A női hormonok változásának hatása az ínyre és a fogakra

A csak rájuk jellemző, szinte egész életüket végigkísérő hormonális változások miatt a nők esetében jóval többször alakulnak ki fogászati megbetegedések, mint a férfiaknál. A hormonok egyrészt hatnak a vérre, melyből az íny szövetei épülnek fel, másfelől pedig azok határozzák meg a plakkban* található toxinokra (baktériumok termelte méreganyag) küldött válaszreakciókat is.

Melyek a veszélyeztetett időszakok?

Öt olyan időszakról tudunk, amikor a nők hajlamosabbak a különböző dentális megbetegedésekre, mint egyébként. Ez a pubertás, a havi menstruációs ciklus, a fogamzásgátló tabletták szedésének időszaka, a terhesség, majd a menopauza.

(X) hirdetés

Pubertás

A megemelkedett női hormonszint (ösztrogén és progeszteron) miatt a vér áramlásának mértéke fokozódik az íny szöveteiben, így az ínyszövet másképp reagál a plakkra, mint normál esetben. Ilyenkor az íny puhává és vörössé válik és sokkal gyakrabban tapasztalható ínyvérzés fogmosás vagy fogselyem használata közben.

Menstruációs ciklus

A menstruáció előidézésében közrejátszó megemelkedett progeszteronszint nem tesz túl jót a fogaknak és az ínynek. Sok nő tapasztal ilyenkor – főleg a menstruációt megelőző pár napban – élénkvörös, duzzadt fogínyt, duzzadt nyálmirigyeket, aftákat a szájüregben vagy vérző ínyt. Ezek a tünetek a ciklus kezdetekor, vagy nem sokkal utána el is tűnnek.

Fogamzásgátló tabletta szedésének időszaka

Mivel a hormonális fogamzásgátlók egyik fő összetevője szintén a progeszteron, így sok esetben ilyenkor is kellemetlenségekkel kell szembesülniük a hölgyeknek. Az ínyszövetek begyulladhatnak, hiszen a plakkban található méreganyagokra a szervezet hevesebben reagál. A fogorvost minden esetben érdemes tájékoztatni a fogamzásgátló tabletta szedéséről.

(X) hirdetés

Terhesség

A várandósság hónapjai alatt a nők szervezete, többek között hormonháztartása jelentősen megváltozik. A terhesség 2. és 8. hónapja között a megemelkedett progeszteron szinte bármikor közrejátszhat egy ínygyulladás kialakulásában. Ilyenkor az orvosok alaposabb otthoni szájápolást és professzionális, fogorvos által végzett tisztítást szoktak javasolni, így előzve meg a fogínygyulladást. Időben érdemes szólni a fogorvosnak a terhességről, valamint ebben az időszakban a gyakoribb ellenőrzés is szükségessé válhat.

Menopauza

Megannyi kísérő jelenség és tünet mellett a változókorban a szájüreg állapota is új irányt vesz. Az általános rendellenességek megelőzésére az orvosok gyógyszeres kezelést szoktak javasolni betegeiknek. Megváltozhat a hölgyek ízérzékelése, sokkal érzékenyebbek lesznek a hideg és forró italokra, ételekre, égő érzést tapasztalhatnak a szájüregükben, a nyáltermelés mértéke pedig jelentősen megváltozhat, szájszárazságot okozva.

A száraz szájüreg negatív élettani hatása mellett kedvez a fogszuvasodásnak és ínybetegségeknek, hiszen nincs elég nyál a szájban, ami közömbösítené a plakkban található savakat.

A menopauza tüneteinek megjelenéséért felelős ösztrogénszint hanyatlása a csontsűrűség csökkenéséhez vezethet. Az állcsont csontállományának ritkulása viszont a fogak elvesztésének gyakori okozója. Az egyik legszembetűnőbb tünet a fogakról visszahúzódott íny, ami a fogszuvasodás kockázatát is megnöveli.

Fogaink megőrzésének preventív lépései:

– Mossunk fogat naponta legalább kétszer, fluoridtartalmú fogkrémmel. Minimum naponta egyszer tisztítsuk meg fogközeinket fogselyemmel vagy interdentális fogkefével.
– Fogorvosunkat legalább évente kétszer keressük fel ellenőrzés és tisztítás céljából.
– Táplálkozzunk kiegyensúlyozottan.
– Kerüljük a túl cukros, keményítős ételeket, rágcsálnivalókat.
– Kérjük ki fogorvosunk véleményét, van-e szükségünk antibakteriális szájvíz használatára.
– Ha szájszárazságtól szenvedünk, kérdezzük meg fogorvosunkat a lehetséges gyógymódokról, például a mesterséges nyálról. Speciálisan ilyen célra kifejlesztett termék a Bioténe fogkrém és szájvíz, melyek vény nélkül kaphatóak.

* dentális plakk: a szájüregben, főként kemény felületeken (fog, piercing, implantátum, fogszabályzó, protézis) kialakuló biofilm (hártya, bevonat), mely főként baktériumokból, fehérjékből és szénhidrátokból épül fel. Eltávolítása jóval nehezebb, mint a lepedéké, ajánlott bizonyos időközönként orvosi eszközökkel megtisztíttatni fogainkat.

Szólj hozzá!

Item added to cart.
0 items - Ft