A fogszabályozás menete – tudnivalók, árak, típusok, képek

Fogszabályozásra általában a fogak vagy az állcsont helytelen pozíciója miatt van szükség. A helyreállító kezelés korántsem kizárólag szépészeti célú, hiszen egy szabálytalan harapás vagy rendezetlen fogsor számos fogászati vagy beszéddel, evéssel összefüggő probléma kialakulását is elősegítheti. Épp ezért fontos, hogy akár a fogváltás időszakától, akár felnőttkorban, de mindenképp foglalkozzunk a kérdéssel.

fogszabalyozas tudnivalok fogaszat_

Milyen eszközökkel dolgozik egy fogszabályozó szakorvos?

Az esetek többségében fogszabályozó készülék segítségével lehet helyreállítani egy szabálytalan fogsort vagy helytelen harapást, de az előkészítés része lehet a foghúzás vagy a mini implantátumok behelyezése is.

(X) hirdetés

Fogszabályzóból létezik kivehető és rögzített készülék, előbbire jellemzően az előkezelés során van szükség – néhány hónapig szükség lehet kivehető fogszabályzó viseletére a rögzített fogszabályzó felhelyezését megelőzően.

A modern, rögzített fogszabályzókat alapvetően két csoportra bonthatjuk: külső és belső rögzítésű fogszabályzókra. Míg az előbbi már több évtizede bevált eszköz, addig a modern belső fogszabályzók még csak néhány éve jelentek meg a piacon.

Bár a láthatatlan, a fogak belső felszínére rögzített készülék esztétikus, hiszen tényleg rejtve marad mindenki elől, addig a külső fogszabályzó olcsóbb, kevésbé irritálja a nyelvet és könnyebben tisztán tartható.

(X) hirdetés

Alig észrevehető külső fogszabályzó.
Alig észrevehető külső fogszabályzó.

Teljesen észrevehetetlen, belső rögzítésű fogszabályzó.
Teljesen észrevehetetlen, belső rögzítésű fogszabályzó.

Fogszabályozás árak

Külső fogszabályzót típustól függően 150-200 ezer forintért helyeznek fel, míg belső fogszabályzót 600 – 800 ezer forintos áron kaphatunk, szintén állcsontonként. Ezen kívül merülhetnek fel olyan járulékos költségek, mint a konzultációs díj, foghúzás díja, stb.

TIPP: Hagyományos külső fogszabályozóra a gyermekek 18 éves életkorig állami támogatást vehetnek igénybe, ami tartalmazza a teljes fogorvosi munkadíjat és a fogszabályozó készülék árának bizonyos hányadát. Az OEP hivatalos közleményét a gyógyászati segédeszközök támogatásáról itt találjuk, jelenleg (2013. május) 80%-os támogatás jár a rögzített fogszabályozó készülékekre.

A fogszabályzó működési elve

A fogszabályzó készülék állandó nyomást gyakorol a fogakra, ezáltal az állcsontra, így a megfelelő beállításokkal a kívánt irányba állítja a fogakat.

A fogszabályozás ideje, az ellenőrzések gyakorisága

Minden eset egyedi, a helyreállítandó probléma sajátosságai határozzák meg a kezelés időtartamát, ami a legtöbb esetben 12-24 hónapot vehet igénybe.

Miután a rögzített fogszabályozó készülék lekerült, szükség van egy ún. helybentartó vagy retenciós készülék éjszakai és/vagy nappali viseletére, ez általában 3-6 hónapig vagy az orvos által meghatározott ideig javasolt.

Fogszakorvosunk jellemzően egy-kéthavonta egyszer hív minket kontrollra, ilyenkor ellenőrzi a fogszabályozó megfelelő pozícióját, ha szükség van a nyomás megváltoztatására, akkor erre is ilyenkor kerül sor.

A fogszabályzót nem csak viselni kell, de tisztán tartani is.
A fogszabályzót nem csak viselni kell, de tisztán tartani is.

A fogszabályozás életkori sajátosságai

Ugyanolyan hatékonysággal állítható helyre a fogak és az állcsont rendellenessége fiatal és idősebb korban is, habár a fiatalabb szervezet hamarabb reagál a kezelésre, ott ugyanis a csontok jóval rugalmasabbak.

Fogszabályzó a mindennapokban

A fogszabályzó miatt néhány dologra jobban oda kell figyelnünk, mint azelőtt. Sportolás közben például viselhetünk speciális fogvédőt, ami megvédi a lágyszöveteket az esetlegesen fejet ért ütések miatti sérülésektől.

A szájápolási szokásainkat is módosítanunk kell egy kicsit, ha rögzített fogszabályozó készüléket kapunk. A belső fogszabályzót kicsit körülményesebb lehet megtisztítani, mint a külsőt, hiszen nehezebben férünk hozzá fogaink belső felszínéhez. Részletes szájápolási tudnivalókról, hasznos mindennapi tanácsokról itt olvashat.

Item added to cart.
0 items - Ft