fbpx

A fogzománc sérülésének 3 leggyakoribb oka

A fogzománc határozza meg fogaink színét és formáját, ez védelmezi a környezeti hatásokkal szemben és védi a fog belső, puha szöveteit a károsodásoktól. A fogzománc azonban bármennyire is kemény anyag, könnyen károsítható, ami nem csak kellemetlen panaszokhoz, hanem végső esetben a fog elvesztéséhez is vezethet.

A fogzománc védelmére nagyon fontos odafigyelni.
A fogzománc védelmére nagyon fontos odafigyelni.

 

1. Fogerózió

fogerozio
A gyümölcsök közül a citrusfélék kimondottan savasak.

Egyre többet halljuk a fogerózió szót a mindennapokban, s ez nem véletlen. Modern étkezési szokásaink következtében étrendünk hemzseg a savas ételektől és italoktól, ami már egészen gyermekkortól károsíthatja a fogzománcot.

A legerősebb savas kémhatású élelmiszerek a gyümölcsök, gyümölcslevek, kávé, szénsavas üdítők, energiaitalok, kóla, sportitalok, alkoholok. Míg alkalmankénti fogyasztásuk néhány órás fogzománc-gyengülést eredményez, addig rendszeres fogyasztásuk már komoly károsodásokat idézhet elő a fogakban.

A fogzománc a savas élelmiszerek fogyasztásakor felpuhul, így kevésbé válik ellenállóvá a környezeti hatásokkal szemben. (Ezért sem javasolt az étkezések után 1-2 óráig fogat mosni.)

Ráadásul, a felsorolt élelmiszerek többsége magas cukortartalommal rendelkezik, ezért a felpuhult, meggyengült fogzománc a fogszuvasodással szemben sem lesz elég ellenálló.

 

2. Fogcsikorgatás

A fogcsikorgatás eredményeként alsó és felső fogsorunk is károsodhat. /kép: Webmd/
A fogcsikorgatás eredményeként alsó és felső fogsorunk is károsodhat. /kép: Webmd/

A fogcsikorgatás jóllehet, igen ártalmatlanul hangzik, valójában nagyon komoly károsodásokat eredményezhet. Aki tudatosan vagy önkéntelenül csikorgatja a fogait, olyan komoly erővel szorítja össze az alsó és a felső állkapcsát, hogy apró mikrorepedések keletkeznek a fogzománcban, melyekből később komoly kopások, törések alakulnak ki.

Mivel sok esetben nem is vagyunk vele tisztában, hogy csikorgatjuk a fogainkat, érdemes rendszeresen eljárni a fogászati szűrésekre, hiszen fogszakorvosunk azonnal látni fogja eme kellemetlen megszokásunk jeleit.

Fogcsikorgatás jellemzően stressz miatt alakul ki, épp ezért megszüntetéséhez feszültségoldásra, meditációra, sportra van szükség.

Aki hajlamos a fogcsikorgatásra, nagyon sokat tehet fogai épségéért egy éjszakai fogvédő beszerzésével. A fogvédő megóvja fogainkat az óriási nyomástól és a fogzománcunk sem szenved maradandó károsodást.

 

3. Sérülések, törések

Fogaink hosszú évtizedeken keresztül állnak ellen a környezeti hatásoknak, ám vannak esetek, amikor nem bírják ki a fellépő erőhatásokat.

Sportolás közben vagy egy baleset során már olyan erők is érheti a fogzománcot, aminek nem tud ellenállni és eltörik. A sportsérülések kiválóan elkerülhetők fogvédő használatával; harcművészetek, labdajátékok és kontaktsportok űzésekor kifejezetten ajánlott a fogvédő viselete.

Nagyon fontos az alapos, ám kíméletes fogmosási technika elsajátítása.
Nagyon fontos az alapos, ám kíméletes fogmosási technika elsajátítása.

Egy másik, igen jellemző zománcsérülés az, amikor egy gyökérkezelt fog törik el. A gyökérkezelt fogak nem olyan ellenállóak és erősek, mint egészséges fogaink, ezért gyakran egy keményebb falatba szó szerint beletörhet a fogunk.

 

Hogyan óvhatjuk meg fogzománcunkat?

– Kerüljük a túlságosan savas ételek és italok fogyasztását,
– használjunk puha vagy közepes sörtéjű fogkefét,
– ne mossuk fogainkat túl erősen,
– válasszunk olyan fogkrémet, amiben nincsenek durva dörzsszemcsék,
– szerezzünk be zománcvédő szájápolási termékeket,
– soha ne mossunk fogat 1-2 órával az étkezések után,
– erősítsük fogzománcunkat kalcium és D-vitamin együttes bevitelével!

Item added to cart.
0 items - Ft