a piercingeket, főleg, aminek köze van az archoz és a szájüreghez. A fémallergia, a baktériumok elszaporodása mellett gyakori „mellékhatás” a fogak sérülése is.

Ha mindenképp ragaszkodik valaki az ilyen kiegészítőkhöz, inkább válasszon műanyag piercinget – legalább a nyelvébe.

5. Fogcsikorgatás

A fogcsikorgatás vagy bruxizmusidővel teljesen elkoptatja a fogakat. Legtöbbször persze az ember nem direkt csinálja, a többség álmában, abszolút önkéntelenül szorítja össze és csikorgatja fogait, ami idővel elég feltűnő nyomot hagy a fogazaton.

Épp ezért, ha nem tudjuk kontrollálni a szokásunkat, legalább fogainkat védjük meg és vásároljunk éjszakai fogvédőt.

6. Torokcukorkák

Az, hogy a gyógyszertárban veszi meg az ember, még nem jelenti azt, hogy a torokcukorkák egészségesek is. A legtöbb köhögésre, torokfájásra ajánlott cukorka ugyanis tele van cukorral.

Ez csak az egyik része a dolognak, a fogszuvasodás ellen védekezhetünk fogmosással, a nagyobb baj inkább az, hogy sokan nem elszopogatják, hanem összerágják ezeket a készítményeket, melyekkel szintén sérülést okozhatnak fogaiknak.

7. Olló helyett jó lesz ez is!

Bár elég kézenfekvő, hiszen mindig velünk van, mégsem érdemes fogazatunkat olló, kés vagy sörnyitó helyett használni. Nem csak az ínyünk sérülhet meg egy-egy ilyen művelet közben, de a fogaink is letörhetnek tőle.

Uraim, bár a barátok csodálatát bármikor kiválthatják vele, a sörbontást mégis hagyják inkább a sörbontóra.

8. Szotyi, tökmag és társai

Amúgy sem tesznek túl jót a fogaknak ezek a rágcsálnivalók, hiszen apró darabkáik a fogak közé szorulnak, s ha nem vagyunk elég alaposak, órákig, rossz esetben napokig ott maradnak fogközeinkben.

A héjas termékeket – például szotyi, tökmag, pisztácia – az ember általában a fogaival bontja ki, ez viszont hosszú távon a metszőfogak élének kopásához, sérüléséhez vezethet. Jobb, ha hámozott termékeket vásárolunk.

9. Írószerszámok

Idővel ugyanolyan önkéntelen szokássá válik a ceruzarágcsálás, mint mondjuk a körömrágás. Egyik sem túl jótékony cselekvés, hiszen fogainkból könnyen lepattanhat egy-egy darabka csócsálás közben.

Ha mindenképp rágni akarunk valamit, inkább vegyünk a szánkba ropit vagy rágógumit.

Item added to cart.
0 items - Ft