hirdetés (X)

A szájvíz hatékonyabban távolítja el a plakkot, mint a fogkefe

2018-11-15T09:14:37+00:00 2018. november 15.|Fogmosás, Megelőzés|

Azt eddig is tudtuk, hogy kiegészítő módszernek tökéletes lehet az antibakteriális szájvizek használata, ám egy nemrégiben készült amerikai tanulmány szerint ennél többről van szó: a szájvíz még a fogkefénél is hatékonyabban távolítja el a fogainkra tapadt bakteriális filmréteget, más néven plakkot.

szajviz fogmosas fogaszat

Christine A. Charles, a tanulmány vezetője leegyszerűsítve kutatási eredményeiket azt mondja, pusztán arról van szó, hogy míg a szájvíz eljut a szájüreg minden apró zugába, addig a fogkefével csak a fogainkra fókuszálunk, ami a szájüreg összesített felületének mindössze negyedét teszi ki.

Hiába mossuk meg a fogunkat naponta kétszer, tisztogatjuk meg minden nap a fogközeinket lelkiismeretesen, vannak területek, például a szájpadlás, az arc belső oldala vagy a nyelv, amin szép számmal élhetnek baktériumok. Pedig azzal, hogy eltüntetjük szájüregünkből a plakkot, a fogszuvasodás mellett a fogak elvesztéséért felelős ínygyulladást is megelőzhetjük.

A hat hónapos kutatásban összesen 139 felnőtt vett részt, akiknél közepes mértékű ínygyulladás és plakk felhalmozódás volt tapasztalható a felmérés kezdetekor. Ezután két csoportra osztották a jelentkezőket, s míg az első csapat kétszer egy nap fogat mosott és öblögetett antibakteriális szájvízzel, addig a másik csapat hatóanyagmentes, azaz placebo szájvizet kapott a napi kétszeri fogmosáshoz és öblögetéshez.

hirdetés (X)

A féléves kísérleti időszak elteltével a baktériumölő szájvizet használók 100 százalékánál tapasztalható volt az ínygyulladás mérséklődése, míg a placebo csoportnál ez a szám 30 százalék lett.

A kutatást végző szakemberek ugyanakkor felhívják a lakosság figyelmét, hogy nem minden szájvíz baktériumölő hatású, vannak fogszuvasodást gátló vagy fehérítő hatású termékek is, erről minden esetben tájékozódjunk a termék címkéjéről.

Sajnos azonban arra is fény derült, hogy a kutatásban részt vevők 2-10 százaléka gondoskodott csak rendszeresen és hatékonyan fogközeinek tisztán tartásáról, ami viszont nem jó hír, hiszen a fogközökbe szorult ételmaradékok a legveszélyesebbek, ha fogkő-képződésről, fogszuvasodásról, vagy fogpótlásaink, implantátumaink épségéről van szó.

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!