Kilazult fogak oka, kezelése, fájdalma

Minimálisan normál esetben is mozognak a fogaink, ám vannak olyan kóros állapotok, amikor a kilazult fogak kellemetlenséget, akár fájdalmat is okozhat rágás közben. Épp ezért érdemes a problémát komolyan venni, főleg, mert kellő odafigyeléssel vagy fogorvosi beavatkozással a probléma teljesen megszüntethető.

A fogak kilazulását általában az íny vagy a csontállomány károsodása okozza, melyeknek egészséges állapotban épp az lenne a dolga, hogy megtartsák fogainkat – akár egy életen át.

KILAZULT FOGAK OKA

– Fertőzés: általában akkor alakul ki, ha túl sok lepedék és baktérium rakódott le a fogakra, ilyenkor az íny begyullad. A gyulladás a lágyszövetből indulva szétterjed a fog és a csont közötti rostos szövetekben, végül pedig megtámadja a csontállományt. A gyulladás okozta csontveszteség következtében a fogak kilazulhatnak.

(X) hirdetés

– Megnövekedett és egyenlőtlen terhelés rágás közben.

– Daganat a csontállományban, ami a csontszerkezet pusztulásához vezet.

– Sérülés a fog szerkezetében.

(X) hirdetés

– Foghiány miatt a szomszédos vagy szemben álló fogak megindulnak a hiány irányába, ezzel elveszítve stabilitásukat (a képsorozaton illusztrálva).

Egészséges fogazat.

Az alsó őrlőfog elvesztése.

A szomszédos és szemben álló fogak megindulnak a hiány irányába.

Végül a szomszédos fogak bedőltek, a felső fogak pedig kilazultak.

Tünetek:

– kellemetlen érzés evés közben,
– a kilazult fog fájdalmat okozhat,
– a mozgó fog körüli íny vörös, duzzadt és sérült lesz.

Hogyan dönthetjük el, hogy esetünkben kóros vagy normális a fogak mobilitása?

A fogakat valamennyire meg lehet mozgatni normál, egészséges állapotban is, ettől nem kell megijedni. Bár a kezünkkel hiába próbáljuk diagnosztizálni magunkat, a fogorvosnak van erre kialakított eszköze, mellyel gyorsan és fájdalommentesen kiderítheti, hogy kell-e komolyabb problémával számolnunk.

Kezelése:

Előfordulhat, hogy ha a fogorvos megtisztítja a fogat minden baktériumforrástól, akkor a fog újra stabilabbá válik.

Ha ez mégsem válna be, akkor – maximum 1 mm-es kilazulásnál – a szomszédos foggal megtámasztható a kilazult fog, így nincs szükség annak eltávolítására, ami viszont elkerülhetetlen, ha a fog minden irányba mozgatható.

Megelőzése:

– Ügyeljünk a megfelelő szájhigiéniára, mellyel megelőzhető a bakteriális fertőzések kialakulása.

– Ha csikorgatjuk, szorítjuk fogainkat, szerezzünk be éjszakai fogvédőt.

– Amennyiben egy fogunkat elveszítettük, érdemes a hiányt implantációval pótolni, így megelőzhető, hogy a szomszédos és szemben álló fogak kilazuljanak.

Item added to cart.
0 items - Ft