Harapási rendellenességek típusai, kezelése

Ideális esetben az alsó és felső fogsor tökéletesen illeszkedik, a fogak szép sorban állnak, egyik sincs megdőlve semmilyen irányba, nem torlódnak, tehát a fogazat szabályos. Nem csak esztétikailag jelent előnyt a szép fogazat; a megfelelő rágást, emésztést és beszédet is befolyásolja a fogak állcsontban elfoglalt helye és egymáshoz viszonyított térbeli pozíciója. Minden, a szabályostól eltérő jelenséget valamilyen harapási rendellenességként ismerünk, melyek bár különböznek egymástól, kezelésükhöz szinte minden esetben fogszabályzóra van szükség.

harapasi rendellenessegek

A HARAPÁSI RENDELLENESSÉGEK OKA

A harapási rendellenességek általában örökletesen kialakuló szabálytalanságok, így ha a felmenőink között találunk szabálytalan fogazattal rendelkezőket, nagy eséllyel valószínűsíthető, hogy tőlük örököltük szájüregünk anatómiáját is.

Bizonyos születési rendellenességek vagy betegségek is vezethetnek szabálytalan fogazathoz:

(X) hirdetés

– szájpadlás hasadék,
– ajakhasadék,
– szájüregi vagy állcsontbeli tumorok kialakulása,
– abnormális formájú vagy zsúfolódott fogak,
– szám feletti fogak,
– az alsó vagy felső állkapocs fejletlensége vagy túlfejlettsége.

Vannak azonban olyan esetek, amikor életmódunk vagy egyes szokásaink miatt alakul ki valamilyen harapási rendellenesség, torlódás vagy térbeli elváltozás:

– gyakori cumizás 3 éves kor után is,
– elhúzódó cumisüveg használat,
– ujjszopás,
– korán eltávolított tejfogak (az állcsont növekedése nem megfelelő ütemben halad),
– sérülések, melyek befolyásolják az állcsont elhelyezkedését,
– rosszul illeszkedő fogtömések, koronák,
– hiányzó fog (fogak) miatt kialakuló elmozdulások.

(X) hirdetés

A HARAPÁSI RENDELLENESSÉGEK TÜNETEI

A harapási rendellenességeknek és a fogak szabálytalanságának vannak mások számára is szembe tűnő tünetei, míg vannak panaszok, amit szinte csak a beteg vagy a környezete vesz észre.

– torlódott, egymásra érő fogak,
– kiálló fogak,
– megdőlt fogak,
– túl nagy rések a fogak között (legjellemzőbb: metszőfogak között),
– az arc formájának megváltozása,
– beszédbeli problémák (selypítés, nem megfelelő artikulálás),
– gyakori véletlen ráharapás a nyelvre vagy a száj belső felére,
– kényelmetlenség vagy fájdalomérzet rágás, harapás közben,
– az állcsont fájdalma, ropogása,
– szájlégzés,
– az ajkak gyakori cserepedése, gyulladása,
– a fogíny gyakori vérzése,
– ínygyulladás,
– torlódott fogak közötti fogszuvasodás,
– túl erősen terhelt fogaknál: a fogmeder gyulladása,
– kevésbé vagy egyáltalán nem terhelt fogaknál: krónikus ínygyulladás.

A HARAPÁSI RENDELLENESSÉGEK TÍPUSAI

A harapási rendellenességeket többféleképpen csoportosíthatjuk és osztályozhatjuk. A leggyakoribb harapási rendellenesség típusok:

Fogtorlódás

Zsúfoltan elhelyezkedő, egymást fedő, egymásra lapuló fogak, jellemzően a front fogak területén. A nehéz tisztán tarthatóság miatt a zsúfolódott fogak között gyakoribb a fogszuvasodás, ínygyulladás kialakulása és a fogkőképződés mértéke.

Kialakulásának hátterében állhat helyhiány. Amennyiben a tejfogak torlódottak, a maradó fogak nem képesek megfelelően előtörni, így akár a fogak állcsontban való rekedése (impactio) is előfordulhat, ilyenkor a fog megreked és nem képes előbújni.

Torlódott, egymásra lapuló fogak. /Kép: Smileartsny.com/
Torlódott, egymásra lapuló fogak. /Kép: Smileartsny.com/

Fogak közötti rések, hézagok (diastema)

Jellemzően a metszőfogak területét érinti. A felső metszőfogak közötti rés kialakulhat örökletesen vagy megvastagodott és lenőtt felső ajakfék, esetleg a két metszőfog közötti számfeletti fog miatt is.
A túl nagy rés zavaró lehet esztétikailag és gyakran beszédhibákat eredményez (pl. selypítés).

A két metszőfog közötti rés nem csak esztétikai, hanem hangképzési problémát is okozhat. /Kép: Dentalaegis.com/
A két metszőfog közötti rés nem csak esztétikai, hanem hangképzési problémát is okozhat. /Kép: Dentalaegis.com/

Rosszul elhelyezkedő középvonal

Előfordulhat, hogy a felső fogsor középvonala és az alsó fogsor középvonala nem pontosan egymás alá kerül, ez esetben a fogsor némi szabálytalanságot mutat.

A felső fogsor középvonala és az alsó fogsor középvonala nem egymás alá esik. /Kép: Forthvalleysmiledesign.co.uk/
A felső fogsor középvonala és az alsó fogsor középvonala nem egymás alá esik. /Kép: Forthvalleysmiledesign.co.uk/

Nyitott harapás

Nyitott harapásról akkor beszélünk, ha az alsó és felső fogsor összezárásakor a metszőfogak vagy az oldalsó fogak nem találkoznak, a két fogsor között kisebb-nagyobb távolság van.

Elülső nyitott harapás kialakulhat ujjszopás vagy nyelvlökés miatt (ebben az esetben a páciens minden nyeléskor előrelöki a nyelvét), míg oldalsó nyitott harapást okozhat a nyelv rendszeres szopogatása, szívogatása is.

Elülső nyitott harapás - míg a hátsó rágó fogak összezárnak, addig a front fogak nem érnek egymáshoz. /Kép: Blogspot.com/
Elülső nyitott harapás – míg a hátsó rágó fogak összezárnak, addig a front fogak nem érnek egymáshoz. /Kép: Blogspot.com/

Oldalsó nyitott harapás: a front fogak összezárnak, míg a szemfogtól a rágófogakig egyáltalán nem érnek össze a fogak. /Kép: Windsorsmilesortho.com/
Oldalsó nyitott harapás: a front fogak összezárnak, míg a szemfogtól a rágófogakig egyáltalán nem érnek össze a fogak. /Kép: Windsorsmilesortho.com/

Mélyharapás

Ez a népesség leggyakrabban előforduló harapási rendellenessége, egyes statisztikák szerint a lakosság 60-70%-ára jellemző a kisebb-nagyobb mértékű mélyharapás. Ennek oka életmódunkban keresendő: mivel egyre kevésbé kell megrágnunk az ételeket, rágószervünk bizonyos fokú visszafejlődést mutat.

Mélyharapásról az orvostudomány akkor beszél, ha a felső metszőfogak éle 2-3 mm-nél nagyobb mértékben fedi az alsó metszőfogakat. Súlyos esetben az alsó metszőfogak felső éle beleér a felső metszőfogak mögötti ínyszélbe vagy a szájpadlásba. A mélyharapás gyakran okoz traumás ínygyulladást illetve a fogágy károsodását, pusztulását is előidézheti.

Mélyharapás - a felső fogsor túlságosan rálóg az alsó fogsorra. /Kép: Snoringmouthpieceguide.com/
Mélyharapás – a felső fogsor túlságosan rálóg az alsó fogsorra. /Kép: Snoringmouthpieceguide.com/

Keresztharapás

Keresztharapásnak nevezzük, amikor az alsó fogak a felső fogak elé zárnak. Keresztharapás jelentkezhet a fogsor első és hátsó részén, de érinthet 1-1 fogat is.

A keresztharapás nem csak esztétikailag lehet zavaró, hanem a fogíny és a fogágy is gyakrabban betegszik meg.

Keresztharapás esetén az alsó fogsor egy része vagy egésze a felső fogsor elé zár.
Keresztharapás esetén az alsó fogsor egy része vagy egésze a felső fogsor elé zár.

Rotáció, elfordulás

Rotációról akkor beszélünk, amikor egy fog bár a megfelelő helyen ül, a normál pozíciójához képest kissé meg van csavarodva, el van fordulva.

Elfordult fog helyreállítása - rotáció esetében a fog szabályosan a helyén ül csak el van fordulva. /Kép: Inmanalignertraining.com/
Elfordult fog helyreállítása – rotáció esetében a fog szabályosan a helyén ül csak el van fordulva. /Kép: Inmanalignertraining.com/

Metszőfogak előre vagy hátra állása

Előfordulhat, hogy kizárólag a metszőfogak állnak szabálytalanul a fogazatban; a két leggyakoribb eset, amikor normál harapási síkhoz képest a metszőfogak előreállnak, illetve amikor hátraállnak.

A felső metszőfogak előre állása, kiállása miatt előfordulhat, hogy a száj nem zárható be megfelelően (az ajkak nem érnek össze teljesen), emiatt szájlégzés alakul ki, ami ajakpírt, az ajkak kiszáradását és gyakori gyulladását idézi elő.

Felső metszőfogak előreállásának korrekciója. /Kép: Inmanaligner.com/
Felső metszőfogak előreállásának korrekciója. /Kép: Inmanaligner.com/

Hátraálló metszőfogak korrekciója /Kép: Innovatedentalstudio.com/
Hátraálló metszőfogak korrekciója /Kép: Innovatedentalstudio.com/

Egyéb fogazati rendellenességek

Előfordulhat, hogy egy-egy fog bár teljesen kifejlődik, mégis visszamarad az állcsontban és nem bújik elő, esetleg rossz helyen tör elő. Jelentkezhetnek továbbá szám feletti fogak illetve a fogíven kívül vagy belül előtörő fogak is.

A HARAPÁSI RENDELLENESSÉGEK KÖVETKEZMÉNYEI

Amennyiben a felsorolt harapási rendellenességek kezelés nélkül maradnak, enyhébb és súlyosabb következményekkel kell számolnunk.

– Esztétikai problémák: a rendellenes fogazat egyik legnyilvánvalóbb következménye az esztétikai hátrány, hiszen egy kusza vagy előreálló fogsor általában kevésbé nyújt esztétikus látványt, mint egy egészséges, szabályos fogazat.

– Nyelési, légzési rendellenességek: jóval komolyabb panaszokat is okozhatnak a nem megfelelően elhelyezkedő fogak. A metszőfogak előreállásánál például gyakran alakul ki szájlégzés, ami azonban gyakori gyulladások (pl. ajakgyulladás) forrása lehet. A rosszul záródó fogazat miatt megváltozhat a rágás minősége és hatékonysága, ami nehezítheti a nyelést is.

– Beszédhibák: a két metszőfog közötti nagyobb rés már önmagában okozhat selypítést, de más rendellenességeknél sem ritka a pöszeség, a selypítés, a nem megfelelő artikulálás.

– Pszichés panaszok: nem csak gyermek, hanem felnőttkorban is okozhat gátlásokat a szabálytalan fogazat. Az önértékelési zavarok vagy a visszahúzódó viselkedés mellett gyermekkorban a csúfolódás is komoly problémát jelenthet.

– Állkapocsízületi problémák: a nem megfelelő terhelés, az alsó vagy felső állkapocs szabálytalansága miatt az állkapocsízületben is jelentkezhetnek panaszok (gyulladás, ficam, kattogás, ropogás).

– Ínygyulladás, fogágy betegség: a szabálytalan fogazaton sokkal erőteljesebb a plakk felhalmozódása, így az íny is hajlamosabb lehet a gyulladásra. Nem terhelt vagy túlterhelt fogaknál a fogágy is károsodhat, ami veszélyezteti a fogak megtartását.

– Fogszuvasodás: torlódott, számfeletti vagy megdőlt fogaknál gyakran alakul ki fogszuvasodás, hiszen a szabálytalan résekben, zugokban sokkal nagyobb esélye van a baktériumoknak megtelepedésének és a fogszuvasodás kialakulásának.

A HARAPÁSI RENDELLENSSÉGEK KEZELÉSE

A harapási rendellenességek hatékonyan kezelhetők fogszabályzó készülékkel. A kezelés ideje és a fogszabályzó készülék típusa mindig az egyéni adottságainktól és a fogazat eltéréseinek súlyosságától függ, ezért nem általánosítható a kezelés módja.

Ma már nagyon diszkrét fogszabályzó módszerek léteznek, így akár felnőtt korban sem kell aggódnunk, hogy hátrányosan változik a kinézetünk a fogszabályzó készülék miatt. Ráadásul a befektetett munka megéri, hiszen nem csak külső megjelenésünk vagy fogazatunk egészségi állapota javul, hanem önbizalmunk is szárnyra kél egy vonzó és egészséges mosolytól.

Item added to cart.
0 items - Ft