Ínygyulladás kezelése antibiotikummal

Ínygyulladás a szájüregben felhalmozódó baktériumok koncentrált elszaporodása nyomán alakul ki, általában olyan területeken, ahol nem vagy nem megfelelően került eltávolításra a foglepedék és a plakk. Az antibiotikumos kezelés bizonyos esetekben hatékonyan támogatja az ínyszövetek regenerálódását és a gyulladás alábbhagyását.

antibiotikum inygyulladas

AZ ÍNYGYULLADÁS KIALAKULÁSA

Ínygyulladás általában a baktériumok helyi elszaporodása vagy valamilyen belső szervi panasz, hormonális zavar miatt alakul ki.

Baktériumok mindannyiunk szájüregében élnek, ezekre a bacilusokra van szükségünk ahhoz, hogy megfelelően emésszük meg az elfogyasztott táplálékokat, és hogy hatékonyan védekezzünk a vírusok, fertőzések ellen.

(X) hirdetés

Bizonyos baktériumfajok azonban az el nem távolított lepedék nyomán túlságosan is elszaporodhatnak, egész kis kolóniákat, közösségeket alakítva ki szájüregünkben.

Ideális terepet jelentenek a baktériumok számára azok a területek, ahová nehezen és éppen ezért ritkán jutunk el a fogtisztítóinkkal: ilyenek például a fogközök, ahol nem csak az ínygyulladás, de a fogszuvasodás is sokkal hamarabb kialakulhat.

Ha a baktériumok egy-egy ilyen érintetlen területen elszaporodnak, az íny gyulladással jelzi a kialakult problémát. Minél tovább hagyjuk kezelés és tisztítás nélkül ezeket a részeket, a gyulladás annál mélyebbre hatol, és ún. ínytasakok alakulnak ki, melyek akár több milliméter mélységűek is lehetnek a fogíny alatt.

(X) hirdetés

Ínygyulladás gyakrabban kialakulhat menopauza vagy terhesség idején, de a cukorbetegség is hajlamosító tényezőnek számít.

AZ ÍNYGYULLADÁS TÜNETEI

Az ínygyulladás jele a duzzadt, kivörösödött fogíny. /Kép: vitamin-resource.com/
Az ínygyulladás jele a duzzadt, kivörösödött fogíny. /Kép: vitamin-resource.com/

Az ínygyulladás nem marad sokáig észrevétlen: fogínyünk napról napra egyre jobban kipirosodik, a szövetek megduzzadnak és már nem tapadnak megfelelően a fogfelszínre (emiatt a baktériumok még mélyebbre hatolhatnak és kialakul egy ördögi kör).

A gyulladást fogmosás során vagy spontán módon meginduló fogínyvérzés kíséri, minél komolyabb a gyulladás, annál könnyebben kezd el vérezni a fogíny.

Sajnos az ínygyulladás nem csak esztétikai panaszokat okoz: a baktériumok elszaporodása miatt leheletünk is sokkal kellemetlenebbé válik, gyakran alakul ki erős szájszag az ínygyulladás kísérő tüneteként.

 

AZ ÍNYGYULLADÁS KÖVETKEZMÉNYEI

Ha az ínyünk sokáig van gyulladásban, azt mind a szájüregünk, mind pedig szervezetünk más területei is megsínylik. A gyulladást okozó bacilusok bekerülnek a véráramba, ahol már könnyedén eljuthatnak más területekre is (nem véletlen, hogy a góckutatást gyakran kezdik fogászati ellenőrzéssel).

Kutatásokkal alátámasztható, hogy az ínygyulladás gyakran okoz szívbetegséget, növeli a szívinfarktus kialakulásának kockázatát, de hajlamosít a terhességi mérgezésre és a koraszülésre is.

Szájüregünkben az elhúzódó gyulladás a fogínyről szép lassan átvándorol a fogakat megtámasztó csontállományra, s mivel szervezetünk védekezni próbál a gyulladás ellen, elkezdi pusztítani ezeket a baktériumokat, csak hogy ezzel egy időben a csontállományt is tönkreteszi, ezért hamar kialakul az ínysorvadás jelensége.

Ha az íny és a csontállomány visszahúzódik fogainkról, egy bizonyos idő elteltével a folyamat már teljesen visszafordíthatatlan, a fogak kilazulnak, és úgy veszítjük el őket, hogy közben lehetnek akár teljesen egészségesek is.

AZ ÍNYGYULLADÁS KÜLSŐ KEZELÉSE

Az ínygyulladást kezelhetjük külsőleg és belsőleg is, a leghatékonyabb a kétféle módszer együttes alkalmazása.

Ha ínygyulladástól szenvedünk, az első és egyben legfontosabb teendőnk felkeresni a fogorvosunkat.

Az ínygyulladás mértékétől függően szükség lehet egy általános fogkő eltávolításra és tisztításra, komolyabb gyulladás esetén pedig mélytisztításra is. Mélytisztítás során a fogzománc és fogíny közötti mély tasakok kerülnek kitisztításra, emellett pedig helyileg gyulladáscsökkentő, antibakteriális anyaggal is kezeli orvosunk az érintett területet.

A fogorvosi tisztítás mellett otthoni használatra kifejlesztett, speciális fogkrémekkel és szájvizekkel is kiegészíthetjük az ínygyulladás terápiáját: főként klórhexidines szájápolási termékek használata javasolt az ínygyulladás otthoni kezelésére, ami gyulladáscsökkentő hatása révén hatékonyan egészíti ki az orvosi módszereket.

Amennyiben hajlamosak vagyunk a fogínygyulladásra, mindenképp érdemes olyan fogköztisztító technikákat találni, melyekkel megakadályozható a baktériumok elszaporodása és az ínygyulladás kialakulása a fogközökben.

Erre alkalmas lehet a fogselyem (nagyon szűk vagy torlódott fogközökben) és a fogköztisztító kefe (tágabb fogközökben), illetve annál, aki hajlamos az ínygyulladásra, nagyon jó szolgálatot tehet a szájzuhany használata is, hiszen azzal az íny alatti mélyebb területek is tisztán tarthatók.

Az ínygyulladás megelőzéséhez hozzátartozik a mindennapos fogköztisztítás.
Az ínygyulladás megelőzéséhez hozzátartozik a mindennapos fogköztisztítás.

AZ ÍNYGYULLADÁS ANTIBIOTIKUMOS KEZELÉSE

Belsőleg lehetőség van az ínygyulladás antibiotikumokkal történő kezelésére is, ami főként rövidtávon nyújt hatékony segítséget. Az antibiotikumok ugyan csökkentik a baktériumok számát a szájüregben, ezáltal támogatják a fogíny regenerálódását, sajnos hosszú távon a baktériumok hozzászoknak a gyógyszerhez és ellenállóvá válnak vele szemben. Éppen ezért jellemzően csak néhány napos antibiotikum kúrát javasolnak a fogorvosok.

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgáltató (NHS) honlapján elérhető ajánlás szerint az antibiotikumos kezelést főként akut (hirtelen fellépő) esetekben alkalmazható hatékonyan, ekkor metronidazole vagy amoxicillin tartalmú antibiotikumok szedése javasolt.

Az amoxicillin tartalmú antibiotikumok szedése nem ajánlatos penicillin érzékenység esetén, metronidazole szedése esetén pedig a gyógyszer szedése alatt és utána 48 órán keresztül tilos az alkoholfogyasztás.

További szóba jöhető antibiotikumok: tetracycline-HCL, doxycyline, ciprofloxacin, clindamycin.

FONTOS! Antibiotikum kúrát kizárólag orvosi rendelvényre kezdjünk el és mindig tartsuk be a kezelőorvos által ajánlott időtartamot – az antibiotikum csak akkor képes kifejteni hatását, ha folyamatosan, a megadott határidőn keresztül végig alkalmazzuk.

Amennyiben az ínygyulladás fájdalmas, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót is szedhetünk, de ez esetben is alaposan tanulmányozzuk át a betegtájékoztatót!

Ha bármilyen mellékhatást (kiütés, hányinger, hányás, hasmenés, stb.) tapasztalunk, hagyjuk abba a gyógyszer szedését és keressük fel kezelőorvosunkat!

Az antibiotikum kúra és a külsőleges tisztítás, gyulladáscsökkentés után fogorvosunk kontrollra hívhat minket, hogy leellenőrizze az ínygyulladás kezelésének hatékonyságát.

Item added to cart.
0 items - Ft