Speciális igények – Mit kell tudni az időskori szájápolásról?

Ízületeinkhez, érrendszerünkhöz, testsúlyunkhoz és szívünk egészségéhez hasonlóan 50 éves kor felett érdemes kiemelt hangsúlyt fektetni szájhigiéniánkra és ínyünk, fogaink épségére is. Egészen más dentális problémákkal kell megküzdenünk, mint fiatalkorban, ám ezek jóval drasztikusabb következményeket vonhatnak maguk után, mint mondjuk egy tinédzserkori fogszuvasodás.

Saját fogaink megtartása

Az első cél mindjárt lehetne az, hogy minél tovább próbáljuk megőrizni saját fogainkat. Ennek persze előfeltétele az is, hogy fiatalkorunkban odafigyeltünk-e szájüregünk egészségére, hiszen ha már 30 éves korunk tájára fogpótlásokkal rendelkeztünk, nyilván nem lesz ez másképp idős korban sem.

(X) hirdetés

Aki viszont elég jó génállománnyal rendelkezik és amúgy is odafigyelt fogaira, annak szájápolási szokásainak fejlesztésével és a rendszeres (féléves) fogászati ellenőrzéssel továbbra is megvan az esélye, hogy élete végéig megtartsa saját fogait.

A napi szájápolás rutinjához fiatal és időskorban egyaránt hozzátartozik a kétszeri fogmosás, a fogköztisztítás (fogselyemmel vagy interdentális fogkefével) és a szájvizes öblögetés. Problémás ínyűeknek érdemes valamilyen speciális géllel naponta kezelni a fogíny teljes felszínét – a külső és a belső oldalon egyaránt.

 

Szájszárazság

(X) hirdetés

A szájszárazság igen gyakori probléma idős korban. Kialakulása bizonyos gyógyszerek mellékhatására (vérnyomáscsökkentő, menopauza idején szedett orvosságok), vagy például az Alzheimer kórban szenvedő betegek tünetegyüttesére vezethető vissza.

Amellett, hogy milyen kellemetlen érzés, a szájszárazság egyik legnagyobb hátránya, hogy a szájüregben nincs elegendő nyál, ami semlegesítené vagy lemosná a fogakról a baktériumokat.

Mindenképp érdemes szakorvos véleményét kikérni, hogy esetünkben mi a teendő, de léteznek vény nélkül kapható, külön erre a célra kifejlesztett szájápolási termékek (fogkrém, szájvíz) is. Szájszárazságtól szenvedőknek ajánlott sok vizet fogyasztani napközben, ezzel jól hidratálható a szájüreg.

 

Ínybetegségek

Léteznek olyan örökletes ínybetegségek, melyek csak idős korban okoznak problémát, ám akkor rövid idő alatt drasztikus csontállomány pusztuláshoz vezethetnek, az időskori cukorbetegség pedig az esetek többségében ínygyulladást von maga után. Nők esetében a menopauza miatt megváltozott hormonháztartás is kiválthatja a lágyszövet gyulladását.

Az ínysorvadástól szenvedők egyetlen reménysugara a precíz szájhigiénia lehet. A fogak közé szorult ételmaradékok hamar ínygyulladást idéznek elő (melynek első tünete a vérző, duzzadt íny), így fontos, hogy a páciens minél gyakrabban végezzen alapos fogtisztítást. Ha nem bízunk saját technikánkban, szerezzünk be elektromos fogkefét, illetve mindenképp járjunk el félévente egy alapos tisztításra a fogorvosunkhoz.

 

Műfogsor, korona miatt kialakuló elváltozások

Egy nem jól illeszkedő vagy nem megfelelően tisztán tartott műfogsor vagy korona komoly panaszokat generálhat. Ennek a legenyhébb formája az íny- vagy nyálkahártya gyulladás, de egy tisztán nem tartott korona alatt akár a fogbél is begyulladhat.

Implantált betegek esetében a nem megfelelően tisztán tartott implantátum akár kilökődéshez is vezethet, ezért ne feledkezzünk meg akkor sem a napi szájhigiénia rutinjáról, ha már nem eredeti foggyökéren pihen a fogunk.

Fontos tehát észben tartanunk, hogy attól, mert valamilyen fogpótlást kaptunk, még ugyanúgy kötelességünk azt és ínyünket is tisztán tartani, különben a nyugalmas évek helyett gyakorta meg kell majd fordulnunk a fogászaton.

Item added to cart.
0 items - Ft