Kettétört fog – tünetek, kezelés

A fog nem csak fogszuvasodás következtében sérülhet meg, hanem trauma hatására is. A fog kettétörése nem ritka jelenség, hátterében általában fogcsikorgatás, fogszorítás áll, de az is előfordulhat, hogy valamilyen kemény ételre, tárgyra való harapáskor sérül meg a fogunk. A kettétört fog kezelése nem tűr halasztást, az időben elvégzett helyreállító kezelésekkel van esélyünk a fog megtartására.

kettetort fog

A tej- és maradó fogaknak három részük van: a korona, a fognyak és a gyökér. A korona a fog jól látható, íny feletti, fogzománccal borított része, alatta található a dentin és a fogbél. Fentről lefelé haladva a korona után a fognyak következik, ami átmenetet képez a korona és a gyökér között. Ezután következik a fog szabad szemmel már nem látható része, a gyökér, ami egy külső cementrétegből, belül pedig a fogidegekből áll.

A fog kettétörése azt jelenti, hogy a fogzománcból nem csak egy darab pattan le, hanem a fog részben vagy egészben a koronától a gyökér irányába végigreped, de az is lehet, hogy a foggyökér törik ketté és a korona sértetlen marad.

(X) hirdetés

A fog kettétörésének oka

A kettétört fog napjainkban egy igen gyakori jelenség és a fogak elvesztésének egyik jelentős kockázati tényezője. Ennek oka részben az átlagéletkor növekedése, melynek következtében az öreg fogak könnyebben sérülnek, másrészt pedig a megnövekedett stressz az életmódban, ami gyakorta fogszorításhoz, fogcsikorgatáshoz vezet.

A fog törését előidézheti valamilyen kemény ételre, tárgyra való harapás is. Ha észrevesszük a problémát, azonnal forduljunk fogorvosunkhoz, aki bizonyos esetekben gyökérkezeléssel és speciális fogmegtartó eljárással megmentheti kettétört fogunkat.

A kettétört fog tünetei

A repedt vagy törött fog leggyakoribb tünetei:

(X) hirdetés

– hideg-meleg étel vagy ital fogyasztásakor jelentkező éles fájdalom,
– rágás közben jelentkező fájdalom,
– az érintett fog koronájának vagy gyökerének vízszintes vagy függőleges irányú törése.

Fájdalom azért alakul ki a kettétört fognál, mert a külső védőréteg szerepét betöltő fogzománc sérülésével a fogbél és a fogidegek szabaddá és irritálttá válnak. Egy bizonyos idő elteltével a fogbél annyira károsodik, hogy már nem képes regenerálni magát.

A kiterjedt törések a fogbél szöveteinek fertőzését idézik elő, ami átterjedhet a fogat megtámasztó ínyre és csontállományra is.

A fogtörés típusai

Hajszálrepedés: szabad szemmel nehezebben észrevehető, általában a fogzománcon keletkezik és csak a fog külső rétegét érinti. Az esetek többségében nem fájdalmas és nem jelent közvetlen veszélyt a fogra, ha azonban észrevétlen és kezeletlen marad, komolyabb repedéshez/töréshez vezethet.

fogtomes mellett toresFogtömés melletti részleges törés: gyakran előfordul, hogy egy tömött fog esetében a fogtömés környékén letörik egy darab a fogból. Ebben az esetben is szükség van a kezelésre (általában korona felhelyezésére), hogy a fog megvédhető legyen a további törésektől, sérülésektől.

 

 

fog repedesRepedés: sok esetben hajszálrepedésekből induló, általában függőleges irányban végigfutó törés, ami nem csak a fogzománcot, hanem az alatta található fogbélt és fogideget is érinti. Ilyenkor a fog látszólag egyben marad, azonban jól kivehető törésvonal látszik rajta. A fogbél szabaddá válása a bakteriális fertőzöttség miatt könnyen fogbél gyulladáshoz vezethet, ami szűnni nem akaró fogfájást okoz, melyet csak gyökérkezeléssel orvosolhatunk.
Ha a törésvonal az íny vonala alatt is folytatódik, akkor általában a fog már nem menthető meg és az eltávolítására van szükség. A fog függőleges irányú repedésénél tehát nagyon fontos a korai diagnózis és kezelés, hiszen a törésvonal idővel csak mélyebbre fut.

 

kettetort_fog


Törés:
gyakran kezeletlen repedésből indul ki, ilyenkor a sérülés már eléri a foggyökért is, általában minél mélyebb a törés, annál komolyabb problémát jelent és azonnali ellátást igényel, hiszen az élő idegek és a fogbél szabaddá válnak. Bizonyos esetekben speciális gyökérkezelési eljárásokkal a fog egy része még megmenthető, de többségében csak a fog eltávolítása jelent megoldást.

 

 

foggyoker toresFoggyökér függőleges irányú törése: ebben az esetben a törés a foggyökértől indul és felfelé, a korona irányába halad. Sok ideig észrevétlen maradhat, általában csak röntgenfelvétel alapján diagnosztizálható, vagy ha a gyulladás már átterjedt a fogat körülvevő csontállományra és ínyre. Általában a teljes fog vagy a törött foggyökér eltávolítására van szükség.

 

 

A fogak törésének megelőzése

Bár 100 százalékosan nem előzhető meg a fogak törése, hiszen korunk előre haladtával a fogak akarva-akaratlanul meggyengülnek, néhány dologra azért odafigyelhetünk, hogy megelőzzük a baleseteket:

– szokjunk le a körömrágásról, a kemény pop-corn magok, a ceruzavég vagy a jég rágcsálásáról,
– szokjunk le a fogszorításról, fogcsikorgatásról,
– ha éjszakai is csikorgatjuk vagy szorítjuk a fogainkat, szerezzünk be éjszakai fogvédőt,
– viseljünk fogvédőt sportolás közben is,
– idősebb korban gondoskodjunk a megfelelő kalcium pótlásról!

Item added to cart.
0 items - Ft