A fogzománc sérülésének 3 leggyakoribb oka

A fogzománc határozza meg fogaink színét és formáját, ez védelmezi a környezeti hatásokkal szemben és védi a fog belső, puha szöveteit a károsodásoktól. A fogzománc azonban bármennyire is kemény anyag, könnyen károsítható, ami nem csak kellemetlen panaszokhoz, hanem végső esetben a fog elvesztéséhez is vezethet.

A fogzománc védelmére nagyon fontos odafigyelni.

Fogerózió

Egyre többet halljuk a fogerózió szót a mindennapokban, s ez nem véletlen. Modern étkezési szokásaink következtében étrendünk hemzseg a savas ételektől és italoktól, ami már egészen gyermekkortól károsíthatja a fogzománcot.

A legerősebb savas kémhatású élelmiszerek a gyümölcsök, gyümölcslevek, kávé, szénsavas üdítők, energiaitalok, kóla, sportitalok, alkoholok. Míg alkalmankénti fogyasztásuk néhány órás fogzománc-gyengülést eredményez, addig rendszeres fogyasztásuk már komoly károsodásokat idézhet elő a fogakban.

(X) hirdetés

A fogzománc a savas élelmiszerek fogyasztásakor felpuhul, így kevésbé válik ellenállóvá a környezeti hatásokkal szemben. (Ezért sem javasolt az étkezések után 1-2 óráig fogat mosni.)

Ráadásul, a felsorolt élelmiszerek többsége magas cukortartalommal rendelkezik, ezért a felpuhult, meggyengült fogzománc a fogszuvasodással szemben sem lesz elég ellenálló.

Fogcsikorgatás

A fogcsikorgatás eredményeként alsó és felső fogsorunk is károsodhat. /kép: Webmd/
A fogcsikorgatás eredményeként alsó és felső fogsorunk is károsodhat. /kép: Webmd/

A fogcsikorgatás jóllehet, igen ártalmatlanul hangzik, valójában nagyon komoly károsodásokat eredményezhet. Aki tudatosan vagy önkéntelenül csikorgatja a fogait, olyan komoly erővel szorítja össze az alsó és a felső állkapcsát, hogy apró mikrorepedések keletkeznek a fogzománcban, melyekből később komoly kopások, törések alakulnak ki.

(X) hirdetés

Mivel sok esetben nem is vagyunk vele tisztában, hogy csikorgatjuk a fogainkat, érdemes rendszeresen eljárni a fogászati szűrésekre, hiszen fogszakorvosunk azonnal látni fogja eme kellemetlen megszokásunk jeleit.

Fogcsikorgatás jellemzően stressz miatt alakul ki, épp ezért megszüntetéséhez feszültségoldásra, meditációra, sportra van szükség.

Aki hajlamos a fogcsikorgatásra, nagyon sokat tehet fogai épségéért egy éjszakai fogvédő beszerzésével. A fogvédő megóvja fogainkat az óriási nyomástól és a fogzománcunk sem szenved maradandó károsodást.

Sérülések, törések

Fogaink hosszú évtizedeken keresztül állnak ellen a környezeti hatásoknak, ám vannak esetek, amikor nem bírják ki a fellépő erőhatásokat.

Sportolás közben vagy egy baleset során már olyan erők is érheti a fogzománcot, aminek nem tud ellenállni és eltörik. A sportsérülések kiválóan elkerülhetők fogvédő használatával; harcművészetek, labdajátékok és kontaktsportok űzésekor kifejezetten ajánlott a fogvédő viselete.

Egy másik, igen jellemző zománcsérülés az, amikor egy gyökérkezelt fog törik el. A gyökérkezelt fogak nem olyan ellenállóak és erősek, mint egészséges fogaink, ezért gyakran egy keményebb falatba szó szerint beletörhet a fogunk.

Hogyan óvhatjuk meg fogzománcunkat?

– kerüljük a túlságosan savas ételek és italok fogyasztását
– használjunk puha sörtéjű fogkefét
– ne mossuk fogainkat túl erősen
– válasszunk olyan fogkrémet, amiben nincsenek durva dörzsszemcsék
– szerezzünk be zománcvédő szájápolási termékeket
– soha ne mossunk fogat 1-2 órával az étkezések után
– erősítsük fogzománcunkat kalcium és D-vitamin együttes bevitelével

Item added to cart.
0 items - Ft