Fogászati lézer – Milyen problémák orvoslására alkalmas?

Lézer segítségével számos fogászati beavatkozás egyszerűsödik le és válik hatékonyabbá. Mivel a készülékek több paramétere is állítható, így a szövetek vágásától a gyulladáscsökkentésig megannyi területen hasznosítható. Alkalmazhatósága páciensenként és főként orvosonként eltérő, van, aki óvatosabban, mások gyakorlottabban használják ezt a majd húszéves sztomatológiai technikát.

A ma is használatos lézert 1960-ban Theodore H. Maiman fejlesztette ki, s szabadalmaztatta. Bár a gyakorlatban megközelítően két évtizede ismerik  a fogászati lézert, jelenleg nemzetközi szinten is gyerekcipőben jár a használata (felmérések szerint Amerikában mindössze az általános fogorvosok 6 százaléka építi be mindennapos munkájába).

Mégis nyugodtan állíthatjuk, hogy olyan területe ez a fogászatnak, ami egyre szélesedik, újabbnál újabb készülékekkel, alkalmazási területekkel bővül, így a berendezést használó orvosok száma feltételezhetően mind hazánkban mind pedig nemzetközi viszonylatban egyre növekedni fog.

(X) hirdetés

Hogy mindez miért érdekes nekünk, betegeknek? Azért, mert a lézerrel nem csak az egyes kezelésekkel járó fájdalom, de a gyógyulási idő is minimalizálható.

 

Alkalmazási területek

A lézer alkalmazási területét érdemes két csoportra osztanunk, az egyik a fogakat érinti (hard lézer) a másik pedig az ínyt vagy a lágyszöveteket (soft lézer). Leggyakrabban az alábbi helyzetekben vesszük hasznát:

(X) hirdetés

Fogszuvasodás diagnosztikája: alacsony intenzitású, soft lézereket használhatnak a fogszuvasodás korai felismerésére.

Fogtömés előkészítése: a fogtömés előkészítésében hasznos lehet, hiszen a szuvas üregben élő baktériumokat szinte száz százalékosan elpusztítja, így az elkészült munka jóval tartósabb lehet.

Fogérzékenység kezelése: lezárható a foggyökérben található tubuláris dentin, ami a hideg- és meleg ingerekre jelentkező éles fájdalomért felelős.

– Ínyplasztika: előfordulhat, hogy valakinek túl rövidnek tűnnek a fogai, mert az ínye jó részt borítja azokat. Eddig is ismeretes volt az ínyplasztika fogalma, ám lézerrel jóval egyszerűbb a beavatkozás elvégzése, s a regenerálódás is lényegesen gyorsabb. Biopsziához, kisebb-nagyobb szövetdarabok eltávolításakor szintén kitűnő szolgálatot tesz.

Lézerrel végzett ínyplasztika előtt, közben és után. Kép: Dr. Huefner

– Epulis kezelése: az epulis a fogágyból kiinduló, jóindulatú szövetburjánzás, mely legtöbbször a frontfogak környékén jelentkezik. Lézerrel fájdalommentesen eltávolítható.

Afta, herpesz kezelése: az alacsony intenzitású lézerek nem csak fájdalomcsillapító hatással bírnak, de sokkal gyorsabb gyógyulást eredményeznek.

– Idegek regenerálása: ún. fotobiomodulációs eljárással nagyszerűen gyógyíthatók a sérült idegek, vérerek és sebhelyek.

Fogfehérítés: soft lézerrel felgyorsítható a fogfehérítés eljárása.

A modern fogászati lézer mérete egy ceruzáéval vetekszik.

– Állkapocs kezelése: fogászati lézerekkel gyorsan enyhíthető az állkapcsot érintő fájdalom és gyulladás.

– Fogínytasakok kezelése: a fog és az íny között bizonyos gyulladásos folyamatok eredményeként baktériummal teli tasakok alakulhatnak ki. Lézerrel ezek a bacilusok soha nem látott hatékonysággal távolíthatók el, ezzel gyorsítva a terület regenerálódását.

Nem minden esetben alkalmazható lézerterápia a fogászatban, ennek megítéléséhez szakemberre van szükség, de vannak olyan általánosan ellenjavallt állapotok, mint a terhesség, a pacemaker viselete, a fényérzékenység, az immunhiányos állapot, illetve a súlyos szívbetegség.

Item added to cart.
0 items - Ft