Gyerünk napozni! – A napfény jótékonyan hat fogaink egészségére

Bár manapság elég körültekintőnek kell lennünk, ha egy kis napozásra szánjuk el magunkat, határozottan megéri a jól megválasztott időtartammal és naptejjel foglalkoznunk, nem csak a szép bőrszínért, de egész szervezetünk, közte fogaink egészségéért is.

Rengeteg vitamin és ásványi anyag, különösen a kalcium és a D-vitamin támogatja a csontok és a fogak egészségét. Ezen tápanyagok fogyasztása bár amúgy is elengedhetetlen, ha azonban hosszú távú célunk, hogy megelőzzük a fogszuvasodás vagy az ínybetegségek kialakulását, akkor a megfelelő vitamin-ellátottságra érdemes tudatosan is odafigyelnünk.

Míg a kalciumnak számos természetes forrását ismerjük (tej és tejtermékek, sajtok, olajos magvak, mák, száraz bab, szójabab, zöldfőzelékek, lazac, szardínia), addig a D-vitaminnal egy kicsit nehezebb a dolgunk, hiszen élelmiszerek útján jóval nehezebb hozzájutnunk. A halolajban, a tojássárgájában és a vajban ugyan található D-vitamin, a legfőbb forrása mégis a napfény, hiszen a szervezetünk napfény hatására kezdi el termelni az anyagot.

(X) hirdetés

Az emberi szervezet igen összetett rendszer, számos biokémiai kapcsolat jött létre a vitaminok és az ásványi anyagok között, így sokszor előfordul, hogy egyik a másik nélkül bizony mit sem ér. Ilyen a kalcium és a D-vitamin esete is, hiszen az említett vitaminfajta nélkülözhetetlen a kalcium megfelelő beépüléséhez, így fogaink és csontjaink erősítéséhez.

Az UV sugárzás miatt veszélyesnek ítélt, délelőtt 11 órától délután 3 óráig tartó időszakban kerüljük a közvetlen napfényt, ám előtte vagy utána fényvédő krémmel bekenve a bőrünket, nyugodtan tartózkodjunk a napon. Bár a gyerekeket magasabb faktorszámú naptejjel kell bekenni, számukra még fontosabb a napfény, hiszen csontjaik és fogaik megfelelő fejlődéséhez különösen fontos a megfelelő mennyiségű D-vitamin képződése.

Item added to cart.
0 items - Ft