Melyek a legfontosabb ásványi anyagok fogaink számára?

Vannak olyan ásványi anyagok, melyek szervezetünk más területei mellett kiemelten fontosak a fogaink számára. Sajnos modern étkezési szokásaink mellett korántsem garantált, hogy megkapjuk ezeket a szükséges anyagokat. Lássuk, mire kellene egy kicsit jobban odafigyelnünk!

Vas

A vörösvérsejtek egészséges működéséért felelős, megelőzi a nyelv és az íny gyulladását. Hiányában vérszegénység, s ezzel együtt nyelvégés, fájdalmas ajak és szájzug gyulladás alakulhat ki. A helytelen vérképzést a szervezet jelezheti ínygyulladással, ínyvérzéssel, fekélyképződéssel is. Ajánlott napi beviteli értéke* 14 mg, bár ez a szám gyermekkorban és terhesség alatt eltérő lehet(ez igaz a többi ásványi anyagra is).

(X) hirdetés

Természetes forrásai: liszt, zabpehely, bab, spárga, dió, őszibarack, tojássárgája, vörös húsok, sertés- és marhamáj, szív, vese, nyers kagyló.

 

Réz

Réz nélkül a vas nem képes beépülni a hemoglobinba. Hiányában vérszegénység, ödéma is felléphet. Ajánlott napi beviteli értéke 1 mg.

(X) hirdetés

Természetes forrásai: teljes kiőrlésű búza, szárazbab, szárazborsó, szilva, halak, rákok, borjú- és marhamáj.

 

Kalcium

Mivel a fogzománc kalciumtartalma kb. 90 százalék körül van, nem nehéz felismernünk, hogy milyen óriási szerepe van az egészséges fogazat fenntartásához. Hiányában kalciumvesztett területek alakulhatnak ki a fogzománcon, jellemzően fehér foltok formájában, melyek később fogszuvasodást eredményeznek. Ajánlott napi beviteli értéke 800 mg.

Természetes forrásai: tej és tejtermékek, sajtok, olajos magvak (dió, amerikai mogyoró, szezámmag, napraforgómag), mák, száraz bab, szójabab, zöldfőzelékek, lazac, szardínia.

 

Foszfor

Elemi állapotban nem fordul elő a szervezetben, de elengedhetetlen a csontok és a fogak normális szerkezetéhez, a fogíny egészségéhez. A foszfor a kalciumhoz kötődve jut a szervezetbe, ám ha túl sok foszfort viszünk be, az egészséges kalcium-foszfor arány felborul, így csökken a csontok és fogak kalciumtartalma. A foszfor kivonására különösen alkalmas a kóla, mellyel nem csak fogainknak, de csontrendszerünknek is ártunk.

Természetes forrásai: teljes gabonaszemek, magvak, dió, tojás, hal, szárnyasok.

 

Magnézium

A magnézium segíti a kalcium megmaradását a fogzománcban. Az idegek és izmok működése mellett több száz enzim szabályozásában vesz részt. Érdemes a kalciummal együtt fogyasztani. Ajánlott napi beviteli értéke: 375 mg.

Természetes forrásai: sötétzöld levelű főzelékfélék, alma, citrom, grépfrút, füge, olajos magvak (dió, mandula), kukorica.

 

Cink

Megakadályozza a baktériumok elszaporodását és a plakk-képződést az íny vonalánál. Emellett az inzulinképződéstől a vér sav-bázis egyensúlyán át az izmok és az agy normál működéséig számos területen számíthatunk rá. Ízérzékelési problémák esetében is hatásos lehet. Ajánlott napi beviteli értéke: 10 mg.

Természetes forrásai: búzacsíra, tökmag, sörélesztő, tojás, mustár, marhafartő, bárányborda, sertésbélszín, osztriga, rák, tengeri halak.

 

A fogaink és ínyünk egészségéhez nélkülözhetetlen vitaminokról itt olvashat.

* Ajánlott napi beviteli érték az RDA 2008-as EU 90/496/EGK irányelv módosítása szerint.

Item added to cart.
0 items - Ft