Húsz biztos módszer öklendezés ellen

A fogorvosi vizsgálatok, kezelések alkalmával gyakorta előfordul, hogy szájüregünk bizonyos területeit ingerelve öklendezési reflexünk önkéntelenül élesíti magát, ami miatt kényelmetlenül érezhetjük magunkat. Nem kell, hogy ez az apró kellemetlenség távol tartson minket a fogorvosi széktől, rengeteg módszer létezik az ingerület enyhítésére.

oklendezes fogorvos

A fogkefe, fogorvosi műszerek, idegen tárgyak által kiváltott öklendezési reflex természetes jelenség, hátterében fizikai vagy lelki okok állhatnak. Jellemzően a szájpad hátsó, torokhoz közel eső része, a nyelv és a hátsó fogak körüli lágyrészek lehetnek érzékenyek a fizikai behatásra, ezért okozhat problémát a röntgenezés, a lenyomatvétel vagy bármilyen fogászati beavatkozás, ami ezeket az érzékeny területeket érinti.

Minden szakképzett fogorvos és fogászati asszisztens tisztában van vele, hogy bárkinél előfordulhatnak ilyen tünetek, épp ezért ne érezzük magunkat kényelmetlenül. Természetesen fontos, hogy megfelelő fogorvost válasszunk, aki meg tud minket nyugtatni és akivel gátlások nélkül beszélhetünk érzéseinkről, félelmeinkről. A jó hallgatóság és az empátia már önmagában enyhítheti a feszültségünket.

(X) hirdetés

Rengeteg érdekes és hasznos tanács létezik az öklendezési reflex leküzdésére, nyugodtan válogassunk közülük és kísérletezzünk, mely módszer működik a legsikeresebben!

1. Őszinteség

Nem csak magunkkal, a fogorvosunkkal is őszintén beszéljünk a problémánkról! Ha frusztráltak vagyunk miatta, az a legrosszabb, ha magunkban tartjuk ezt az érzést. Az első perctől osszuk meg fogorvosunkkal, hogy öklendezési reflexünk jelentkezhet a vizsgálat vagy kezelés alatt, így ő is megértőbb lesz velünk és külön figyelmeztethet minket egyes beavatkozások előtt, esetleg jóval részletesebben tájékoztat minket, hogy milyen műveletek elvégzésére készül. Ha tisztán látunk, mi is jóval nyugodtabbak, lazábbak leszünk a fogorvosi székben.

2. Gyógyszeres kezelés

A hányinger ellen javasolt gyógyszerek (pl. Daedalon) jó szolgálatot tehetnek a fogászati beavatkozások előtt, enyhítve az öklendezési reflexünket.

(X) hirdetés

3. Megfelelő légzés

Kezelés közben fontos, hogy egyenletesen mélyeket lélegezzünk és mindenképp az orrunkon keresztül vegyük a levegőt!

4. Orrtisztító használata

Ha bármilyen betegség (allergia, megfázás, asztma, stb.) miatt orrjárataink zártak, nem fogunk megfelelően lélegezni a kezelés alatt, ezért előtte érdemes kitisztítani légútjainkat pl. orrspray használatával.

5. Száj – és torokspray

Eredetileg megfázás és torokgyulladás idejére fejlesztették ki azokat a száj- és torokspray-ket, melyek érzéstelenítő hatóanyagot is tartalmaznak. A szájpad hátsó részére, a torok környékére fújva ezek az anyagok képesek annyira elérzésteleníteni az érintett területeket, hogy a beavatkozás közben nem kell aggódnunk az öklendezés miatt.

6. Horkolásgátló spray

A horkolás csillapítására, enyhítésére szolgáló spray-k az előzőekhez hasonlóan képesek csökkenteni a lágyrészek érzékenységét, ezért orvosunkkal konzultálva, ezzel is próbálkozhatunk.

7. Nyugtató

Ha öklendezési reflexünket a szorongás okozza vagy csak felerősíti azt, érdemes lehet valamilyen enyhébb nyugtatóval, homeopátiás szerrel oldani a bennünk lévő feszültséget.

8. Otthoni gyakorlás

Bár az öklendezési reflex illetve annak erőssége alkati kérdés, szerencsére egy kis gyakorlással komoly javulást érhetünk el. Óvatosan közelítsük meg fogkefénkkel ezeket a területeket, s ha jön az inger, próbáljunk meg úrrá lenni rajta, tartsuk vissza! Ha minden este, a fogmosás után néhány percig gyakorlunk, pár hét alatt látványos eredményt érhetünk el. Gyakorlás közben végig koncentráljunk a sikerre!

9. Barátkozzunk a fogorvosi eszközökkel!

Kérjük meg fogorvosunkat, hogy a kezelés előtt had ismerkedjünk meg a szondával, tükörrel, nyálszívóval és egyéb fogorvosi kellékekkel. Nyugodtan vegyük azokat a szánkba, tapasztaljuk meg milyen, ha hozzá érnek a fogunkhoz, ínyünkhöz! Nem kell egyből nekilátni a munkának, néhány percnyi beszélgetés és ismerkedés garantáltan oldja a bennünk lévő feszültséget.

10. Só a nyelvre

Segíthet, ha a nyelvünk hegyére egy kis sót teszünk közvetlenül a kezelés előtt. Az esetek nagy százalékában teljesen elmulasztja az öklendezési reflexet.

11. Emeljük meg a lábunkat!

Ha a fogorvosi kezelés alatt a székben feküdve megemeljük az egyik lábunkat és arra koncentrálunk, kevésbé fogunk odafigyelni a szánkban történő eseményekre, így kevesebbszer érezzük majd az öklendezési ingert is.

12. Zümmögés, hümmögés

Ha lenyomatvétel vagy röntgenezés közben érezzük az öklendezési reflexet, kezdjünk el hümmögni, így elmúlik  az inger, hiszen nem tudunk egyszerre öklendezni és hangot kiadni.

13. Érzéstelenítő a kanálra, eszközökre

Lenyomatvétel vagy röntgenfelvétel készítése alatt hatásos lehet, ha fogorvosunk érzéstelenítő zselét juttat a szánkba kerülő eszközökre, így enyhítve öklendezési kényszerünket.

14. Válasszunk megfelelő napszakot!

Mivel az öklendezési reflex reggelente erősebb, mint a délutáni órákban, érdemes munka utánra kérni az időpontot a fogorvosunktól.

15. Igyunk vizet!

Egy-két korty hideg víz felfrissíthet minket és enyhítheti az öklendezési reflexünket. Kérjük meg a fogorvosunkat, hogy jelzésre hagyja abba a munkát, ilyenkor ihatunk egy-egy korty vizet.

A zenehallgatás vagy tévénézés segíthet elterelni figyelmünket a kezelésről. /Kép: WebMD.com/
A zenehallgatás vagy tévénézés segíthet elterelni figyelmünket a kezelésről. /Kép: WebMD.com/

16. Zenehallgatás, tv nézés

Ha a rendelőben van rá lehetőségünk, nézzünk tv-t vagy filmet a kezelés közben, egyéb esetben nyugodtan vigyük magunkkal a zenelejátszónkat vagy telefonunkat és a kezelésről tudomást sem véve merüljünk el a zenében, filmben!

17. Mozgás, pozícióváltás

Előfordul, hogy az öklendezési reflex erősebb fekvő, mint ülő pozícióban, ezért kérdezzük meg fogorvosunkat, hogy van-e lehetőség más pozíció felvételére. Lenyomatvétel közben is hatásos lehet, ha nem fekszünk, hanem felállunk, akár járkálunk néhány percig (persze csak akkor, ha ez nem veszélyezteti a  készülő lenyomat minőségét).

18. Rövid kezelések

Vitassuk meg igényeinket a fogorvosunkkal és ha van rá mód, kezelési tervünket bontsuk fel minél több részre, így nem kell túl sokat ülnünk egyhuzamban a fogorvosi székben!

19. Altatásos fogászat

Bár maga az altatás kockázatosabb, mint egy öklendezés, ha nagyon zavar minket a dolog, dönthetünk olyan fogászat mellett is, ahol altatásban végzik el a kezeléseket. Egy-egy fogtömés miatt nem érdemes elaltatni magunkat, de ha komolyabb, akár több órás beavatkozásra vállalkozunk, fontolóra vehetjük az altatást is.

20. Kiegészítő módszerek

Az akupunktúra, a hipnózis és a meditáció mind hasznosak lehetnek öklendezési reflexünk leküzdésében. Talán egy régi, gyermekkori rossz élmény (pl. fulladás, félrenyelés) idézi elő öklendezési ingerünket, így érdemes lehet a dolgok mélyére ásni és a fent felsorolt módszerekkel hatékonyan leküzdeni ezt az apró kellemetlenséget.

TIPP: Ha nem érezzük magunkat jól az adott fogászaton, nem kapunk a kezelőorvostól kellő támogatást és türelmet, nyugodtan váltsunk! Egyáltalán nem szégyellendő vagy rossz dolog az öklendezés, és jogunkban áll olyan fogorvost választani, aki kellő mértékben empatikus hozzánk.

Item added to cart.
0 items - Ft