Elengedhetetlen vitaminok az íny és a fogak egészségéért

Mivel általános egészségi állapotunk optimalizálásához vitaminok és ásványi anyagok egész sorára van szükségünk, nem meglepő, hogy a fogaink és az ínyünk is meghálálja, ha ezekkel a jótékony anyagokkal töltjük fel a szervezetünket. Nem mindegy azonban, hogy milyen vitaminokkal töltekezünk fel, hiszen a különböző típusok eltérő területeken és módon fejtik ki jótékony hatásukat.

A–vitamin: Segít az ínyszövetek és a fogzománc egészségének fenntartásában.
Hiánya a tejfog és maradandó fog fejlődésének idején a zománc károsodását idézheti elő; a bőr és a nyálkahártya szárazzá, fertőzésre, gyulladásra hajlamosabbá válik; a nyelv berepedezhet.
Zsírban oldódó vitaminként megtaláljuk a halolajban, a májban, a tojássárgájában, a vajban, a tejszínben, a zöld leveles és a sárga zöldségekben.

B6-vitamin: Elengedhetetlen az egészséges sejtműködéshez, anyagcseréhez.
Hiányát jelezheti a rücskös, helyenként sorvadt nyelv (ún. epernyelv) és a szájüregben jelentkező gyulladások. (Hasonló tüneteket okoz a B3-vitamin hiánya is.)
Leghatékonyabban szárított élesztő, máj, hal, hüvelyesek, teljes értékű gabonapelyhek fogyasztásával vihetünk be a szervezetünkbe kellő mennyiségű vitamint.

(X) hirdetés

B12-vitamin: Megelőzi és megszünteti a szájüreg szöveteinek gyulladását.
Hiánya vészes vérszegénységet okoz, a bőr sápadt és vékony, fáradtság, gyengeség jelentkezik. A nyelv élénkvörös és sima, akár fájdalmas is lehet, a nyálelválasztás csökken. B12-vitaminnal vírusbetegségek, például a herpesz is kezelhető.
Megtaláljuk a marhahúsban, májban, sertéshúsban, tojásban és tejtermékekben.

C-vitamin: Megelőzi és enyhíti az ínyvérzést okozó ínygyulladást.
Ha nincs elég C-vitamin a szervezetünkben, az ínyvérzés mindennapossá válhat. Mivel a szervezetünk tartósan nem képes a C-vitamin raktározására, egy-egy kúra alkalmával érdemes magasabb dózisú készítményt vásárolni. Táplálkozással is pótolhatjuk a hiányt: a zöldpaprikában, citrusfélékben, paradicsomban, burgonyában, káposztában és csipkebogyóban kifejezetten sok C-vitamin található.

D-vitamin: Segíti a kalciumfelszívódását és beépülését, ezáltal védi a fogzománc egészségét.
A szájnyálkahártyán nem, a fogzománcon viszont okozhat tüneteket a D-vitamin hiánya. Ha a zománc fejlődésének ideje alatt hiány áll fenn, fehér foltok jelenhetnek meg a fogakon (jellemzően a nagyőrlőkön, metszőfogakon és szemfogakon).
Természetes forrásokból (halolaj, tojássárgája, vaj, dúsított tej, napfény) szinte lehetetlen annyi D-vitamint bevinni a szervezetünkbe, amennyire szervezetünknek szüksége lenne, ezért tabletta, pezsgőtabletta formájában érdemes pótolni vagy megelőzni a hiányt.

(X) hirdetés

K-vitamin: Megelőzi illetve megszünteti a fogínyvérzést.
Elengedhetetlen szerepe van a normális véralvadásban, hiánya vérzést okozhat a szájüregben is. Megtalálható növényi olajokban, sertéshúsban, májban, zöld leveles zöldségekben és szójababban.

FONTOS! Ahogy a vitaminhiány, úgy a túladagolás sem szerencsés, a fent felsorolt vitaminok többsége túlzott mennyiségben zavarokat, betegségeket okozhat. Mindig figyeljünk oda az ajánlott napi bevitel betartására, erről a készítmények betegtájékoztatóján illetve a gyógyszertári dolgozóktól tájékozódhatunk.

Item added to cart.
0 items - Ft