Esküvő előtti fogászati kezelések – Hogyan készítsd fel fogaidat a nagy napra?

Főleg a hölgyekre jellemző, hogy a képzeletükben oly sokszor megálmodott napon szeretnék a legjobb formájukat mutatni. Számos döntést kell meghozniuk, kezdve a tökéletes ruha kiválasztásától a legelőnyösebb frizuráig és sminkig. Ne feledkezzünk el azonban arról sem, hogy fogaink ugyanígy előtérbe kerülnek az esküvő napján, hiszen számos fotó, videófelvétel készül majd rólunk. Épp ezért érdemes kicsit átgondolni, nincs-e olyan elvégzésre váró fogászati beavatkozás, amihez nem is találhatnánk ennél jobb alkalmat?

Fogtömés

Egy, a mosolyzónába eső, szuvasodásnak indult vagy letört fog bizony nem fogja a legesztétikusabb látványt nyújtani. Szürkének és egészségtelennek hat majd a képeken, amit valószínűleg a legtöbb ara és férj szeretne elkerülni.
Modern tömőanyagok segítségével szerencsére ma már láthatatlan töméseket tudnak készíteni a fogorvosok, így nem kell attól tartanunk, hogy a szuvasodás helyett a tömésünk fog virítani a fotókon.
Várható ár: 10-15 ezer forint foganként.

(X) hirdetés

Mosolyzónába eső front fogak tömése kompozittal. Kép: Dr. Mike Robichaux

Fogszabályozás

Bár ebbe nem az esküvő előtti héten kell belegondolnunk, de a fogszabályzással igen látványos eredményeket érhetünk el. Kezelési ideje azonban 1-2 év is lehet, tehát ha nem akarunk fogszabályzót viselni a lagzin, de már nincs elég időnk, akkor vagy előtte, vagy utána tetessük fel.
Várható ár: 120-200 ezer forint állkapcsonként.

Fogszabályzással helyreállított alsó és felső front fogak. Kép: GC Dental.

Porcelán vagy direkt héj

(X) hirdetés

A fogászati héjak felhelyezése ma az egyik legnépszerűbb kozmetikai beavatkozásnak számít. Sokan döntenek mellette, hiszen a koronával ellentétben nem szükséges oly mértékben visszacsiszolni az eredeti fogat, viszont a torlódott, aszimmetrikus, elszíneződött fogaktól kezdve szinte ugyanazon problémák megoldására javasolt, mint a korona. Hátránya egyedül annyi, hogy a héj mindössze a fog elülső, látható felszínét fedi, hátul vagy oldalt nem jelent védelmet a fogszuvasodás ellen. Árban viszont egy porcelán héj annyiba kerül, mint egy cirkon korona, tehát pénzt nem fogunk vele spórolni.
Várható ár: 25-50 ezer forint foganként (a héj típusától függően), de létezik kontaktlencse vékonyságú héj is, aminek darabja 100 ezer forintba kerül.

Porcelán héjjal helyreállított, szabálytalan állású fogak. Kép: Dr. Kevin Sands.

Korona

Legjobban a koronák képesek megóvni az eredeti fogat, felhelyezésükhöz azonban épp abból kell a legnagyobb területet eltávolítani. Egy jól felhelyezett koronával aztán több évtizeden keresztül nincs problémánk, tehát aki hajlamos a szuvasodásra, inkább korona mellett döntsön. Ugyanígy a gyökérkezelt fogakra is előnyösebb a korona felhelyezése, hiszen az könnyebben megsérülhet például egy porcelán héj alatt. Koronából is számos típus létezik, mosolytartományba érdemes teljes porcelánt vagy cirkont csináltatni, azok ugyanis a legélethűbb fogpótlások, melyek jelenleg léteznek.
Várható ár: fémkerámia korona (porcelán leplezéssel) 20-30 ezer forint foganként, cirkon korona 40-50 ezer forint foganként, teljes porcelán korona szintén 40-50 ezer forint foganként.

Cirkonium koronával helyreállított, természetes mosolyok. Kép: Omega Ceramics.

Fogkőszedés, polírozás

Ha egyébként egészségesek a fogaink, ám felhalmozódott rajtuk a fogkő vagy enyhe elszíneződéseket vélünk rajtuk felfedezni, akkor érdemes elmennünk fogkőszedésre. Ezzel nem csak a duzzadt, vörös és gyulladásban lévő ínyünknek teszünk jót, de mosolyunknak is, hiszen a fogkőszedéssel egybekötött polírozás sokszor olyan látványos eredményt hoz, mintha fogfehérítést végeztek volna rajtunk.
Várható ár: 5-10 ezer forint. TB-s ellátás keretében ingyenes.

Fogkőszedéssel újjávarázsolt mosoly.

Fogfehérítés

Két típusú fogfehérítést ismerünk: fizikait és kémiait. Ha fizikai fogfehérítés mellett döntünk, az kimerül a speciális fogkrémekben, a szódabikarbónával, fogporral történő fogmosásban, illetve az előbb említett fogorvosi tisztításban. Ezt néhány hónappal a nagy nap előtt már érdemes beépíteni szájápolási szokásainkba.
Ha ennél elszántabbak lennénk, vagy tényleg indokolt a kémiai fehérítés, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz a kérésünkkel, hiszen az otthoni fogfehérítők soha nem lesznek olyan megbízhatóak, mint egy szakember által végzett kezelés.
Gyökérkezelés miatt elszíneződött fogat kizárólag belső fehérítéssel tudunk orvosolni, ezt csak szakember végezheti el.
Várható ár: 20-50 ezer forint (kémiai fehérítés esetén).

A kémiai fogfehérítés igen látványos eredményt hoz.

Gyulladt, szuvas fogak kezelése

Míg a fentebb felsorolt pontok nagyrészt az esztétikumról szóltak, nem szabad megfeledkeznünk az egészségről sem. Ha van egy fogunk, legyen az bölcsességfog vagy szuvas fog, ami időnként meg-megfájdul, akkor ne legyünk lusták kihúzatni vagy betömetni, esetleg gyökérkezeltetni a nagy nap előtt. Gondoljuk csak el, milyen „boldog” arcot vágnánk a fényképeken, miközben lüktet a fogunk a fájdalomtól! Érdemes úgy felkészülni életünk egyik legfontosabb pillanatára, hogy tényleg semmi ne állhasson felhőtlen örömünk útjába!

 

Item added to cart.
0 items - Ft