A gyorsélelmiszerek 7 negatív hatása a fogakra

Egyre kevesebb időnk marad a minőségi étkezésekre, ezért gyakran keresünk olyan élelmiszereket, melyek megfelelően laktatnak, ám beszerzésük és elkészítésük egyáltalán nem vagy csak minimális időt vesz igénybe. A gyorséttermekben, sőt újabban élelmiszerboltokban kínált gyorsételek azonban nem kedveznek szervezetünk egészének, így szájüregünk is elszenvedi a gyorsaság és könnyű hozzáférhetőség kárát.

1. Magas cukortartalom

A gyorsételek, az édes pékáruk cukortartalma igen magas. Ha van valami, ami árt a fogaknak, az a cukor. Mivel a szájüregben élő Streptococcus mutans baktérium cukorral táplálkozik, minél több cukrosat eszünk, a baktérium annál nagyobb problémákat idéz elő a szájüregben.

(X) hirdetés

Az S.mutans a cukrok lebontása közben savakat termel, melyek meggyengítik a fogzománcot, ami először kifehéredik, majd felszíne megsérül és lyuk keletkezik benne. A kialakult üregben még könnyebben elrejtőzhetnek a bacilusok, így a folyamat egyre előrehaladottabbá válik. A fogszuvasodás kezeletlenül a fogbél gyulladásához, elhalásához, a fogzománc pusztulásához és végső soron a fog elvesztéséhez vezet.

2. Savas pH érték

A gyorsélelmiszerek szinte kivétel nélkül mind savas kémhatásúak, ami nem csak a gyomornak jelent problémát („elsavasodás”), hanem a fogaknak is. Bár a fogzománc szervezetünk legkeményebb, ásványi anyagokból felépülő anyaga, a tartósan fennálló savas környezet kárt tehet szerkezetében.

(X) hirdetés

A savasság a fogzománc eróziójához, kopásához vezet, ami így jóval sérülékenyebb, akár a külső hatásokkal, akár a szájüregi baktériumokkal szemben, így megnő a fogszuvasodás kialakulásának esélye is.

Fogaink szempontjából az egyik legkárosabb élelmiszer a szénsavas üdítő, ami amellett, hogy savas, még cukros is. Azok körében, akik napi szinten fogyasztanak szénsavas üdítőket, nem ritka a fogazat teljes, nagy mértékű romlása, szuvasodása.

3. Szénhidrátokban gazdag tartalom

A gyorsételek szénhidrátokban gazdag élelmiszerek, melyek fokozzák a fogakra tapadó lepedék mennyiségét és a baktériumok elszaporodását. Mivel szénhidráttal tápláljuk a baktériumokat, minél gyakrabban fogyasztunk ilyen típusú élelmiszereket, a szájüregi bacilusok annál jobban elszaporodhatnak.

Tegyél egy próbát te magad! Moss reggel fogat, majd próbálj nap közben egészséges, rostban gazdag élelmiszereket, zöldségeket és gyümölcsöket enni (semmi cukros üdítő és édesség)! Megfigyelheted, hogy estére szinte ugyanolyan tiszta, sima felszínű marad a fogzománcod, mint amikor reggel megmostad, míg ha gyorsételeket, cukros üdítőket, péksüteményeket fogyasztunk, nap végére fogazatunk erősen lepedékes, érdes felszínű lesz.

4. Puha állag

Jóllehet ennyire puhán sokkal gyorsabb elfogyasztani azt a dupla sajtburgert, sajnos a gyorsélelmiszerek többsége annyira puha állagú, hogy szinte semmilyen mértékű rágást nem igényelnek. Ez több dolog miatt is problémát jelent.

Egyrészt rágás közben fokozódik nyáltermelésünk, ami segít megrágni és megemészteni az elfogyasztott élelmiszereket. Megfelelő rágás hiányában emésztésünk nem olyan hatékony. Másrészt a túl puha, omlós állagú élelmiszerek jóval könnyebben megtapadnak fogaink felszínén, ráadásul ez a puhaság nem segíti fogaink természetes tisztulási képességét sem, ami a rágáson és a kemény állagú ételeken alapszik.

5. Megnöveli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát

A kiegyensúlyozatlan, finomított cukrokban és szénhidrátokban gazdag gyorsélelmiszerek fogyasztása megnövelheti a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Sajnos a cukorbetegség egyre gyakoribb probléma a világ minden területén és kialakulásáért nagyrészt az életmód tehető felelőssé.

A cukorbetegség sajnos hatással van a fogak és a szájüreg állapotára is. A kiegyensúlyozatlan vércukorszint ínygyulladást eredményez, ami kezeletlenül kellemetlen szájszaghoz és ínysorvadáshoz vezethet, ami végső soron fogaink elvesztését is okozhatja.

6. Elhízáshoz vezethet

Mivel a gyorsélelmiszerek kalóriatartalma igen magas, ám erről nem könnyű előre tájékozódni, hiszen a legtöbb látványpékségben, gyorsétteremben nem találunk egyszerűen hozzáférhető kalóriatáblázatot, nagyon könnyű átlépni szervezetünk napi kalóriaszükségletét. Sajnos a mozgásszegény életmód és a magas kalória tartalmú élelmiszerek együttesen előbb-utóbb elhízáshoz vezethetnek (a hasi elhízás a legveszélyesebb és a legnehezebben visszafordítható folyamat).

Sajnos egyes kutatások szerint a túlsúllyal küzdő személyek jóval hajlamosabbak az ínybetegségekre, mint vékony testalkatú társaik.

7. Vitaminokban szegény

A legtöbb pékáru és gyorsélelmiszer erősen híján van a vitaminoknak és ásványi anyagoknak, ami tartós fogyasztás mellett szervezetünk vitaminkészleteinek kimerüléséhez vezethet. Ha nem megfelelő a szervezet vitamin és ásványi anyag szintje, akkor kialakulhatnak bizonyos hiánybetegségek és a szervezet természetes védekezőképessége is csökken.

Fogainknak és fogínyünknek megannyi vitaminra és ásványi anyagra van szüksége, melyek hozzájárulnak az erős, ellenálló fogakhoz és a fogíny, lágyszövetek egészségéhez is.

Item added to cart.
0 items - Ft