Gyökérkezelés utáni teendők

Sérült vagy gyulladt fogaink számára sok esetben a gyökérkezelés jelentheti az egyetlen megoldást, hogy ne kelljen végleg elbúcsúzni az érintett fogaktól. A gyökérkezelés általában több alkalmas kezelés, de ez függ a foggyökerek számától, a fog állapotától, anatómiai jellemzőitől illetve a gyulladás kiterjedtségétől is.

gyokerkezeles-utan

A GYÖKÉRKEZELÉS MENETE

Gyökérkezelés elvégzését többféle panasz is indokolhatja, azonban a legtöbben akkor fordulunk orvoshoz, amikor a fog belső szövetei már gyulladásban vannak, fájdalmat tapasztalunk, esetleg gennyel teli tályog alakul ki az érintett fog környékén. Gyökérkezelés során a foggyökérben található fogideget és a bakteriálisan fertőzött fogbél szöveteit távolítja el a kezelőorvosunk, ezáltal megszünteti azt a bakteriális fertőzést, ami fájdalmas panaszaink mögött húzódik.

A foggyökerek számától, az anatómiai sajátosságoktól és a gyulladás mértékétől függően egy vagy több alkalomra is szükség lehet a fogidegek teljes eltávolításához, a gyökércsatorna megtisztításához és a precíz lezáráshoz.

(X) hirdetés

Ha mindez egyetlen alkalom során véghez is vihető, a gyökérkezelt fogat először ideiglenes gyógyszeres töméssel zárja le a kezelőorvos, ami egyrészt a gyulladás csillapítását szolgálja, másrészt pedig láthatóvá teszi, hogy van-e szükség további gyökérkezelésre vagy sikerült minden szövetet és ideget megfelelően eltávolítani. Az ideiglenes tömést végleges tömés vagy gyökércsapos korona készítése követi, melyek helyreállítják a fog koronáját, ezáltal a fog visszanyeri eredeti funkcióját, esztétikáját.

GYÖKÉRKEZELÉS UTÁNI FÁJDALOM

Gyökérkezelést követően teljesen természetes, ha fájdalmat, érzékenységet tapasztalunk. Függetlenül attól, hogy a fog fájt-e a kezelés megkezdése előtt vagy sem, a baktériumok elszaporodása vagy egy-egy fertőzött törmelék bejutása a gyökércsatornába könnyen indukálhatja gyulladás, fájdalom jelentkezését az érintett fogban. Ilyen esetekben javasolt a gyökércsatorna újbóli áttisztítása, esetleg a gyökértömés cseréje.

Amennyiben kezelőorvosunk úgy ítéli, hogy további beavatkozásra nincs szükség, a gyökérkezelés utáni fájdalom néhány nap múltán egyre mérséklődik. A fájdalom csillapításához szedhetünk orvosunk által előírt gyógyszereket vagy vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat egyaránt. A gyógyszerek szedése előtt tájékozódjunk a lehetséges mellékhatásokról és a javasolt napi mennyiségről, amit semmiképp ne lépjünk túl.

(X) hirdetés

A fogtömés vagy fogkorona elkészítését követően jelentkező fájdalmat rossz illeszkedés is okozhatja, ebben az esetben az új tömés/korona nem illeszkedik megfelelően a szemközti állcsontban lévő párjához, ezáltal a harapás fájdalmassá, kényelmetlenné válhat. Ilyen esetben mindenképp keressük fel kezelőorvosunkat, aki egyszerűen és fájdalommentesen korrigálhatja a rossz záródásból adódó kényelmetlenséget.

GYÖKÉRKEZELÉS UTÁNI ÉTKEZÉS

Gyökérkezelést követően az amúgy is gyulladt, kezelt fogat kímélnünk kell a túl intenzív erőhatásoktól, melyek lassíthatják a gyógyulás folyamatát. Amennyire lehet, kerüljük a rágást az érintett oldalon, a metsző- és szemfogak esetében pedig ne harapjunk túl erősen, inkább puha állagú ételeket fogyasszunk és azokat is késsel-villával, kisebb falatokra szeletelve.

Kerüljük a rágós, ragacsos élelmiszerek (pl. karamell, gumicukor, rágógumi) fogyasztását, azok ugyanis könnyen beleragadhatnak a gyökérkezelt fogba, kilazítva az ideiglenes tömést a helyéről. Ha az ideiglenes tömés meglazul, a kitisztított gyökércsatorna ismét baktériumokkal telítődhet, ami újbóli tisztítást és kezelést igényel, ezért érdemes vigyáznunk rá. Amennyiben az ideiglenes tömés mégis kilazul vagy kiesik a helyéről, mindenképp keressük fel kezelőorvosunkat.

Gyökérkezelést követően a végleges fogpótlás, fogtömés elkészültéig kerüljük a szénsavas, erősen cukros üdítőitalok, alkoholok, kávék és teák fogyasztását, a cukros és savas közeg ugyanis kedvez a baktériumok elszaporodásának. Ha mindenképp ilyen italok mellett döntünk, fogyasszuk őket szívószál segítségével.

GYÖKÉRKEZELÉS UTÁNI ARCDUZZANAT

Gyakran előfordul, hogy a fog gyulladása nem csak fájdalmat, hanem arcduzzanatot is előidéz, amit általában gennyel teli tályog okoz. A genny eltávolítását és a gyökérkezelést követően az arcduzzanat általában magától mérséklődik, majd kb. 2-3 nap alatt teljesen megszűnik. Ha az arcduzzanat a gyökérkezelést követően nem csökken vagy fokozódik, akkor keressük fel újból kezelőorvosunkat.

GYÖKÉRKEZELÉS UTÁNI SZÁJHIGIÉNIA

Gyökérkezelést követően ugyanúgy figyeljünk oda szájhigiéniánkra, mint korábban. A napi kétszeri fogmosás, egyszeri fogköztisztítás hozzátartozik a normál szájhigiéné fenntartásához. Fogmosáshoz választhatunk puha sörtéjű fogkefét, mellyel óvatosan megtisztíthatjuk a kezelt fog területét is. Nem érdemes elhasználódott, bakteriálisan erősen szennyezett fogkefét használnunk, érdemes új fogkefére váltanunk.

Amennyiben szájüregünkben gennyel teli tályog is kialakult a gyulladás következtében, érdemes lehet klór-hexidin tartalmú terápiás szájöblítőt használnunk a gyökérkezelés ideje alatt. A klór-hexidin kiválóan fertőtlenít, segít elpusztítani a szájüregi baktériumokat, megszüntetve a szájüregi gyulladásokat.

A GYÖKÉRKEZELÉS SIKERESSÉGE

A gyökérkezelés 90-95 százalékban sikerrel kivitelezhető, így az érintett fog megmenthető. Vannak olyan bonyolult esetek (kiterjedt gyulladások, eltört foggyökerek, szűk gyökércsatornák, stb.), amikor nem kivitelezhető a gyökérkezelés, ilyenkor a fog eltávolítására lehet szükség.

Fontos, hogy a gyökérkezelést mindig befejezzük, csak így válhat megmenthetővé a fog. A félbehagyott gyökérkezelés vagy a végleges tömés/pótlás elkészítésének hiánya további kezeléseket és plusz költségeket eredményezhet, hiszen a gyökérkezelt fog sérülékeny, megfelelő pótlás híján könnyen eltörik, megsérül. Megfelelő kezeléssel azonban több évtizedre garantálhatjuk a gyökérkezelt fog megtartását, a kívánt funkció és esztétika helyreállítását.

Item added to cart.
0 items - Ft