Az ínybetegségek hatással lehetnek a COVID-19 lefolyására

A fogászati betegségek és a rendszerszintű (pl. szív-és érrendszeri) megbetegedések közötti kapcsolatot a tudományos szakirodalom megfelelően alátámasztja. Egy új áttekintő tanulmány szerint a nem kezelt fogágybetegségek közvetetten fokozhatják a COVID-19 komplikációinak intenzitását, ezért fontos kiemelni a megfelelő szájhigiénia fenntartásának szükségességét a jelenlegi nehéz időszakban is.

A Journal of the California Dental Association szakmai folyóirat 2020 októberi számában közzétett tanulmány szerint a gyulladáscsökkentő interleukin-6 (IL-6) citokin emelkedett szintje jelentős marker a légzési elégtelenség és a mesterséges lélegeztetés szükségessége tekintetében a kórházban ápolt, COVID-19 vírussal fertőzött páciensek körében.

Amennyiben nem kezelik, a fogágybetegségek gyakran megnövelik ezen gyulladáskeltő citokinek szintjét. Dr. Shervin Molayem Los-Angeles-i parodontológus, a tanulmány társszerzője szerint „nem túlzás azt állítani, hogy a fogágybetegségek növelhetik a légzőszervi komplikációk kockázatát a COVID-19 páciensek esetébenEzzel szemben, az IL-6 szint csökkentése mérsékelheti a lehetséges komplikációk kialakulásának kockázatát” – tette hozzá.

(X) hirdetés

 „Az eddig rendelkezésre álló szakirodalom alapján tudjuk, hogy egy egyszerű fogkő eltávolítás és gyökérkezelés elvégzése a fogágybetegségekkel küzdő páciensek esetében átlagosan 3pg/ml-el csökkenti az IL-6 szintjét,” mondta el Molayem a Dental Tribune International folyóirat riporterének.

A British Dental Journal folyóirat júniusi számában közzétett tanulmány kiemelte a megfelelő szájhigiénia fontosságát a SARS-CoV-2 járvány idején, mivel az csökkentheti a szájban előforduló baktériumok számát, valamint a kapcsolódó bakteriális felülfertőzés kialakulásának esélyét.

A súlyos COVID-19 fertőzésen átesett páciensek esetében a gyulladást jelző markerek, valamint baktériumok magasabb szintjét tapasztalták, így a tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a nem megfelelő szájhigiénia kockázati tényező lehet a COVID-19 komplikációk tekintetében.

(X) hirdetés

Molayem véleménye szerint, feltéve, hogy megfelelően védekeznek a fertőzéssel szemben, a fogorvosoknak ösztönözniük kellene a pácienseket arra, hogy továbbra is vegyék igénybe a fogászati kezeléseket, valamint a szakellátás egyéb formáit.

 „Habár nyilvánvalónak tűnhet, hogy a száj a szervezet elválaszthatatlan része, és hogy a szájüregi baktériumok negatív hatást gyakorolhatnak más szervekre is, a fogászati ellátás elhalasztása alábecsüli a szájüreg és a szervezet kapcsolatát,” jegyezte meg. Molayem hozzátette, szérumvizsgálat segítségével gyorsan és könnyen mérhető a páciensek IL-6 szintje.

Item added to cart.
0 items - Ft