hirdetés (X)

A fogszuvasodás visszafordítható – Ózonterápia a fogászatban

2018-10-11T11:30:28+00:00 2018. október 11.|Kategóriák: Fogászati panaszok, Fogszuvasodás, Megelőzés, Megelőző fogászati kezelések|Címkék: , |

A fogszuvasodás megállításának vagy visszafordításának kérdése régóta foglalkoztatja az embereket, hiszen ezen szájüregi betegség nélkül fogászati panaszaink a töredékére csökkennének. Az ózonterápia segítségével nem csak megállíthatjuk, de vissza is fordíthatjuk a fogszuvasodás folyamatát, így megfelelő szájhigiénia mellett minimális esély van rá, hogy ugyanazon a területen később újból meginduljon a szuvasodás.

ozon terapia

AZ ÓZON SZÉLESKÖRŰ HASZNÁLATA

Bár első hallásra sokaknak az ózon negatív környezeti hatása ugrik be, valójában az ózont nagyon régóta használjuk az egészségügytől az élelmiszeriparon át egészen a vegyiparig. Mivel az ózon szabályozott körülmények mellett kiváló vírus-, gomba- és baktériumölő hatással bír, nem véletlen hogy az alábbi célokra is bevethető:

– ivóvíz fertőtlenítés,
– zöldségek és gyümölcsök fertőtlenítése,
– palackozott vizek, szénsavas üdítők fertőtlenítése,
– ipari tisztítás,
– uszodák, fürdők fertőtlenítése,
– kozmetikai célú felhasználás.

A legtöbb ózonról készült tudományos kutatás az 1900-as évek elejéről származik, azóta foglalkoztatja a szakembereket, hogy miként lehetséges az ózont minél többféleképpen hasznosítani az emberek mindennapjaiban.

hirdetés (X)

 

ÓZON AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN

Az ózon kontrollált körülmények között teljes biztonsággal használható a gyógyászatban. Felgyorsítja a sebgyógyulást valamint kiváló vírus-és baktériumölő hatással bír.

Az emberi szervezet maga is termel ózont, a fehérvérsejtek ózon segítségével küzdenek a káros mikroorganizmusok ellen, ráadásul jelenleg a leghatékonyabb fertőtlenítő anyag, amit a mikroorganizmusok szintjén is bevethetünk.

Az ózon alacsony koncentrációban ártalmatlan az emberi sejtekre, ellenőrzött körülmények között és szabályozott mennyiségben semmilyen mellékhatása nem ismert.

Fogászati célú alkalmazása szinte magától értetődő, hiszen a legtöbb szájüregi panasz (fogszuvasodás, ínybetegségek, szájpenész, stb.) hátterében vírusok, baktériumok és gombák állnak.

ozon fogaszat

Ózonterápiához használt készülék. A fogszuvasodás kezeléséhez elegendő 30-60 másodperc alkalmanként.

 

AZ ÓZONTERÁPIA MŰKÖDÉSI ELVE

Az ózon (O3) az oxigén aktív formája. Mivel a három oxigénatom összekapcsolódása instabil, az ózonmolekula mindenáron meg akar szabadulni egy atomjától, hogy visszanyerje stabilabb, két oxigénatomból álló formáját (O2).

Az oxigén leadásának erőteljes folyamata révén oxigén kerül a fog belső szerkezetébe, elpusztítva az ott letelepedett baktériumokat. Mivel a bakteriális szennyezettség megszűnik, a fogszuvasodás folyamata megáll és megindulhat a terület ásványi anyagokkal való újbóli ellátása (remineralizáció).

Remineralizáció természetes formában is végbe megy, hiszen nyálunk megannyi létfontosságú ásványi anyagot szállít, a fogászati ózonterápia során azonban speciális ecsetelőkkel is segítik a terület minél gyorsabb regenerálódását.

A 2000-es évek elején az Egyesült Államokban kifejlesztett terápiás forma az évek során világszerte elterjedt, mára páciensek millióit kezelték sikerrel, mellékhatások nélkül.

 

A FOGSZUVASODÁS KIALAKULÁSA ÉS VISSZAFORDÍTÁSA ÓZONTERÁPIÁVAL

Szájüregünkben több millió baktérium él, melyek különösen fontos szerepet játszanak az ételek megemésztésében és a fertőzések elleni védekezésben.

A Streptococcus mutans nevű baktériumfaj feladata az, hogy lebontsa a szájüregbe kerülő szénhidrátokat (pl. cukrot). Sajnos azonban, miközben a szénhidrátok lebontását végzi, savakat termel, ezek a savak pedig megbontják a fogzománc szerkezetét. Az ilyen meggyengült, ásványianyag-vesztett területeken alakul ki a fogszuvasodás.

fogszuvasodas fazisai

A fogszuvasodás fázisai. Ózonterápiával a fogszuvasodás kezdeti fázisa kezelhető hatékonyan.

Az ózon nem csak a savtermelő baktériumokat pusztítja el, hanem semlegesíti azok savas melléktermékét is a fogzománc mélyebb részeiben. Az újonnan létrejött, kevésbé savas környezet nem kedvez sem a Streptococcus mutans baktériumnak, se a laktobacillusoknak, melyek a savas közegben érzik jól magukat.

Az ózonterápia nyomán létrejött új környezetben a káros bacilusok helyét jótékonyak veszik át, melyek tartósan is a kezelt helyen maradnak. Ha a savas környezet megváltoztatása nélkül pusztítanánk el a baktériumokat, akkor azok hamar visszatérnének, így azonban van ideje a kezelt területnek regenerálódni.

Az új közeg olyan biokémiai változást idéz elő, ami lehetővé teszi, hogy az ásványi anyagok visszaépüljenek a fogakba, a fogzománc megkeményedjen és a fogszuvasodás folyamata megálljon illetve visszaforduljon.

 

MILYEN FOGÁSZATI PANASZOK KEZELÉSÉRE ALKALMAS AZ ÓZONTERÁPIA?

– kezdődő, nem túl mély és előrehaladott fogszuvasodás (röntgennel ellenőrizhető),
– tejfogak kezdődő szuvasodása,
– fogszabályozás utáni léziók (fehér területek),
– fogérzékenység (pl. fogfehérítés után),
– herpesz,
– afta,
– a csontállomány fertőzése,
– gyökérkezelés során.

Ha a fogszuvasodás kiterjedt és túl mély üreg alakult ki a fogban, akkor az ózonterápia már nem használható kellő hatékonysággal, ezért fontos a korai felismerés, így a kezelés még időben elvégezhető.

A többször megismételt ózonterápiás kezelés még biztosabbá teszi az érintett terület remineralizációját, így minimálisra csökkenhet a fogszuvasodás újbóli kialakulásának esélye.

 

AZ ÓZONTERÁPIA MENETE

Az ózonterápia megkezdése előtt fogorvosi majd röntgenes vizsgálatra van szükség, mely során megállapítható a szuvasodás kiterjedtsége és hogy hatékonyan alkalmazható-e esetünkben ózonterápiás kezelés.

Amennyiben a szakorvos úgy ítéli, hogy a kezelés hatékony lehet, először alaposan megtisztítja az érintett fogat. Ezután speciálisan erre a célra kialakított, ózont kibocsátó készüléket irányít az érintett területre. A kezelés során a készülék fejére szilikoncsövet húznak, amivel koncentráltan irányítható az ózongáz az érintett területre.

30-60 másodperces kezelést követően a fogszakorvos speciális, magas ásványi anyag tartalmú ecsetelővel is kezeli a fogat, esetleg kérheti a kezelés újbóli megismétlését.

Az ózonterápiás kezelés ára általában nem több egy fogtömés áránál, a kezdő kezelés jellemzően 10-15 ezer forint, míg a további kezelések alkalmanként 2-5 ezer forintba kerülhetnek. Az ár természetesen rendelőnként változhat.

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!