fbpx

A fogszabályozás menete – tudnivalók, árak, típusok, képek

Fogszabályozásra általában a fogak vagy az állcsont helytelen pozíciója miatt van szükség. A helyreállító kezelés korántsem kizárólag szépészeti célú, hiszen egy szabálytalan harapás vagy rendezetlen fogsor számos fogászati vagy beszéddel, evéssel összefüggő probléma kialakulását is elősegítheti. Épp ezért fontos, hogy akár a fogváltás időszakától, akár felnőttkorban, de mindenképp foglalkozzunk a kérdéssel.

fogszabalyozas tudnivalok fogaszat_

Milyen eszközökkel dolgozik egy fogszabályozó szakorvos?

Az esetek többségében fogszabályozó készülék segítségével lehet helyreállítani egy szabálytalan fogsort vagy helytelen harapást, de az előkészítés része lehet a foghúzás vagy a mini implantátumok behelyezése is.

Fogszabályzóból létezik kivehető és rögzített készülék, előbbire jellemzően az előkezelés során van szükség – néhány hónapig szükség lehet kivehető fogszabályzó viseletére a rögzített fogszabályzó felhelyezését megelőzően.

A modern, rögzített fogszabályzókat alapvetően két csoportra bonthatjuk: külső és belső rögzítésű fogszabályzókra. Míg az előbbi már több évtizede bevált eszköz, addig a modern belső fogszabályzók még csak néhány éve jelentek meg a piacon.

Bár a láthatatlan, a fogak belső felszínére rögzített készülék esztétikus, hiszen tényleg rejtve marad mindenki elől, addig a külső fogszabályzó olcsóbb, kevésbé irritálja a nyelvet és könnyebben tisztán tartható.

Alig észrevehető külső fogszabályzó.
Alig észrevehető külső fogszabályzó.

Teljesen észrevehetetlen, belső rögzítésű fogszabályzó.
Teljesen észrevehetetlen, belső rögzítésű fogszabályzó.

Fogszabályozás árak

Külső fogszabályzót típustól függően 150-200 ezer forintért helyeznek fel, míg belső fogszabályzót 600 – 800 ezer forintos áron kaphatunk, szintén állcsontonként. Ezen kívül merülhetnek fel olyan járulékos költségek, mint a konzultációs díj, foghúzás díja, stb.

TIPP: Hagyományos külső fogszabályozóra a gyermekek 18 éves életkorig állami támogatást vehetnek igénybe, ami tartalmazza a teljes fogorvosi munkadíjat és a fogszabályozó készülék árának bizonyos hányadát. Az OEP hivatalos közleményét a gyógyászati segédeszközök támogatásáról itt találjuk, jelenleg (2013. május) 80%-os támogatás jár a rögzített fogszabályozó készülékekre.

A fogszabályzó működési elve

A fogszabályzó készülék állandó nyomást gyakorol a fogakra, ezáltal az állcsontra, így a megfelelő beállításokkal a kívánt irányba állítja a fogakat.

A fogszabályozás ideje, az ellenőrzések gyakorisága

Minden eset egyedi, a helyreállítandó probléma sajátosságai határozzák meg a kezelés időtartamát, ami a legtöbb esetben 12-24 hónapot vehet igénybe.

Miután a rögzített fogszabályozó készülék lekerült, szükség van egy ún. helybentartó vagy retenciós készülék éjszakai és/vagy nappali viseletére, ez általában 3-6 hónapig vagy az orvos által meghatározott ideig javasolt.

Fogszakorvosunk jellemzően egy-kéthavonta egyszer hív minket kontrollra, ilyenkor ellenőrzi a fogszabályozó megfelelő pozícióját, ha szükség van a nyomás megváltoztatására, akkor erre is ilyenkor kerül sor.

A fogszabályzót nem csak viselni kell, de tisztán tartani is.
A fogszabályzót nem csak viselni kell, de tisztán tartani is.

A fogszabályozás életkori sajátosságai

Ugyanolyan hatékonysággal állítható helyre a fogak és az állcsont rendellenessége fiatal és idősebb korban is, habár a fiatalabb szervezet hamarabb reagál a kezelésre, ott ugyanis a csontok jóval rugalmasabbak.

Fogszabályzó a mindennapokban

A fogszabályzó miatt néhány dologra jobban oda kell figyelnünk, mint azelőtt. Sportolás közben például viselhetünk speciális fogvédőt, ami megvédi a lágyszöveteket az esetlegesen fejet ért ütések miatti sérülésektől.

A szájápolási szokásainkat is módosítanunk kell egy kicsit, ha rögzített fogszabályozó készüléket kapunk. A belső fogszabályzót kicsit körülményesebb lehet megtisztítani, mint a külsőt, hiszen nehezebben férünk hozzá fogaink belső felszínéhez. Részletes szájápolási tudnivalókról, hasznos mindennapi tanácsokról itt olvashat.

Item added to cart.
0 items - Ft